perjantai 31. toukokuuta 2019

Aina pihatöissä myöhässä - kuukalenteri auttaa

Aika moni on aina vähän myöhässä pihatöissä eli se paras aika on mennyt jo ohi. Jos tekee pihatyön liian myöhään, kasvi ei näytä niin hyvältä kuin niillä pihoilla, joissa homma tehtiin oikeaan aikaa. Harmillista! Tästä hyvänä esimerkkinä vaikka pensaiden leikkaamiset. Riittävän aikaisin tehty alasleikkaus ja oikea kuun vaihe takaavat sen, että kasvi lähtee keväällä heti kasvuun. Jos alasleikkauksen tekee myöhään, uutta kasvua saa usein odottaa pidempään tai uusia versoja kasvaa vain vähän.
Mikä tähän sitten auttaa... tieto ja kuukalenteri.

Kitkeminen aikaisin ja #kitkemispäivinä...

Rikkaruohojen kitkemistä ei myöskään kannatta jättää liian pitkälle kesään, sillä silloin rikkaruohot ehtivät kasvattaa isolle alueelle terhakkaat juuret. Ja niillä ne valtaavat koko istutetun kasviryhmän.
Kitkeminen kannattaa siis aloittaa heti keväällä, #kitkemispäivinä. Silloin homma on helpointa ja eivätkä rikat niin herkästi kasva takaisin. Kesän parhaat kitkemispäivät on myös seuraavassa Puutarha Studion uutiskirjeessä.

Kesäkukkien ja taimien istuttaminen...

Kesäkukkien taimien kanssa on ehkä päinvastoin, niitä ei kannata istuttaa ulos liian aikaisin. Vielä kesäkuun alussakin voi tulla yöpakkasia ja suurin osa kesäkukista ei sitä kestä.
Eli jos istuttaa kesäkukat ulos aikaisin, täytyy seurata päivittäin sääennusteesta vuorokauden lämpötiloja ja tarvittaessa suojata kasvit.
Kesäkukille ja muille taimille on hyvät istutusajankohdat sekä tosi huonot, kuun vaiheiden mukaan. Pienenä vinkkinä.
Kuun mukaan ajoittaminen on vanhaa perinnetietoa, mikä on vahvasti tullut takaisin suosioon. Eli pätee edelleen 😊

Perunan istutus...

Peruna ja sipulit istutetaan aina eri aikaan mitä kesäkukat, kuun mukaan. Hyvä ajankohta on vain viikon ajan kuukaudessa, joten kannattaa ajoissa suunnitella perunan istutus. Jos siis haluaa paljon perunoita, eikä vain pitkiä varsia. Seuraava perunan istutusajankohta on vasta juhannusviikolla. Toivottavasti ehdit jo istuttaa perunat.

Pelargonin ja muiden siementen kylvöaika...

Tammikuussa siemenistä kylvetyt pelargonit kukkivat jo. Kylvin ne  kasvavalla kuulla, mikä on paras aika kukkien kylvöön.
Näillä on nyt niin pienet ruukut, että #kastelupäivät ei niille riitä. Aurinkoisena jaksona niitä pitää kastella lähes päivittäin.
Eri kesäkukille on ihan omat kuukaudet kylvöön, jotta ne ehtivät kukkaan jo alkukesällä. Toisaalta liian aikaisin ei kannata kylvää, etenkään nopeakasvuisia. Niistä voi tulla hentoja ja huonoja taimia. Eli kannattaa aina lukea ohjeet siemenpussista.
Lisää esikasvatusohjeita Taimien latvominen -postauksen alaosassa.

Kuukalenteri auttaa ajoittamaan pihatöitä...

Wanhan ajan Kuukalenterissa on merkitty hyvät ajankohdat istuttaa peruna ja kylvää siemenistä kasveja sekä paljon muuta. Kuukalenteri auttaa siis rytmittämään pihatöitä ja tekemään ne oikeaan aikaan.
Sen lisäksi toki tarvitaan vähän tietoa kasvilajista. Ja jos haluaa valita ne parhaat ajankohdat kuun mukaan, niin silloinkin tarvitaan lisätietoa. Sitä löytyy hyvin kuukirjoista sekä Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta.

Muistuttelen oikeista ajankohdista myös täällä blogissa ja Puutarha Studion Facebook sivuilla, mutta tila ei riitä kaikkeen. Eli suosittelen opettelemaan lisää puutarhatöiden ajoittamista.

Hauskaa ja kesäistä viikonloppua!

Terkuin Sari 

P.p.s. Nyt on menossa #kituviikko eli loistava ajankohta kitkeä, hävittää vieraslajeja ja muita kasveja. 

2 kommenttia:

 1. Kauniin väriset pelargoniat. Ihan ilman kasvivalojako sait ne noin komeasti kukkimaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ihmeellisesti vain niitä hempeän värisiä on nyt monta kukassa ja vain yksi punavalkoinen. Siemenpussin kuvassa oli myös myös valkoisia ja punaisia, joten jännityksellä odotan loppujenkin taimien kukintaa.
   Kyllä, taimet ovat kasvaneet ihan huoneen ikkunalla, joka on kaakkoon eli melkein etelään.

   Poista