keskiviikko 22. toukokuuta 2024

Puutarhakuulumisia toukokuulta

 
Tässä puutarhakuulumisia toukokuulta meidän pihalta, tai siis puutarhasta. Se on minusta enemmänkin puutarha, kuin piha. Ehkäpä muistat sen meidän laventelien ja ryhmäruusujen penkin. Jännästi tänä keväänä sitä on alkanut vallata pienikukalliset orvokit. Tätä sinistä on useassa kohtaa ja sitten on vaaleita. Ollaan jätetty ne kasvamaan.

Talvenarat ryhmäruusut piti leikata ihan maata myöden, koska versot paleltuivat. Kuvan oikeassa alakulmassa näkyy jo viininpunaista uutta kasvua. Laventelipensas on taasen kuvan vasemmassa yläkulmassa. Eli hyvin mahtuu sekaan nämä orvokitkin.


Marskinliljaan kasvamassa kolme kukkavartta...

Tämä oranssikukkainen tarhamarskinlilja on talvehtinut nyt kolme talvea. Viime kesänä se teki kaksi kukkavartta ja nyt siihen on kasvamassa  kolme tupsumaista kukkavartta, jee! 
Se kukkii todennäköisesti taas heinäkuussa. Kuvia siitä kukkivana  Marskinlilja kukkii vihdoinkin -postauksessa.

Perennojen pikkutaimet postista...

Ekaa kertaa tilasin Korpikankaalta perennojen pikkutaimina mirrinminttua ja loistosalviaa. Ne on nimittäin hyviä pörriäiskasveja, ja peurat jättää ne rauhaan. 
Istutin pikkutaimet taimiruukkuihin kasvamaan ja odottamaan lopullista kasvupaikkaa. Teen niistä ihan oman postauksen vähän myöhemmin.

Iso uusi kasviryhmä etenee vähitellen...

Kevät on aina minulla töissä työntäyteistä aikaa, joten tämän uuden kasviryhmän tekeminen on vielä kesken. Muutamme näiden kolmen pensaan välisen alueen kerrokselliseksi ja monilajiseksi kasviryhmäksi. Siihen tulee paljon perhos- ja pörriäiskasveja, kuten siinä Kukkapenkki perhosille ja pörriäisille -verkkokurssilla.
Oikeanpuoleinen pensas on syyshortensia, jonka siirsimme siihen tänä keväänä. Se ei ole lainkaan pörriäiskasvi, vaan se siirrettiin yhdestä toisesta kasviryhmästä tähän , hieman aurinkoisempaan paikkaan. Valkokukallisen pensaan takana olevaan pieneen multa-alueeseen istutimme jo oransseja daalioita. Eli vähitellen edetään, koko ajan suunnitelman mukaan 😊

Peurat jättivät kasvitieteelliset tulppaanit rauhaan...

Keväällä yhtenä aamuna peuralauma kävi syömässä meidän pihalta ehkä 80% tulppaaneista. Lähes kaikki kasvitieteelliset tulppaanit ne jättivät syömättä. Ehkäpä siksi, että niiden lehdet on kapeat eli niissä on vähän syötävää.
Kuvassa hybridipionin edessä italiantulppaani, joka kukkii parhaillaan. Kukkien terälehtien ulkopuoli on punaisempi. Kuvia lisää viime keväältä Siro kasvitieteellinen tulppaani - italiantulppaani -postauksessa.

Patiokärhöissä jo isot nuput...

Tänään siirrettiin kummatkin patiokärhöt paikoilleen. Ne on siis talvehtineet kellarissa ruukuissaan. Niissä on jo aika muhkean isot nuput eli taitavat kukkia lähipäivinä, kun sääennustekin lupaa hellettä ja lämpimiä öitä.

Puutarhakuulumisia hyötytarhasta näin toukokuussa...

Hyötytarhan vattumaa näyttää nyt aika ankealta. Rusakot oli syöneet vattujen varsia niin pahasti, että  suurin osa niistä kuivui ja ne on nyt leikattu pois. Varret on vain polvenkorkuisia. Saa nähdä, miten tuottavat satoa.
Meidän kasvimaan ympärillä on etanaeste eli muovinauha, koska meidän alueella on siruetanoita. Maa on lämmennyt jo hyvin, joten herneet ja vahapavut on kylvetty. Tomaatit istutetaan ulos vasta kesäkuun puolella, ihan varmuuden vuoksi, koska ne eivät kestä pakkasta ja niitä on hankala suojata ulkona.

Ja malttamattomasti odotellaan kitkemisjakson alkamista, sillä kitkemisessä "hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä". Muistutan hyvistä Kitkemispäivistä Puutarha Studion facebook ja instagram sivuilla tänäkin kesänä.


Aurinkoisin puutarhaterveisin Sari
2 kommenttia:

 1. Sinullapa on edessä iso urakka tuon nurmikkoalan poistamisessa. Itse en jaksaisi enää ryhtyä noin rankkaan kaivamistyöhön. Mielenkiinnolla kylläkin seuraan, mitä saat aikaiseksi. Tsemppiä kaivuuhommaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Se kaivaminen on yllättävän helppoa, koska ei tarvitse ottaa kuin nurmikkopinta pois. Maassa ei ole kiviä eikä savea, mikä myös helpottaa sitä. Mutta jos olisi tiukkaa savimaata, niin kaivaminen olisi kyllä aikamoinen urakka.
   Laitan uudesta kasviryhmästä kuulumisia lisää tässä kesän mittaan.

   Poista