perjantai 31. toukokuuta 2024

Jännät värinokkoset siemenistä kasvatettu

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö

Tältä ne jännät siemenistä kylvetyt värinokkoset näyttävät nyt, kun ovat jo kasvaneet kunnolla. Toukokuussa on ollut niin paljon aurinkoisia päiviä, että lehtien väritys on todella upea. Minusta värinokkonen eli isokirjopeippi on kesällä kiva ulkona piharuukussa tuomassa väriä lehdillään. Etenkin kun se on helppohoitoinen. Tietysti se on hyvä myös ihan perinteisellä tavalla eli huonekasvina.

Upea `Colocha Scarlet` lajike...

Tämän `Colocha Scarlet` lajikkeen lehden reunat on jännän aaltoilevat vai miten sitä nyt kuvaisi. Yleensä värinokkosilla lehtien reunat on aika tavalliset, kuten huomaat postauksen viimeisestä kuvasta.
Tällä lajikkeella aurinkoinen paikka saa lehtiin pinkkiä sävyä ja varjoisemmalla paikalla oranssinruskehtavaa, vahvan vireän lisäksi. Valo vaikuttaa siis värinokkosen lehtien värisävyihin. 
Tämä on kyllä aivan super ihana!

Tästä näkyy lehdistön oranssinruskea sävy. Taimien alalehdet on vanhimpia ja kasvaneet maaliskuussa, jolloin aurinkoa oli vähemmän. Niiden väritys on sen takia hieman erilainen.
Aion istuttaa näistä osan ulos piharuukkuun, ehkä pienen kukkivan kasvin kanssa. Ensi viikolla alkaa kuun mukaan istutusaika, joten pitänee käväistä taas torilla😊

Värinokkosta latvotaan ja leikataan...

Värinokkosta yleensä latvotaan, jotta taimet haaroittuisivat. Näitä en ole latvonut, koska ne näyttävät tekevän sivuversoja jo nyt. Toki latvominen tuuheuttaisi niitä entisestään, mutta haluan kasvattaa näille korkeutta. 

Sen sijaan aioin poistaa näiltä kukkatertun alut, jotka on versojen latvoissa. Kuvassa näkyykin yksi pieni kartionmallinen nupputertun alku. Yhden annan kukkia, sillä haluan nähdä, tuleeko näille tavallinen värinokkosen kukka.


Siemenistä kasvatettu värinokkonen...

Kylvin näiden siemenet helmikuun puolenvälin paikkeilla kippoon. Maaliskuun jälkipuoliskolla koulin pienet taimet omiin ruskeisiin pikkuruukkuihin.
Kuva on huhtikuun jälkipuoliskolta, jolloin istutin taimet hieman isompiin ruukkuihin, kastelun helottamiseksi.
Ne on muuten edelleen samoissa ruukuissa biohiiltä sisältävässä turpeettomassa huonekasvimullassa. Ja niitä saa kastella helteellä päivittäin... koska kevätkiireiden takia en ole ehtinyt istuttaa niitä isompiin ruukkuihin. 

Pienen pienet siemenet...

Värinokkosen siemenet oli pienen pieniä ja pakattu läpinäkyvään muovipussiin.  Kuvassa on myös niiden siemenpussi, jonka sain Korpikangas Siemen-Fröltä.
Olen aiemminkin kylvänyt värinokkosia ja kylvö onnistuu aina, kunhan ei päästä multaa kuivumaan.  Siemenet itää hyvin ihan huoneenlämmössä 20-22 asteessa eli ei vaadi mitään erikoisjärjestelyjä. Siemenpussin mukaan siemenet lähtevät kasvuun 14-18 vuorokaudessa. Maltti on siis valttia.

Pistokkaista lisätty värinokkonen...

Tykkään käyttää värinokkosia kesällä piharuukuissa ja minulla onkin ollut niitä monenlaisia. Olen jo istuttanut ulos nämä värinokkosen taimet, jotka kasvatin pistokkaista.
Näillä auringonpaiste tekee lehdet pinkinruskeiksi. Varjossa tai talven hämäryydessä lehdet muuttuvat vaalean vihertävänruskeiksi kuten kävi tämän emokasville Iso värinokkonen piti jo leikata pienemmäksi -postauksessa.
Värinokkosesta voi ottaa pistokkaita talvisäilytykseen, jos tilaa on ikkunalla vähän. Pistokkaat voi toki ottaa myös vasta keväällä.


Sain siis upean värinokkosen `Colocha Scarlet` lajikkeen siemenpussin Korpikangas Siemen-Fröltä.
Kiitos siitä heille!  
Siellä on muutaman muunkin värinokkosen siemeniä ja ne löytyy huonekasvien siemenistä.


Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Kerrassaan upean väriset lehdet. PIdätkö niitä eteläikkunalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Lehtien väritys on minustakin ihan huikean kaunis. Niin vahva väritys vaatii suoraa auringonpaistetta lehtiin. Ikkuna, jossa värinokkoset on, ei ole etelään vaan kaakkoon. Eli siihen paistaa aurinko aamusta puolille päiville asti.

      Poista