sunnuntai 26. toukokuuta 2024

Nyt kitketään - puutarhanhoito kuun mukaan

 
Nyt kitketään rikkaruohoja, sillä tänään ja huomenna on hyvät Kitkemispäivät kuun mukaan. Tämä liittyy siis puutarhanhoitoon, jota ajoitetaan kuun mukaan. Se on monille tuttua jo, mutta osalle teistä täysin uutta. Kesäkuussa on muuten eniten hyviä Kitkemispäiviä, joten niihin kannattaa jo varautua.

Kun kitketään kuun mukaan, homma helpottuu...

Voikukkien lisäksi, monet hankalimmatkin rikkaruohot saa kitkettyä kevyesti, kun kitkee kuun mukaan. Etenkin, kun osaa kitkeä ne oikealla tekniikalla ja hyvinä Kitkemispäivinä.
Silloin vuohenputken juuria saa maasta pitkinä pätkinä. Ja kitketty kohta pysyy pidempään rikkaruohottomana.
Kitkemisessä näkee hyvin, miten "Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä" 😊


Hankaliin kasveihin ja kohtiin omat kitkemistekniikat...

Hankalien kasvien kitkeminen on yhtä tuskaa, jos ei osaa kitkeä niitä oikealla tekniikalla. Jos vähänkään tuntuu siltä, että kitkeminen on tosi työlästä, sinulta puuttuu todennäköisesti oikea kitkemistekniikka ja ehkäpä myös kasville sopiva kitkemistyökalu.
Kuvan luonnonkiveys oli ennen työläs ja hankala kitkettävä. Nykyään sen siistinä pitäminen on helppoa, koska se kitketään kuun mukaan ja keksittiin siihen myös pari hyvää tekniikkakin.
Tämä kuva on kesältä, kun rusopäivänliljat kukkivat.
Videot eri kitkemisteknikoista ja kesän parhaat Kitkemispäivät löydät Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilta. Se on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -kurssialustalta.
Siellä opit myös miten ei kannata kitkeä, jos haluat rikkaruohojen vähenevän!

Kitketään kukkien siementaimia varoen...

Tässä meidän laventelipenkissä lähtee keväällä kasvuun pieniä laventelin taimia, joten penkki pitää kitkeä tosi varovasti. Huomasin siellä myös tiikerililjan siementaimia pienine lehtineen.
Sen sijaan tätä kuvan orvokkia taidan kitkeä pois, ainakin osan siitä. Se muuten valtaa kohta koko penkin.

Taimien istutus odottaa vielä parempaa aikaa...

Nyt siis kitketään, mutta ei istuteta taimia eikä kylvetä kukkien siemeniäkään. Ne saa odottaa vielä parisen viikkoa. Tässä samettikukan taimia sammalnapeissa, joissa taidan ne myös istuttaa ulos, kun on taas istutusaika. Jännä nähdä, minkä väriset kukat näihin tulee, sillä niiden väri pitäisi muuttua.

Puutarhanhoito kuun mukaan...

Puutarhanhoito, joka ajoitetaan kuun mukaan, on vanhaa perinnetietoa ympäri maailmaa. Silloin erilaiset puutarhatyöt, kuten maanmuokkaus, kylvöt, istuttamiset, kitkeminen, sadonkorjuu, kompostin hoito, puiden ja pensaiden leikkaamiset jne. tehdään niille hyvinä päivinä. Ja ainakin vältetään huonoja päiviä.

Olisi kiva kuulla, kitketkö jo kuun mukaan? Vai koetko, ettei se toimi?


Innostavaa ja keveää kitkemistä!

Puutarhaterveisin Sari


Ps. muistutan hyvistä Kitkemispäivistä Puutarha Studion insta ja fb sivuilla


4 kommenttia:

 1. Kiitos näistä hyvistä neuvoista! Olin kitkemässä vuohenputkea lähti hyvin irti maasta. Samoin kitkin monivuotista elämänlankaa, vai mikä sen nimi oli? Milloin daaliat voi istuttaa? Terveisin Pauli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Kiva kuulla, että huomasit miten hyvin nyt rikkaruohot lähtee juurineen. Jopa nuo hankalat kaksi, vuohenputki ja se elämänlanka eli karhunköynnös eli isokierto. Daalioiden ja muidenkin taimien istutusjakson näet täältä blogin ylävalikosta Kastelupäivät ja kuu -sivulta. Päivitän sen aina sinne.

   Poista
 2. Ihmettelinkin jo kun rikkaruohot lähtee niin hyvin juurineen. Ei auta nyt kuin kitkeä illemmalla, päivällä on liian kuuma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on tosiaan nämä hyvät Kitkemispäivät, mikä saa rikkaruohot irtoamaan maasta helposti. Ilta voi olla jopa parempi aika kitkemiseen, ellei sitten hyttyset ja muut itikat ole häiritsemässä. Näitä päiviä on tulossa vielä lisää kesäkuun alussa, jos nyt ei ihan kaikkea ehdi kitkeä.

   Poista