keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Pensasmustikasta hyvä sato

 

Pensasmustikasta näyttää tänä vuonna tulevan tosi hyvä sato, jos kaikki menee hyvin. Nämä meidän pensasmustikat on noin 10 vuotta vanhoja ja tuottaneet joka vuosi satoa. Ne onkin helppoja pensaita, oikeanlaisella paikalla ja pienellä hoidolla. Joten tässä nyt enemmän pensasmustikasta ja sen hoidosta eli miten me teemme sen.


Pensasmustikat kukkii nyt runsaasti...

Kun pensasmustikat kukkivat näin runsaasti, silloin on mahdollista saada niistä suuri sato. Toki oksiakin on hyvä olla silloin paljon, suureen satoon. Ehkäpä muistat, että meidän pihan maa on hyvin läpäisevää ja jo monena kesänä meillä on ollut pitkät sateettomat jaksot. Ne selvästi vaikuttaa siihen, että nämä pensasmustikat ovat jääneet mataliksi. Kukkia sen sijaan tulee aina paljon.

Pölyttäjiä kivasti eli tulossa hyvä sato...

Koska kukissa näkyy myös paljon erilaisia pölyttäjiä, voi odottaa hyvää satoa. Meillä on kahta eri lajiketta, joista toinen on `Northblue` ja toinen jokin vaatimattomampi. Koska on kahta eri lajiketta, sadon määrä lisääntyy jopa 20%. 

Peurat ja rusakot pitävät myös pensasmustikasta... 

Nämä meidän pensasmustikat on istutettu lähelle toisiaan, joten ne on helppo suojata kanaverkolla. Nimittäin pensasmustikan oksia syövät erittäin mielellään kauriit, peurat, rusakot, jänikset ja kanit. Meillä vielä harakkalauma nokkii raakoja vihreitä marjoja, joten kanaverkko on pensasmustikoiden ympärillä läpi vuoden. Verkko on helppo avata, kun pensaita hoidetaan tai kerätään marjoja.

Pensasmustikasta satoa hyvällä hoidolla...

Aluksikin pensasmustikat pitää istuttaa kuohkeaan maahan, joka on hapanta. Suositus on pH 4,5-5,2. Olemme istuttaneet ne luomuviljelyyn soveltuvaan havu- ja rodomultaan. Paikka on aurinkoinen ja lämmin sekä mullanpinnalla on kompostikate.

Keväällä leikkasin pensasmustikoista kaikki kuivuneet versojen osat pois. Siellä oli myös muutama vanha ja heikkokasvuisen näköinen verso, jonka poistin kokonaan. Yleensä pensasmustikoita leikataan aika vähän.

Lannoitamme näitä joka kevät luomuviljelyyn soveltuvalla havu- ja rodolannoitteella varastolannoituksena. Heinäkuun lopulla tai elokuun alussa varastolannoitamme niitä luomuviljelyyn soveltuvalla syyslannoitteella, mikä lisää seuraavan kevään kukintaa.

Sateettomana jaksona kannattaa kastella riittävällä vesimäärällä, vaikka kerran viikossa. Nyt sateettomana toukokuuna, olemme kastelleet pari kertaa.
Olemme istuttaneet ne ja tehneet kaikki hoitotoimet tarkasti kuun mukaan hyvinä päivinä.

Maan hyvä mikrobitoiminta parantaa satoa...

Maan mikrobitoiminta eli pieneliötoiminta on todella tärkeää kaikille kasveille. Se vaikuttaa kasvien kuivuuden, tautien ja muiden kasvien "stressien" sietokykyyn sekä parantaa kasvien ravinteiden ja veden ottoa. Kasvien mykorritsa sienijuuret kuuluvat osana maan mikrobitoimintaan ja siitä lisää Kasveille tärkeä mykorritsa sienijuuri -postauksessa.

Koska haluan näistä pensasmustikoista hyvän sadon, en vioita maan mikrobitoimintaa. Sen takia valitsen lannoitteiksi orgaaniset ja luomuviljelyyn soveltuvat lannoitteet. Jos lannoite tai multa ei ole luomuviljelyyn soveltuva, siinä on jokin raaka-aine, mikä estää hyväksynnän. 
En myöskään käytä kangasta katteen alla, koska niistä tulee maahan mikromuovia. Ne on lisäksi turhia, jos poistaa maasta rikkaruohot.

Pensasmustikoille laitamme mullan pinnalle katteeksi puutarhakompostin karkeaa pintaosaa, jossa on vielä maatumatonta oksasilppua yms. Sekin lisää kivasti maan mikrobitoimintaa.

Ei ole siis ihan sama, mitä multaa, lannoitteita ja katteita puutarhassa käyttää. Etenkin jos haluaa maksimoida hyvän sadon😊


Puutarhaterveisin Sari



2 kommenttia:

  1. Täälläkin pensasmustikat kukkivat niin komeasti että! Jutustasi selvisi myös Mihin häviää vihreät raakileet-mysteeri. Ei edes olla osattu epäillä harakoita. Niitä kyllä näkyy silloin tällöin. mutta ovat arkoja. Täytynee tehdä niille jokin este, jotta itsekin saadaaa mustikoita. Herkullista kesää! Toivottaapi Mökinmuori

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne harakat tosiaan jostain kumman syystä kävi ottamassa niitä vihreitä raakileita. Naapuri kertoi nähneensä harakkalauman niissä meidän pensasmustikoissa ja muistaakseni tosi aikaisin aamulla. Käytiin heti suojaamassa pensaat ja sen jälkeen ei vihreät raakileet ole enää kadonneet pensaista :)
      Kiitos ja oikein maukasta kesää sinullekin!

      Poista