perjantai 3. toukokuuta 2024

Syyssyrikkä ja patiokärhöt totuttelee ulkoilmaan

Syysyrikkä ja patiokärhöt totuttelee nyt vähitellen ulkoilmaan. Ne olivat siis talven kellarin viileydessä ja kasvattavat jo uusia versoja. Kellarissa talvehtineet, samoin kuin sisällä olleet kasvit, on hyvä totuttaa ulkoilmaan varovasti askel kerrallaan. Siten ne kärsivät vähiten olosuhteiden suuresta muutoksesta.


Syyssyrikkä totuttelee tuuleen ja aurinkoon...

Syyssyrikän (Buddleja) hennot uudet versot katkeavat herkästi tuulessa, jos sen siirtäisi kellarista suoraan tuulen tuiverrukseen. Joten pidämme sitä ensin tuulilta suojassa seinustalla. Siinä se totuttelee ulkoilmaan ja uusi kasvu vankistuu. Siihen kohtaan ei paista myöskään aurinko kuin hetken pensaan oksien lomasta. 
Näin terhakkaita uusia versoja se on jo kasvattanut. Ylemmässä kuvassa syrikkä on valkoisessa saavissa. Kesäisiä kuvia näet tästä valkokukallisesta syyssyrikästä Syyssyrikkä on paras perhoskasvi -postauksessa.

Patiokärhöt totuttelee myös ulkoilmaan...

Tämä vanha punakukallinen patiokärhö kasvaa jo rehevästi ja se on täynnä nuppuja. Leikkasin sen  aikaa sitten, sillä se lähtee kellarissa kasvuun yllättävän aikaisin.
Koska kärhöjen versot ovat hyvin hennot, niin nekin saavat nyt totutella ulkoilmaan seinustalla suojassa tuulilta. Ne on myös suojassa auringolta, koska kellarissa kasvaneet uudet versot ei ole siihen vielä tottuneet.
Kuvia tästä punakukallisesta patiokärhöstä viime kesältä Vanha kärhö kukkii ruukussa -postauksessa.

Toinen kellarissa talvehtinut kärhö on viime kesältä eli se on nuorempi. Sekin on silti lähtenyt jo hyvin kasvuun. Kuvia siitä kukkivana Matala kärhö `Cezanne` ruukkuun -postauksessa.
Siinäkin näyttää olevan jo nuppuja aika kivasti.

Kasvit totuttelee ulkoilmaan, tuuleen ja aurinkoon vähitellen...

Sisältä, kasvihuoneesta ja kellarista viedään kasvit ulos ensin totuttelemaan ulkoilmaan. Eli ne sijoitetaan aika varjoisalle paikalle ja suojaan tuulelta. Parin päivän päästä niitä siirretään hieman enemmän aurinkoon ja näin vähitellen täyteen auringonpaisteeseen. Samalla ne tottuvat myös tuuleen. 

Toki täytyy muistaa seurata sääennustetta! Jos on luvattu yöpakkasia eli hallaa, kasvit kannattaa siirtää takaisin kellariin tai muualle suojaan. Niitä voi myös koettaa suojata kasvimaaharsoilla, mutta varminta on ottaa ne sisälle tai kellariin.  Pakkanen voi nimittäin vioittaa hennot uudet kasvut ja nuput.

Syrikkää ja patiokärhöjä hoidan kuun mukaan...

Olemme siis kastelleet ja lannoittaneet näitä aina kuun mukaan hyvinä päivinä. Samoin ne on istutettu ruukkuihin ja vanhimman pintamulta on myös vaihdettu kuun mukaan katsottuina istutuspäivinä. Eli pyrin hoitamaan näitä parhaina päivinä, jotta ne kukkisivat runsaammin ja tietysti talvehtisivat myös hyvin.

Nyt onkin parhaillaan kuun mukaan Kastelupäivät 3.-4.5.2024

Ja huono aika kasvien istuttamiseen ja kylvämiseen.

Lisää tietoa puutarhatöiden ajoittamisesta kuun mukaan löytyy Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta, joka on yritykseni Puutarha Studion. 
Se löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi eli Puutarha Studion verkkokurssialusta.



Puutarhaterveisin Sari



2 kommenttia:

  1. Enpä tiennytkään, että buddleja voi kasvaa noin korkeaksi. Olen nähnyt myynnissä vain matalia yksilöitä. Tuollainen iso on upea kun se on täynnä kukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykyään tosiaan myynnissä on paljon matalia lajikkeita, jotka sopivat hyvin ruukkupuutarhaan. Ne on jopa vain 60 cm korkeita.
      Tämä meidän kasvaisi varmaan 2 metriä korkeaksi, jos sitä ei leikattaisi yhtään. Täytyypäs muistaa mitata sen korkeus kukinta-aikaan. Sillä se on aika korkea ja siksi niin upea kukkiessaan.

      Poista