sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

Sitkeä tarhapioni - perinnekasvi

Tämä sitkeä tarhapioni kasvaa kivikon päällä, puoliluonnontilaisen kohdan vieressä. Nyt se kukkii ensimmäistä kertaa kuudella kukalla. Ihan uskomaton kukkija! Yllätti kyllä meidät ihan täysin. Usein perinneperennat ovatkin helppoja ja varmoja kukkijoita. Sain tämän juurakon palan muutama vuosi sitten vanhemmalta rouvalta, joka oli saanut oman alkunsa joskus aikaa sitten vanhalta pihalta. Joten tämä on todellakin Suomessa pitkään kasvanut perinnekasvi. Ja se mikä tällä on ihana lisä, niin se on  meidän oman kunnan alueelta eli Nurmijärveltä.

Tarhapioni on perinnekasvi

Tarhapioni (Paeonia x festiva) on siis perinnekasvi ja sitä on myynnissä yleensä punaisena `Rubra Plena`, valkoisena `Alba Plena` ja vaaleanpunaisena `Rosea Plena`. Sitten on vielä `Mutabilis Plena`, jonka kukka on ensin vaaleanpunainen ja haalistuu vaaleaksi.

Tämä meidän tarhapioni on selvästi `Rubra Plena`. Se siis kukkii nyt parhaillaan kesäkuun puolessa välissä. Mutta sen emopioni, josta sain tämän alun, on jo lakastuttanut kukkansa. Se kasvaakin paahteisemmalla paikalla, mitä tämä meidän yksilö. Tarhapioni kukkii siis kesän alkupuoliskolla, ennen tavallisia kiinanpioneja. 
Tarhapioneja on kasvanut Suomessa kartanoissa ja muissa herrasväen puutarhoissa jo 1800-luvulla. Sen jälkeen ne yleistyivät 1900-luvulla myös tavallisen kansan pihoihin, sillä niitä myytiin taimistoissa ja kauppapuutarhoissa jo 1900-luvun alussa.
Tarhapioni kasvattaa mukulaisen juurakon, josta on helppo lohkaista alkuja ja antaa niitä vaikka naapurille. Se siis levisi pihoilla myös sillä tavalla.
Jossain vaiheessa niiden suosio pihoilla hiipui, ehkä isompikukkaisten kiinanpionien suosion kasvaessa.
Tämä `Rubra Plena` on tarhapionin hyvin vanha lajike. Sitä on ollut eurooppalaisissa puutarhoissa jo 1500-luvun puolivälissä.

Sitkeä tarhapioni kukkii luonnontilaisen alueen laidalla...

Tarhapioni on tosi sitkeä perinnekasvi, sillä sen ympärillä tässä kohtaa kasvaa heinää ja muuta luonnonkasvia. Eikä kitketty niitä edes Suurena Kitkemispäivänä 😀
Suunnitelmissa on kyllä poistaa heinää, kunhan kukinta on ohi ja on taas hyvä kitkemispäivä.
Se siis kasvaa kivikkokumpareessa eli kohta on aikalailla kuiva. Tosin kattovedet tulevat jonkun matkan päähän.

Tarhapioni on kiinanpioneja matalampi, yleensä noin 50 cm korkea.

Tarhapionin hoito-ohjeet...

Tarhapionit viihtyvät aurinkoisella paikalla. Maan tulee olla läpäisevää ja ravinteikasta multamaata. Pionien tapaan se ei pidä talvimärkyydestä eli siitä, että syksyllä tai talvella vesi seisoo maan pinnalla tai maa on muuten hyvin märkää.
Tarhapionien kukkavarret tuetaan jo ennen kukkien avautumista. Tarhapioneja kannattaa myös lannoittaa keväällä. Tai kuten pioniharrastajat tekevät, keväällä ja kukinnan jälkeen lannoitetaan luujauholla. Näin mekin teemme nykyään.

Lisää perinnekasveista eli maatiaiskasveista...

Perinnekasvit ovat ihanan helppoja ja varmoja, joten meidän vanhalla pihalla niitä on paljon.

Puutarhaterveisin Sari



2 kommenttia:

  1. Upean värinen pioni! Saman näköinen kukkii nyt minunkin pihalla. Olen luullut sitä ihan tavalliseksi pioniksi, vaikka kukkiikin eri aikaan kun muut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä `Rubra Plena´ on minustakin huikean kauniin värinen.
      Voit verrata sen kukkivan pionisi lehtiä muiden pionien lehtiin. Jos ne ovat hieman erilaiset, niin se ei ole tavallinen kiinanpioni eli voi olla tämä tarhapioni.

      Poista