sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

Mustarastas ja lintujen juoma-allas

Lintujen juoma-allas on näin helteellä pihan linnuille todella tärkeä. Linnut, oravat ja pihan muut eläimet, jopa hyönteiset, käyvät siinä. Meillä on tällainen lautasmallinen versio, johon pääsee myös siilit. Juomisen lisäksi linnut usein kylpevät tässä lintujen juoma-altaassa. Yksi suurin loiskija siinä on mustarastas.

Mustarastas ja lintujen juoma-allas...

Jännästi oikein kuulee aina, kun mustarastaat ovat kylpemässä juoma-altaassa. Siitä lähtee sellainen loiske, että ympäristön kasvit kastuvat ihan märiksi. Tämä kuvan mustarastas on se kaikkein rohkein ja sitä pääsi kuvaamaan ihan läheltä.Vesi lintujen juoma-altaassa...

Vesi voi ihmisten silmiin näyttää likaiselta, koska veteen putoaa heti puusta kaikenlaista pientä roskaa. Kuvassa reunalla on jalopähkinäpuun kukkanorkkoja, joita satelee alas vähän väliä. Pienet roskat ja lautasen kevyt vihertyminen ei haittaa lintuja lainkaan.
Välillä toki pesemme lautasen harjalla, mutta vaikuttaa siltä, että ihan puhtaaseen veteen linnut eivät tule. Heti kun veteen on pudonnut roskia, siinä alkaa taas normaali trafiikki.

Hyvät kitkemispäivät kuun mukaan...

Nyt alkoi taas hyvät kitkemispäivät kuun mukaan eli 26.-28.6.2022 iltapäivästä. Näistä kitkemispäivistä ilmoittelen enemmänkin Puutarha Studion facebook ja instagram sivuilla.


Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssi...

Jos helteiltä jaksaa vielä illalla kitkeä, niin nyt on tosi hyvät päivät kitkemiseen. Sen lisäksi on hyvä osata oikea kitkemistekniikka. Nimittäin eri tyyppiset kasvit kitketään eri tavalla. Kun yhdistää oikean kitkemistekniikan ja kuun mukaan kitkemisen, kitkemisestä tulee tehokasta ja jopa hauskaa. 

Yritykseni  Puutarha Studion uudella Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssilla on nyt lisää videoita oikeasta kitkemistyylistä. 


Oravien piilottamia ylläreitä...

Taas putkahtelee piharuukuista, vattumaalta ja kukkapenkeistä näitä jalopähkinäpuun siementaimia. Näiden siemen on iso ja oravat ovat tietysti kätkeneet niitä ruuaksi, kuten oravilla on tapana. Löytyy myös hevoskastanjan alkuja ja kummasti myös tavallisen pähkinäpensaan taimia. Hauskoja ylläreitä, vaikka lähes kaikki pitää kitkeä pois.
Sinisarjan isoon ruukkuun orava ehti syksyllä piilottaa yhden jalopähkinän siemenen. Ja kivasti keskelle lehtimätästä. Oravalla oli selvästikin esteettistä silmää 😊


Puutarhaterveisin Sari

6 kommenttia:

 1. Oi rastaan riemua :)
  Naapuri oli ystävällisesti poissa ollessamme huolehtinut meidän vesilautasen täytöstä. Olinkin juhannusreissulla vähän huolissani tuosta vesitilanteesta. Nyt aamun viileydessä käyn putsaamassa raparperilehtialtaan ja viemässä sinnekin raikkaampaa vettä! Ja laitanpa muutaman lehden sinne kellumaan, ettei liian puhtoiselta näytä lintuperspektiivistä.
  Iloisia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä mustarastas otti tosiaan kaiken ilon irti vedestä :)
   Onpa teillä ystävällinen ja huomaavainen naapuri. Mukavat naapurit onkin kullan arvoisia. Silloin voi turvallisin mielin lähteä lomareissulle, kun tietää että naapurit pitää silmällä taloa ja pihaa.
   Se on tosiaan jännä, miten ne lehdet vedessä saa linnut tulemaan juoma-altaalle. Ehkäpä vesi on silloin parempaa niille, eikä siis niin hygieenisen puhdasta ;)
   Oikein mukavaa kesän jatkoa sinullekin!

   Poista
 2. Hyvä muistutus! Pitääpä ottaa taas juomalautanen lintujen käyttöön. Viime kesänä lautasella kävi harakat, noiden tuttujen pikkulintujen ohella. Niitä oli oikein mukava seurata pihakeinussa istuskellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että huomasit tämän postauksen, niin pihalinnut pääsevät taas nauttimaan juomalautasen vedestä. Nyt meilläpäin ainakin on niin kuivaa, että lähiojastakin on vesi kuivunut. Siksi pihan eläimillä voikin olla haasteellista löytää vettä eli lintujen juoma-allas on tarpeen :)
   Kuulostaa niin ihanalta... istuskella kesän lämmössä pihakeinussa ja seurata juomalautasella vierailevia lintuja.

   Poista
 3. Sait hauskat kuvat mustarastaasta. Omassa lintukylpylässä käy talitinttejä kylpemässä, niitä on tosi ihanaa seurata. Siniseen altaaseen ei yksikään lintu ole eksynyt, liekö pelottava väri. Eldorado

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä mustarastas oli selvästi se rohkein niistä, sillä se päästi aika lähelle ottamaan kuvia. Mustarastas onkin siitä kiva pihalintu, että se on tottunut ihmisiin ja se on aina jossain lähistöllä, kun tekee pihahommia. Tintitkin on kyllä kivoja ja niiden pesintää on kiva seurata lähipuiden pöntöissä.
   Oletko kokeillut laittaa siniseen altaaseen muutaman puunlehden veteen? Jos se auttaisi lintuja tulemaan siihen. Toki sinisessä värissä voi myös olla jotain luonnottoman pelottavaa.

   Poista