maanantai 8. helmikuuta 2021

Rusopäivänlilja helppo perinneperenna

Rusopäivänlilja on helppo perinnekasvi ja siitä on myynnissä myös uudempia lajikkeita. Kun tässä etsin kuvia kurssille, niin ihastelin moneen kertaan näitä rusopäivänliljoja. Ja huomasin, että enpä ole tästä helposta kasvista vielä kirjoittanut mitään. Tämä meidän rusopäivänlilja on ostettu noin 30 vuotta sitten. Meillä on toista kerrottukukkaista, joka on pihan alkuperäisiä kasveja. Päivänliljat on tunnetusti "laiskan puutarhurin" lempikasveja, etenkin nämä vanhat ja vähän jalostetut päivänliljat.


Rusopäivänlilja vanha ja helppo maatiaiskasvi...

Usein vanhoilla pihoilla näkee tätä oranssikukallista rusopäivänliljaa, matalamman keltakukallisen keltapäivänliljan ohella. Tämä meidän rusopäivänliljamätäs on kukkinut vuodesta toiseen ilman jakamista tai muuta hoitoa. Joskus se on saanut pienen lisäyksen kompostimultaa tai hieman lannoitetta, koska sen vieressä kasvaa välillä gladioluksia. Näissä kuvissa sen vieressä oli se lila syyssyrikkä (Buddleja), joka viime vuodet on ollut toisessa penkissä.

 Yksi yksittäinen kukka kestää yhden päivän, onhan se päivänlilja. 

Nämä ei ole liljoja, koska niillä ei ole sipulia. Päivänliljoilla on siis juuret ja siitä lisää Lilja vai päivänlilja -postauksessa. 

Kauniisti kaartuvat lehdet...

Yksi tämän rusopäivänliljan hyvistä ominaisuuksista on se, että sen lehdet ovat kauniisti kaartuvia ja lehtiä on paljon. Sen lehdistö melkein muistuttaa heinää, silloin kun se ei kuki. Tälläkin lehdistö on niin tuuhea, ettei sen sekaan kasva rikkaruohot lähes lainkaan. Siksi se on niin helppo perenna. Kuva on otettu heinäkuun lopulla ja kuvassa kukat kurottavat aurinkoa kohti eli etelään 😊

Tämä kuva on todennäköisesti otettu heinäkuun alkupäivinä. Lehdet todellakin muistuttaa heinämätästä. 

Kerrottukukkainen rusopäivänlilja on myös perinneperenna...

Selvästikin kerrottukukkainen versio on paljon ronkelimpi, sillä se näyttäisi vaativan jakamisen kukkiakseen. Tai jotain muuta kurittamista. Kukan keskustasa on lisäterälehtiä vaihteleva määrä. Aika veikeän kaunis kukkiessaan.

Rusopäivänliljan hoito...

Rusopäivänlilja (Hemerocallis fulva) viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla, tuoreessa ja kuivahkossa maassa. Rehevin se on tietysti sopivan ravinteikkaassa maassa.
Se kukkii meillä heinä-elokuun vaihteessa aurinkoisella paikalla.

Olisi kiva kuulla, kasvaako tätä rusopäivänliljaa pihallasi? 

14 kommenttia:

  1. Kiitos, nyt sain nimen kasville, joka on pihavajan takana. Luulin sitä heinäksi, mutta siihen tulikin viime kesänä juuri tuollainen varrenpäässä oleva oranssi kukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Päivänliljat tosiaan muistuttavat heiniä kasvutavaltaan. Kukasta sen viimeistään erottaa, ettei olekaan heinä. Aivan ihana kasvi, ja niin helppo :)

      Poista
  2. Tykkään päivänliljoista ruskeat kukkivat myöhemmin kuin keltaiset. Ovatkohan ne näitä ruskopäivänliljoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä rusopäivänliljat kukkivat yleensä heinä-elokuun vaihteessa tai elokuun puolella. Niitä on useita lajikkeitakin ja osa niistä on rusehtavan oransseja eli voivat hyvinkin olla näitä.

      Poista
  3. Palstalla ennestään pieni pläntti kaunista rusopäivänliljaa. Kukki kesällä 2019 runsaana, viime kesänä vähemmän. Lapsuudesta muistan keltapäivänliljat, jotka kurottautuivat yhtä korkeina ja komeina, myymälöissä vain "matalakukkaista" keltaista tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monessa myymälässä on tosiaan niitä uudempia päivänliljoja. Lajikkeita sekä myös lajeja on myynnissä hurjan paljon erilaisia.
      Meillä kasvaa myös yhtä sellaista matalakukkaista keltaista lajiketta, jonka lehdistökin on tosi matala. Näyttäisi siltä, että sekin vaatii jakamista aika ajoin, jotta jaksaa kukkia. Se perinteinen keltapäivänlilja on kaunis, ja niin ihanan helppo :)

      Poista
  4. Kyllä meillä on tätä mökillä samoin keltaista. On minulla sitten lukematon määrä muitakin lajeja ja osa niistäkin saattaa olla myös aika vanhoja lajikkeita koska osa on ostettu Týristä vanhoilta mummolta. Minusta nämä kaikki on terveitä ja kauniita myös ilman kukintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivänliljojen lehdistö on tosiaan kaunis, ilman kukkiakin. Jännästi lehdistön korkeudetkin vaihtelevat lajikkeen mukaan.
      Vanhat lajikkeet on minusta arvokkaita, koska ne yleensä on helppohoitoisempia ja kestävämpiä. Toisaalta uusissa lajikkeissa on uusia värisävyjä :)

      Poista
  5. Aika ihana, sekä kukilla että ilman:)
    Sinulle on haaste blogissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin tosi ihana. Tällaiset kasvit, jotka ovat kauniita ilman kukkiakin ja vielä helppoja, ovat puutarhan tärkeimpiä kasveja. Ja "laiskan puutarhurin" suosikkeja :)
      Kiitos haasteesta! Katsotaan, ehdinkö vastata.... nyt on töissä iso työsuma ja vielä remontti sen kaiken päälle.

      Poista
  6. Enpä voisi kuvitella omaa pihaani ilman päivänliljoja, niitä olen koonnut ryhmiksi ja tuuhistuvat vuosi vuodelta upeammiksi. Minullakin on sekä rusopäivänliljoja että päivänliljoja, lajikenimet vain on useimmilta vuosien kuluessa kadonneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, pihalta puuttuisi jotain todella oleellista, jos siellä ei olisi päivänliljoja! Niin upeita ja näyttäviä ne ovat.
      Minullakin on yksi vahvan punakukallinen päivänlilja, jonka nimeä en muista. Toisaalta tärkeintä kasveissa on niiden kauneus ja vehreys, se on ja pysyy ilman nimeäkin ;)

      Poista
  7. Mainio päivänlilja, joka on kasvanut ja ihastuttanut minua vuosikaudet myös omassa puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tätä on sinullekin :) Päivänliljat on niin super ihania ja helppoja, etenkin nämä vanhat perinnelajit

      Poista