sunnuntai 11. lokakuuta 2020

Lokakuun kukkia asterit ja muut

Syksyllä kukkivat asterit ja etenkin syysasterit on loistavia syys-lokakuun kukkia. Ne kestävät jopa pieniä yöpakkasia, tosin meillä ei niitä vielä ole ollut. Syysastereita on jalostettu paljon ja niitä onkin monen väristä ja korkuista. Asterit on muuten tärkeitä kasveja pölyttäjille näin syksyllä.


Punertava matalahko asteri..

En ole tutkinut näitä meidän astereita, onko nämä kaikki syysastereita vai jotain muita. Pääasia niissä on kauneus ja pölyttäjät 😊

Tämä punertava ja matalahko asteri on kukkinut nyt pitkään. Se innostui kukkimaan runsaammin, kun siirrettiin sitä hieman aurinkoisemmalle paikalle.


Korkea ja myöhään kukkiva asteri...

Tämä korkea pinkkikukkainen asteri kukkii näistä kaikkein myöhemmin. Jonain syksyinä siitä ehtii aueta vain pari kukkaa, kun tuleekin jo talvi. Nyt on ollut niin lämmin syksy, että se ehtii kukkia kunnolla. Se kasvaa neilikkaruusun vieressä ja nyt ne kukkivat hauskasti yhdessä.



Matalampi lila asteri...

Tämän asterin väri viehättää minua joka syksy. Sen paikkaa on siirretty, jotta sen väritys pääsisi paremmin esille. Pitää varmaan vielä kerran siirtää sitä, sillä tämäkään kohta ei nyt ole hyvä.

Daaliat kukkii edelleen...

Ihanasti tämä uusi daalia jaksaa kukkia vieläkin. Sen kukissa pörräsi kimalaisia ja kukkakärpäsiä, kun eilen otin nämä kuvat. Kasvupaikka on lämmin ja tuulilta suojattu, mikä voi hyvin selittää pörriäisten määrää. Tämäkin daalia aiotaan säilyttää talven yli, kuten ne vanhat oranssit ja aikaisin keväällä siemenestä kasvatetut daaliat. Nyt siis näiden kanssa odotellaan ensimmäisiä yöpakkasia, jotta varret paleltuisivat. 
Daalioiden talvisäilytyksestä kellarissa ja koneellisessa kylmiössä  löytyy Daalian talvisäilytystesti -postauksesta. Välillä daalian juurakoita on syytä kuivatella, ennen kuin vie ne talvisäilytykseen. Se varmistaa, että juurakot eivät mätäne talvella.

Komeamaksaruoho on komeimmillaan...

Meillä on tätä komeamaksaruohoa useammassa paikassa. Ja se on tosi upea kukkija tähän aikaan. Senkin kukissa näkee välillä pörriäisiä.

Komposti saa hyvää ainesta perennojen varsista...

Meillä komposti kasvaa kokoa pitkin syksyä. Sinne on viety jo ekat perennojen lehdet ja haravointijätteet. Ehkä ensi viikolla kirjoitan taas juttua kompostoinnista. Onhan kompostimulta parasta multaa kasveille.

Vinkkejä kompostointiin...



Leppoisaa sunnuntaita!

Terkuin Sari

4 kommenttia:

  1. Kauniita astereita! Mutta eikös ne leviä herkästi isoksi alueeksi? Minun pihalla ainakin asteri leviää ihan mahottomasti.
    Taina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Nämä meidän asterit eivät leviä. Itse asiassa toivoisin niiden leviävän edes hieman, niin niistä saisi kasvatettua isommat alueet.
      Sen sijaan esimerkiksi vanhojen pihojen pajuasteri kuulemma leviää runsaasti. Sen kukinta on hieman hillitympää, mitä näiden jalostetuimpien asterien. Sekin on kaunis ja tärkeä pörriäisille.

      Poista
  2. Ai sen nyt kukkiva korkea maksaruoho on nimeltään komeamaksaruoho. Kiitos nimestä! Pitää heti mennä ostamaan sitä pihalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Tämä paljon käytetty ja nyt kukkiva maksaruoho on tosiaan komeamaksaruoho Sedum `Herbstrfreude`. Komeamaksaruohoja on myös muita lajikkeita, joiden ulkonäkö vaihtelee toisistaan paljonkin. Tämä `Herbstfreude` on tuttu ja varma :)

      Poista