perjantai 23. lokakuuta 2020

Myyrä on syönyt daalian juurakot - järkkyä!

Myyrä on syönyt meidän vanhan oranssin daalian juurakot. Ihan uskomatonta ja tosi järkkyä. Meidän pihalla ei ole aiemmin ollut myyriä, joten ei osattu edes olla valppaana. Tänään nostettiin kaikkien daalioiden juurakot ylös maasta ja siinä samalla paljastui tuho. 

Myyrä syönyt kaikki pulleat daalian juurakot...

Onneksi myyrä on jättänyt joitakin pieniä pullukkajuuria jäljelle, niin säilyy tämä vanha kanta kasvussa. Nimittäin tätä oranssia daalia ei enää ole myynnissä. Ensi vuonna taitaa daaliapenkki olla lyhyt, voi harmitus.


Myyrän koloja eli mikä myyrä?

Tunnistaako teistä kukkaan, mikä myyrä tämä voisi olla? Se ei tee multakekoja, vaan pienehköjä reikiä maahan. Täytyy toivoa, ettei se tai myyrälauma ole syönyt puiden ja pensaiden juuria. Selvästikin on kasvissyöjä.

Daalian juurakot ennen...

Tältä noiden juurakoiden kuuluisi näyttää. Niillä on tosi pullukat juuret, jotka nyt on siis myyrä syönyt. Kuva on joltain edelliseltä vuodelta.

Siemenistä kasvatettujen daalioiden juurakot...

Siemenistä kasvatettujen daalioiden juurakot on toki pienet, mutta niissä on lupaavasti pullukkajuuria. Ja onneksi myyrä ei löytänyt ja syönyt niitäkin. Toivottavasti nämä talvehtii hyvin kellarissa, sillä kukkien väreissä oli tosi kauniita sävyjä.
Samoin sen muhkeakukkaisen daalian `Caballero` juurakot, jotka ovat oranssien daalioiden lähellä, säilyivät myyrätuholta. 

Daalioiden säilytys talven yli...

Nyt kaikkien daalioiden juurakot on kuivahtamassa viileän tilan lattialla. Sieltä ne seuraavaksi laitetaan laatikoihin väljästi kalkitsemattomaan ja lannoittamattomaan turpeeseen. Näin ne säilyy parhaiten meidän kosteassa kellarissa. Lisää Daalian talvisäilytystesti -postauksessa.

Kesäkukat talvisäilytyksessä ja syrikkä vielä pihalla...

Kaikki pelargonit, verenpisarat, ruostekukat ja muut on jo siirretty hämärään kellaritilaan talvehtimaan. Kummatkin syrikät ja runkoruusu sen sijaan ovat vielä pihalla. Ne viedään kellariin vasta kun pakkaset saapuvat. Täällä etelässä se voi olla marraskuun alkupuolta, riippuen säästä.
Kesäkukkien talvisäilytys - postauksessa on ohjeita ja vinkkejä talvisäilytyksestä.

Mukavaa viikonloppua, myyristä huolimatta!

Terkuin Sari

18 kommenttia:

  1. Voihan myyrä! Onneksi ei ihan kaikkia pistellyt poskeensa. Olisin muuten veikannut vesimyyrää, mutta kolo taitaa kyllä olla aivan liian pieni sille. Olisiko sitten metsä- tai peltomyyrä syypää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, onneksi ei ollut pedantti myyrä ja syönyt tarkkaan kaikkia pullukkajuuria. Luulen, että se on metsämyyrä tai jokin muu. Peltomyyrä ei taida liikkua noin paljoa maan alla, sillä reikiä oli vähän daalioiden luona, vaikka juurakot oli lähes kokonaan syöty. Vesimyyrä taas tekee multakekoja ja niitä ei ole yhtään, joten se ei ollut asialla. Onneksi daaliat on nyt turvassa kellarissa :)

      Poista
  2. Meillä vesimyyrät kaivoivat pihan täyteen tuollaisia reikiä ja popsivat suuren osan perennojen juurista talvella. Erityisesti kuunliljat ja saksankurjenmiekat maistuivat. Kun käveli nurmikolla tai kukkapenkissä, jalka upposi syvään niihin käytäviin. Toivottavasti ensi vuosi ei enää ole samanlainen myyrävuosi! Onneksi sinulta säästyi kuitenkin juurakoita daalioista, meillä ne otettiin jo muutama viikko sitten kuivumaan varmuuden vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, mitä vesimyyrät saivat teillä aikaan. Talvella ei edes huomaa myyrän puuhia, jotta voisi tehdä jotain torjuntaa. Toivottavasti nyt pöllöt ja muut myyrien syöjät vähentävät myyräkantaa.
      Meillä daalian varret paleltuivat vasta vähän aikaa sitten. Joten nyt ne otettiin ylös kuun mukaan. Vähän jännitetään, montako istutettavaa mukulaa on sitten keväällä.

      Poista
  3. Hui, meilläkin oli punajuuret syöty mutta onneksi daaliat jätetty rauhaan vaikka kasvoivat samalla alueella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika valikoivia myyriä tai niillä on niin erilaiset makumieltymykset :)
      Saa nähdä, onko myyrät syöneet vielä jotain muutakin. Se näkyy viimeistään keväällä, kun kasveihin pitäisi tulla lehdet.

      Poista
  4. Voi rähmä! Onneksi jäi kuitenki "siämen" tuleville vuasille. Ompas siämenkasvatettuullaki jo hyvä juuristo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensiksi kyllä ihan järkytyttiin, mutta kun huomattiin ne muutamat säilyneet pullukkajuuret, niin vähän helpotti. Nyt oikein vaalimme niitä kellarissa.
      Mikä jännää, niin kaikille siemenestä kasvatetuille daalioille oli kesän aikana kasvanut kunnon mukulat. Jopa niille kahdelle erikoisemmalle, joiden kasvu oli pienempää.

      Poista
  5. Voi ei! Ne oli niin kauniita, että ihan surettaa menetys. Toivottavasti ne kasvaa takaisin säilyneistä juurista. Ei taida olla kontiainen eikä vesimyyrä, vai mitä luulet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myyrä ei ollut tehnyt multakekoja eli siksi se ei ole vesimyyrä eikä kontiainen. Ne kummatkin on niitä myyriä, joiden tekosia on multakeot nurmikolla.
      Toivotaan, että saadaan ehjät mukulat säilymään talven yli. Voi olla, että ensi kesänä niitä ei riitä koko penkin matkalle, mutta ehkäpä jo parin vuoden kuluttua.

      Poista
  6. Ei vois enempää harmittaa!Veikkaisin tuon kolon perusteella metsämyyräksi,koska meidän metsäisellä tontillamme on juuri noita pieniä reikiä maassa ja sipulikukatkin ovat vain haaveita meillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän samaa olen itsekin ajatellut, joten kiva saada sinulta vahvistusta myyrän tunnistamiseen. Tässä lähistöllä on metsäkaistaleita ja luonnontilaista aluetta, joten sieltä se varmaankin on tullut.
      Tosi harmi, jos ei voi sipulikukkia istuttaa pihalle, ne kun on keväisin niin ihania. Oletko kokeillut erilaisia pikarililjoja? Niistä usein sanotaan, että myyrät eivät pidä niistä.

      Poista
  7. Harmillista. Onneksi jäi edes pieni mukula, jotta koko kukka ei kuole sukupuuttoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan onneksi jäi noita yksittäisiä pullukkamukuloita. Tämä daalia kasvattaa hyvin mukuloita kesän aikana eli sitä on sitten helppo lisätä tulevina kesinä.

      Poista
  8. Hermi tai oikeastaan iso harmi.
    Toisaaltaan joskus pitää isot juurakot jakaa ja nyt se jako on sitten tehty ronskilla "kädellä/hampailla".
    Toivotaan daalioille hyvää lepotalvea ja ensi kesänä suotuisa kasvukausi, niin eiköhän parissa kesässä daaliasi jälleen kukoista yhtä hyvin ja ehkä vielä loistokkaammin kuin nyt.Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) On tosiaan iso harmi. mutta onneksi myyrä ei syönyt niitä ihan kokonaan. Täytyy talvella käydä pariin kertaan tarkistamassa, että juurakot voivat hyvin, eivätkä vain ala mätänemään.
      Toivotaan, että saadaan ne lisääntymään pian, jotta pitkä penkki tulee taas täyteen niitä.

      Poista
  9. Olen päässyt myyristä eroon käyttämällä lannoitteella kanankakkaa. Vuosien saatossa ihmettelin miksi ruusupenkkini säästyi myyriltä joka vuosi. Meillä ne ovat olleet aina riesana. Sitten aloin ripottelemaan kanankakkaa jokaiseen penkkiin myös syystöiden päätteeksi. Jos nurmikolle alkaa esiintymään selostuksesi kaltaisia reikiä olen niihinkin laittanut pienen puutarhalapiollisen kanankakkaa. Toimii joka kerta. Silloin vielä kun oli pakkasta jo tähän aikaan vuodesta ripottelin kanankakkaa myös jäätyneen nurmikon päälle. Eivät sitten peuhanneet siellä lumipeitteenkään alla enää mitkään myyrät tai vastaavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Tuota täytyy kyllä kokeilla, jos tulee vielä uusia reikiä.
      Jos nyt muistan oikein, niin daaliapenkkiä ei olla lannoitettu vähään aikaan kanankakalla, vaan muilla luomulannoitteilla. Ensi keväänä täytyy siis muistaa vaihtaa lannoite :)

      Poista