torstai 15. lokakuuta 2020

Biokompostori valmistautuu talveen

Blogiyhteistyö - Biolan Oy
Meidän vanha biokompostori valmistautuu talveen ajoissa eli tänään tehtiin sille tärkeät syystyöt. Nyt voikin tulla vaikka millaiset pakkaset, niin kompostori pysyy sulana. Se ei enää nykyään jäädy, joten keittiöjätteet voi viedä kompostoriin myös talvella. Ja tuloksena hyvää multaa, joka ei nykyään enää edes tuoksahda.

Kompostorin syksyinen tyhjennys...

Yksi tärkeimmistä asioista biokompostorin hoidossa on säännöllinen tyhjennys. Me teemme sen neljä kertaa vuodessa, myös talvella. Tyhjennyksessä kompostimassaa poistetaan vain osa. Meillä suurin piirtein alaluukun korkeuden verran.

Tyhjennyksen jälkeen pohjalle laitetaan kompostikuiviketta. Koska säät nyt kylmenevät niin siirryttiin jo Biolanin Tehokuivikkeeseen.

Sen jälkeen pudotetaan kompostorin yläosasta biomassa alas. Se onnistuu kätevimmin siihen tarkoitukseen suunnitellulla työkalulla. Meillä on ollut testissä  Biolan Kompostimöyhennin, josta ei kyllä luovuta. Sillä saa tosi helposti pudotettua massan alas. 


Biolan Tehokuivike paras talviajan kompostikuivike...

Meillä on ollut tämä Pikakompostori 21 vuotta ja vuosien varrella ollaan käytetty ostokuiviketta ja joskus omaa sekoitusta. Silloin kompostori jäätyi joka talvi ja sitä sai sulatella useaan otteeseen. 
Kun sain toissa talvena testata ekan kerran tätä Biolan Tehokuiviketta, niin heti huomasi eron kompostin toiminnassa. Lämpömittarista näki, että kompostimassa pysyi lämpimämpänä mitä aiemmin. Ja Tehokuivike piti kompostin sulana eli se ei jäätynyt kertaakaan koko talvena. 
Se sisältääkin lisäenergiaa ja biohiiltä, mitkä yhdessä pitävät kompostin mikrobit ja pieneliöt toiminnassa. Silloin kompostoituminen on käynnissä ja kompostimassa pysyy sulana.


Biohiili kompostorissa vähentää hajuja...

Tänään nuuhkin oikein läheltä tätä kompostorista otettua massaa ja täytyi todeta, että se ei haissut. Biohiili tosiaan poistaa hajuja. Yleensä tässä kompostimassassa on vahva ominaishaju, mutta nyt se oli poissa. Olemme koko kesäkauden lisänneet biohiiltä kompostikuivikkeen sekaan ja nyt Tehokuivikkeessa on mukana biohiiltä.  Se biohiili tukee ja lisää kompostin mikrobien ja pieneliöiden toimintaa eli tehostaa biojätteiden muuttumista mullaksi.

Tältä kompostorista otettu "multa" näytti. Kun tarkkaan katsoo, niin siinä näkyy mustia biohiilen paloja. Biojätteet oli hyvin kompostoituneet, mitä nyt avokadon kuoret olivat täysin maatumattomia. 


 Biokompostorista "multa" puutarhajätekompostiin...

Biokompostorista otettu kompostimassa jatkaa maatumista eli kompostoitumista puutarhajätekompostissa. Samalla se auttaa puutarhajätteitä kompostoitumaan mullaksi.
Nyt laitettiin kompostimassa puutarhakompostin päälle ja lopuksi peitetiin se haravoiduilla puiden lehdillä ja kitkemisjätteillä. Tämä on yksi syy, miksi meillä puutarhajätekomposti toimii niin hyvin, pienellä hoidolla.

Biokompostori valmistautuu talveen...

Mitä siis kannattaa tehdä nyt biokompostorille, kun säät viilenevät ja talvi lähestyy.

 • Tyhjennä hieman kompostoria
 • Vaihda tavallinen kompostikuivike Tehokuivikkeeseen ja säilytä se lämpimässä tilassa
 • Säädä ilmaventtiiliä pienemmäksi
 • Vie säännöllisesti biojätettä kompostoriin


Lisää postauksia kompostorin hoidosta ja puutarhakompostista...


Olen saanut Biolan Tehokuivikkeen testaukseen Biolanilta. Kiitos siitä heille!

Puutarhaterveisin Sari

4 kommenttia:

 1. Kiitos muistutuksesta. Täytyypä tehdä tyhjennys meidänkin kompostoriin nyt viikonloppuna. Ja toivon hartaasti, että se ei haise!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Toivotaan, että kompostorisi multa ei haise! Mutta jos haisee, niin ala ihmeessä käyttämään biohiilipitoista kuiviketta. Biohiili vie hajut uskomattoman hyvin. Esimerkiksi Biolanin Tehokuivike sisältää biohiiltä, niin ei tarvitse tehdä omia sekoituksia.

   Poista
 2. Tyhjensin tänään kompostoria,mutta turve,jota laitan kompostorin pohjalle ennen alaluukun sulkemista,oli loppu.Laitoin pohjalle sammalta ja sammaleella myös pyyhin kompostorin reunat sisäpuolelta.Onko sinulla kokemusta sammaleen käytöstä kuivikkeena kompostorissa.Jos toimii,niin enää en osta kuivikkeita kaupasta,vaan käytän oman tontin sammaleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Minulla ei ole kokemusta sammaleen käytöstä biokompostorissa. Sen tiedän, että hyvä seosaine imee kosteutta ja tuo ilmavuutta kompostimassaan. Siksi kompostorin seosaineet eli kompostikuivikkeet ovat eri ainesosien sekoituksia. Mutta sammal kyllä imee kosteutta ja pysyy ilmavana, joten kerrothan miten toimii. Kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta.

   Poista