torstai 23. joulukuuta 2021

Jouluinen metsäpuutarha parvekkeella - 23. luukku


Jouluinen metsäpuutarha on nyt valmis parvekkeella, kun jouluruusut on siirretty sieltä sisälle. Tänä vuonna parvekkeen teemana on muutenkin ollut metsäpuutarha, ihan keväästä asti, joten teema jatkuu edelleen näin jouluna. Suurin osa jouluparvekkeen kasveista on monivuotisia eli jatkavat kasvuaan parvekkeella sitten keväällä.

Jouluinen metsäpuutarha ja sen tontut...

Jouluinen metsäpuutarha on havukasvien puutarha. Siellä on katajia, pieni mänty ja kuusia sekä tietysti tonttuja ja männynkäpyjä. Tässä mietin, että onkohan nämä tontut sukulaisia sille kotitontulle, jolle koristelin kotitontun oven jouluiseksi. Sillä nämäkin ovat valkoisia 😄


Tällä jouluisella parvekkeella ei ole käytetty valoja lainkaan, koska siellä ei ole pistorasiaa. Ja myös sen takia, että parvekkeelta ei näy sisälle, kun verhot on iltaisin ikkunoiden edessä. Samalla se on myös ekologisempi, kun ei ole sähkönkulutusta.

Uusi kartiovalkokuusi ja vanha rungollinen kartiovalkokuusi...

Tässä kartiovalkokuusi, joka on hankittu täksi jouluksi. Olin vähän kahden vaiheilla, laittaako siihen joulupalloja vai ei. Vielä en laittanut, mutta ehkäpä aattona... 

Vanha rungollinen kartiovalkokuusi on jo neljättä joulua. Se on siis parvekkeella läpi vuoden. Nyt kun on kova pakkanen ja sen multapaakku jäässä, niin en ota sitä sisälle aatoksi. 
Se näyttää ihan erilaiselta, mitä uusi kartiovalkokuusi. Syynä on se, että ne ovat kasvaneet aivan erilaisissa olosuhteissa. 
Koristelin jo tämän pienillä vihreillä joulupalloilla, hillityn jouluiseksi. Männynkävyt sopivat hyvin joulukoristeeksi, vaikka nämä pikkupuut ovatkin kuusia 😀

Ruukullinen partamehitähtiä ja männynkäpyjä...

Tältä näyttää nyt partamehitähtiä täynnä oleva ruukku. Ne ovat kasvaneet niin ahtaaksi mättääksi, että yksittäinen mehitähti on pienikokoinen. Eli ensi keväänä nämä pitää jo jakaa.
Kaunishan tämä on näinkin, männynkäpyjen kanssa.

Jouluinen metsäpuutarha parvekkeella...

Havukasveilla saa helposti luotua metsäistä tunnelmaa. Etenkin metsämänty tuo mieleeni kotoisan metsän ja kartiovalkokuusikin muistuttaa paljon tavallista metsäkuusta. 
Jouluiseksi sen saa jo muutamalla koristeella kuten tontuilla, kävyillä ja joulupalloilla.

Tykkään muuttaa näitä erilaisia asetelmia ja siksi onkin kätevää, että kasvit ovat omissa ruukuissaan. Silloin niitä on helppo siirtää toiseen paikkaan. Esimerkiksi tämä pieni metsämänty on välillä tällä parvekkeen pöydällä ja välillä sivupöydällä lyhdyn luona. Ja joskus sisällä pöytäasetelman osana.

Jouluterkuin Sari

10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos :) Oikein tunnelmallista ja mukavaa joulun aikaa sinullekin!

   Poista
 2. Todella kaunis! Hyvää joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi :) Hyvää ja rauhallista joulun aikaa sinullekin!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos ja oikein hyvää ja tunnelmallista joulua sinullekin! Metsäpuutarhateema taitaa jatkua vielä ensi kesänäkin, sillä on se niin jännän kiehtova :)

   Poista
 4. Noin kaunista metsäpuutarhaa kelpaa katsella joulun jälkeenkin.
  Oikein Hyvää Joulua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hyvää sekä rauhallista joulua sinullekin! Joulun jälkeen taidan poistaa vain tontut ja jättää männynkävyt. Jotenkin kävyt sopivat talviseen metsäpuutarhaan havujen lomaan.

   Poista
 5. Kaunista, juuri niin minunkin maun mukaista💚 Harmittaa kun pakkasten takia oma terassi on nyt niin tyhjä. Vein kaikki kellariin, ruukkuhavutkin. Taidan huomenna käydä läheisellä puutarhalla😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsäpuutarhateema on kyllä aivan ihana :) Nämä talvenkestävät ruukkuhavut on siitä kivoja, että ne ovat ulkona ympäri vuoden, myös talvella. Toki kevättalven auringolta ne tulee suojata.
   Onneksi nykyään on myynnissä puutarhoilla monenlaista kasvia terassille ja parvekkeelle, etenkin näin joulunaikaan. Voi vielä täydentää istutuksia :)

   Poista