tiistai 21. joulukuuta 2021

Joulupihan pikkulinnut ja oravat - 21. luukku

Joulupihan pikkulinnut ja oravat saavat tietysti ravitsevaa ruokaa, etenkin kun nyt on kunnon pakkanen. Ja itse asiassa pikkulinnut ovat todella tärkeitä puutarhurille, joten ne huomioidaan meidän pihalla läpi vuoden. Samalla pääsee seuraamaan lintujen ja oravien puuhia, mikä luo aina hyvää mieltä.


Talitanko antaa energiaa pikkulinnuille pakkasilla...

Pikkulinnut saavat hyvää rasvaa talista. Meillä on linnuille tarjolla taas näitä kotimaisia talitankoja, joissa on myös siemeniä seassa. Näistä ei tipu maahan sitä pientä taliroskaa, mitä halvoista talipalloista irtoaa. Lisäksi linnut ovat selvästikin mieltyneet enemmän näihin kotimaisiin talitankoihin.
Lisää näistä talitangoista Linnuille verkoton talitanko -postauksessa.

Tali on hyvää ruokaa mm. kaikille tiaisille, varpuselle, pikkuvarpuselle ja tikoille. Jopa käpytikat ovat oppineet syömään talia tämän linnunruoan suojahäkin raoista.


Ei naakkalaumaa eikä rottia, kiitos!

Meillä on nykyään kolme talitankoa tarjolla linnuille ja kaikki ovat linnunruoan suojahäkkien sisällä. Metallinen suojahäkki estää naakkoja, harakoita ja variksia rohmuamasta talia. 
Meillä ei yleensä ole naakkoja pihalla, vaikka niitä alueella on. Kerran laitettiin tikkaa ajatellen, talitangot roikkumaan oksiin ilman suojahäkkiä ja heti tuli iso naakkalauma syömään talia. Ne syövät tosi nopeasti talit ja pikkulinnuille ei jää mitään.
Linnunruoan suojahäkki testissä -postauksessa on enemmän tästä kotimaisesta suojahäkistä.

Kun talitanko on sellainen, että siitä ei tipu talimurenaa maahan, se ei houkuta rottia pihalle. Lisäksi kun talitanko roikkuu puusta metallilangalla on suojahäkin sisällä, sekään ei ole rotalle helposti saatavana.
Kuvassa on naakka ja kuvan oton jälkeen, laitettiin talitanko linnunruoan suojahäkkiin 😊

Siemeniä joulupihan pikkulinnuille...

On myös lintuja, jotka eivät syö talia vaan siemeniä. Niille sopii auringonkukan siemenet, murskattu maapähkinä, kaura ja hirssi.
Tässä lintujen ruokintateline roikkuu ison pensaan oksistossa, jonne pikkulinnut pääsevät suojaan.
Lintujen ruokintatelinekin on hyvä olla sellainen, ettei siihen pääse rotta ja ettei linnut ulosta siemenien sekaan. Tietenkin maahan varisseita siemeniä ja roskia on aina välillä hyvä poistaa. Ja jos asuu alueella, jossa on rottia, niin lintujen ruokintaa on hyvä harkita useamman kerran tai ainakin tehdä ruokinta niin, ettei rotat pääse linnunruokaan.

Pihan oraville oma oravien ruokintalauta...

Oraviakin voi ruokkia pihalla. Niille on rautakaupoissa myynnissä tallaisia oravien ruokintalautoja. Tässä kansi on metallia, mutta niitä on myös puisella kannella. Oravat oppivat nopeasti hakemaan siemeniä ruokintalaudan sisältä, kuten kuvasta näkyy.
Tästä enemmän Oravien oma ruokintalauta -postauksessa. Näin kun niillä on oma ruokintalauta, ne jättävät lintujen ruokintapaikat rauhaan. Silloin kaikille riittää ruokaa 😊

Pikkulinnut suojassa linnunpöntöissä...

Näin pakkasilla pikkulinnut menevät usein linnunpönttöihin suojaan. Tämänkin kuvan otin ennen kuin pakkanen kiristyi. Silloin useampi tiainen kävi kurkkimassa yläpihan linnunpönttöihin. Niillä ei nyt ollut pesäpöntön etsintä mielessä vaan suojapaikan haku.
Siksi linnunpöntöt ovat tärkeitä myös talvella.
Linnunpönttö on tärkeä pihan linnuille -postauksessa enemmän näistä linnunpöntöistä.


Jouluisin terveisin Sari

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Saila :) Näitä lintuja ja oravia on niin kiva seurata, ja samalla saa otettua niistä hyviä kuvia.

   Poista
 2. Oravien ruokintalauta on hauska juttu, en ole aikaisemmin nähnyt. Kiva tietää, että siirttiksen linnunpöntöistä on suojaa linnuille talvellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oravien ruokailua on mukava seurata ja etenkin sitä, miten uusi orava keksii ruokintalaudan jujun. Oravien ruokintalautoja on myynnissä ihan rautakaupoissa, monet vain luulee niitä pikavilkaisulla linnunpöntöiksi ;)

   Poista