keskiviikko 11. marraskuuta 2020

Viherkasvit valmistautuu talvikauteen

Viherkasvit ja sisäkukat valmistautuvat jo talvikauteen. Niitä kannattaa nyt auttaa, jotta kestävät pimeän jakson ja jaksavat kukoistaa. Tänään huomasin järkytyksekseni, miten pölyisiä viherkasvien lehdet ovat. Meillä on siis menossa pieni remontti, minkä takia pölyä on nyt enemmän ilmassa. Sehän ei tee hyvää kasveille nyt.


Pölyt pois lehdiltä...

Nimittäin mitä puhtaammat lehdet, sitä paremmin kasvi voi. Kuvan marraskuunkaktuksen käytin suihkussa alku syksyllä, mutta nyt sen lehdet täytynee pyyhkiä, sillä siinä on jo aika isot nuput. Vesisuihku voi siis vioittaa nuppuja ja sitä riskiä en halua ottaa. Heti kun kukat ovat lakastuneet vien sen taas suihkuun, sillä pölyä on varmasti jatkossakin.


Mehikasvit ja kaktukset valoisalle ikkunalle...

Koska valon määrä vähenee koko ajan joulukuun loppupuolelle asti, niin valoa rakastavat anopinkielet, mehikasvit ja kaktukset on nyt aurinkoisella ikkunalla. Samoin sitruspuu ja muutama muukin kasvi on siirretty hyvään valoon.

On onneksi kasveja, jotka näin talvikautenakin pärjäävät vähässä valossa. Sellaisia on mm. traakkipuut, palmuvehka, kultaköynnös nyt muutamana esimerkkinä. 

Pelargonit kukkii ikkunalla...

Rungolliset pelargonit toimivat nyt viherkasveina tai oikeastaan sisäkukkina talvi ajan. Ne on ihan asuinhuoneen kaakkoon suuntaavalla ikkunalla eli melkein etelä-ikkunalla. Viime talven sain ne talvetettua näin ekologisesti, ilman kasvivaloja. Siitä juttua Pelargonit ikkunalla talven yli ekologisesti.
Niiltä kellastuu vähitellen muutamia lehtiä ja se on ihan normaalia. Lannoitan näitä välillä miedolla lannoitteella ja välillä merileväuutteella.

Ötökkätarkistus...

Tähän aikaan kannattaa myös tarkistaa kaikki sisäkasvit, ettei niissä ole ötököitä. Minulla on super ihana pienikukallinen orkidea, jonka kukat tuoksuvat hurmaavan ihanasti. Onneksi huomasin, että sen kukissa on kirvoja, joita nyt sitten olen poistanut. Pidän sitä erillään muista kasveista, jotta kirvat eivät pääse leviämään niihin. Heti kun viimeiset kukat ovat lakastuneet, sumutan siihen luomuhyväksyttyä luonnon pyretriiniä sisältävää ainetta, jotta kirvoista pääsee kokonaan eroon.

Tarkkaa kastelua talvikautena...

Näin talvikautena saa olla tarkkana viherkasvien kastelussa. Koska on hämärämpää, niin kasvit eivät kasva, joten kastelua voi vähentää. Mutta koska ikkunan alla olevat patterit ovat lämpimiä, niin voi käydäkin niin, että multa sen takia kuivuu nyt nopeammin. Eli pitääkin kastella useammin kuin kuun mukaisina Kastelupäivinä. Silloin tietysti vältetään niitä Älä kastele -päiviä.
Eli saa olla tarkkana, jotta oppii talvikauden kastelurytmiin.

Minulla on tämä kirjavalehtinen tuoksupelargoni `Lady Plymouth` olohuoneen ikkunalaudalla. Siinä on patteri alla ja olin ihan unohtanut olla tarkkana sen kastelussa. Kävi niin, että sen multa pääsi kuivumaan liikaa. Onneksi multana oli kasvusammal, joten kasvi ei enempää kärsinyt. Kuivumisen ja vähäisen valon seurauksena, se kuivatti alalehdet ja osan vanhimmista lehdistä. Se ei onneksi haittaa. Nyt vain pitää putsata näkyvimmät kuivat pois.


Samalla huomasin sen kasvattaneet vihreälehtisen oksan, joka näyttää kasvavan nopeimmin, mitä kirjavalehtiset oksat. Joten se täytyy poistaa. 


Lannoitetta vai merilevää talvikaudella...

Orkideoille annan läpi vuoden, siis myös talvella, orkidealannoitetta. Parhaillaan osa orkideoista kasvattaakin nuppuja ja osa vain lehtiä.
Muille viherkasveille annan pimeimpään aikaan yleensä vain merileväuutetta. Joillekin myös luomulannoitetta, jos kasvi näyttää edelleen kasvattavan lehtiä.

Tämä limenvihreä värinokkonen on juuri tällainen edelleen kasvava, joten sitä lannoitan vielä. Se on kyllä ihmeen hyvässä kunnossa, vaikka sillä oli parvekkeella paremmat olosuhteet kuin sisällä. Olen nyt leikannut siitä lakastuvia kukkaterttuja pois ja saa nähdä, miten kauan se on näin komea.

Viherkasvien luonnonmukainen hoito -postauksessa lisää sisäkasvein hoidosta.


Olisi kiva kuulla, jokos teillä muilla on jo vaihdettu sisäkukkien lannoite merileväuutteeseen? Vai jatkatteko tavallisella lannoitteella?


Puutarhaterveisin Sari

4 kommenttia:

  1. Olen jo vaihtanut lannoitteen merilevään. Se kuuluu marraskuun traditioon. Olen myös pyyhkinyt kasvien lehdetkin, sekin kun kuuluu ikkunanpesun jälkeisiin hommiin. Ötökkätarkistuksen teen heti seuraavana aurinkoisena päivänä. Nyt on niin pimeää, että ei oikein näe öttiäisiä. Mukavaa syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla tuntuu olevan hommat hyvin hanskassa :)
      Tosiaan, ötököitä ei kyllä näe, jos on hämärää. Ötökkätarkistus vaatii hyvän valaistuksen tai auringonpaisteen. Osa ötököistä on tosi pieniä, että melkeinpä niiden näkemiseen tarvitaan suurennuslasia. Toivotaan kuitenkin, että et löydä kasveistasi yhtään öttiäistä :)
      Kiitos ja oikein hyvää syksyä sinullekin!

      Poista
  2. Merileväuute on käytössä.Aloitin viime talvena sen käytön ja yllätyin kuinka hyvinvoivia vanhoista sisäkasveistani tuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tosiaan melkein kuin taika-ainetta sisäkasveille näin talvikautena. Sitä on tutkittukin ja osa ammattiviljelijöistä käyttää sitä myös, koska se parantaa juuristoa, kasvien stressinsietokykyä yms.

      Poista