sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Kuupuutarhaan perennojen suunnittelua

Nyt on enemmän aikaa aloittaa perennaryhmän suunnittelu, kun pihalla ei juuri ole hommaa. Tätä Kuupuutarhan yhtä kohtaa aloitettiin jo kunnostaa ja nyt siinä on kasveja istutettu valeeseen eli väliaikaisille paikoille. Keväällä on tarkoitus hieman vielä laajentaa kunnostettavaa aluetta ja istuttaa kasvit lopullisille paikoilleen. Joten nyt on hyvä aloittaa kasvien valinta ja perennaryhmän suunnittelu.

Itse siemenistä kylvettyjä taimia...

Kylvin siemenistä valkokukkaista punahattua viime keväänä. Taimet ovat olleet kesästä asti Kuupuutarhassa väliaikaisella paikalla. Ensimmäisessä kuvassa isolehtinen on narsissitupakka, mikä on kesäkukka. Sen lehtien lomassa näkyy punahatun taimet. Ensi kesänä niiden pitäisi jo kukkia kesän jälkipuoliskolla. Ne oli tosi helppoja kasvattaa siemenistä, aivan kuten tuo narsissitupakkakin. 

Komeamaksaruoho ja keijunkukkia...

Ihan kokeeksi ostin tähän vaaleanpunakukkaisen komeamaksaruohon. Sen vieressä on pari harmaa-vihreälehtistä keijunkukkaa. Osa keijunkukista talvehtii hyvin ja osa ei, joten tässä samalla testaan kumpaa nämä ovat.


Vanhoja syysleimuja ja valkokukkainen päivänlilja...

Ryhmän maata kunnostettaessa biohiilellä, jaettiin sen vanhat syysleimut. Osa syysleimuista oli korkeaa valkokukkaista ja osa tätä kuvan matalaa. Ne on nyt istutettuna maahan.

Ostin myös yhden valkokukkaisen tarhapäivänliljan, jonka kukinta-aika on heinä-elokuu. Jännä nähdä, millainen kukka siihen tulee ja kukkiiko tässä kohtaa runsaasti. Kohtaan paistaa kyllä aurinko lähes koko päivän keskikesällä.

Ihana vanha kriinumi ruukussa...

Perennapenkki on kapea ja pitkä, joten siihen mahtuu monenlaista kasvia. Ryhmän leveässä kohdassa on kesäisin tämä ihan vanha kriinumi. Sen kukissa on tosi hyvä ja vahva tuoksu. Nyt se on tietysti jo kellarin suojassa.

Kuupuutarhaan alkukesän kukkijoita...

Edellä mainitut kasvit kukkivat enemmänkin loppukesällä, joten tähän tarvitaan lisää alkukesän kukkijoita. Kukat saisivat olla valkoiset tai vaaleat, koska kohta on Kuupuutarhassa.
Koska haluan, että tästä tulee tosi kaunis keväästä syksyyn, otan huomioon ne pihasuunnittelun tietyt periaatteet, joilla ryhmästä saa näyttävät, vaikka ei olisi kukkia lainkaan. Tätä kohtaa ei tule katsottua enää talvella, joten talviasua ei tarvitse ottaa huomioon. 

Mikä perenna kukkii kesäkuussa valkoisin tai vaalein kukin?

Tämä on nyt se, mistä lähteä liikkeelle. Olen viehättynyt touko-kesäkuun vaihteessa kukkivaan pikkukurjenmiekkaan. Siitä on ainakin vaaleankeltaista lajiketta. Se ehkä kukkii hieman liian aikaisin, mutta sehän selviää kokeilemalla.

Tuleeko teille mieleen muita kesäkuussa valkoisin kukin kukkivia perennoja? 
Esimerkiksi vaikka harvinaisempia tai perinnekasveja?

Suunnitteluterveisin Sari

8 kommenttia:

 1. Taas jälleen sain tästä blogistasi kivan idean, kiitos siitä! Olen jo vuosia tuskaillut oman kriinumini kanssa, kun sille ei löydy paikkaa terassilta. Nyt keksin, että ruukun voisi sijoittaa muiden kasvien sekaan perennapenkkiin. Ihan loisto idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kriinumi ei tosiaan aina ole kaunis terassilla, riippuu tietysti sen lehdistön kunnosta ja ruukusta. Täytyy tunnustaa, että tällä meidän kriinumilla on edelleen se rikkinäinen ruukku, kun en keväällä ehtinytkään ruukkukierrokselle myymälöihin. Muiden kasvien seassa, ruukku ei niin kiinnitä huomioita :)

   Poista
 2. Ihan samaa olen täällä itsekin tehnyt, siis aloittanut muutaman kukkapenkin suunnittelun. Ovat vanhoja, mutta haluan uudistaa niitä. Muuten, miten olisi arovuokko, sehän kukkii kesäkuun alussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoja kasviryhmiä on kiva välillä uudistaa :) Arovuokko on hyvä vaihtoehto ja sitä kasvaakin jo ryhmässä vähän. Joten sitä voisi lisätä ja samalla siirtää sen paikkaa. Se on kyllä kaunis ja helppo.

   Poista
 3. Tulee mieleeni ainakin valkoinen lemmikki, paratiisililja, valkoinen mooseksen palava pensas, valkoinen japaninakileija ja valkoinen vuorikaunokki. Itselläni noista ensimmäinen ja kaksi viimeistä kukki menneenä kesänä. Toivottavasti uusi hankintani paratiisililja alkaa myös kukkia. -Pepi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Valkoinen japaninakileija olisi kyllä aika hieno lisä tähän penkkiin. Paratiisililjankin kukat on tosi kauniit. Sen siemeniä meinasin ostaa jo viime vuonna, mutta en sitten ostanutkaan, kun sille ei ollut selvää paikkaa pihalla. Täytyypäs ottaa se uudelleen mietintään.
   Pidetään peukkuja, että paratiisililjasi kukkii jo ensi vuonna!

   Poista
 4. Hei! Morsiusleinikki kukkii kesäkuussa valkoisin kukin. Meidän puolivilliintyneessä mökkipihassa se viihtyy puolivarjossa, ja yhteen "puskaan" tulee varmaankin vähintään sata kukkaa joka kesä.

  Taru

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää kauniilta ja tosiaan runsaskukkaiseltakin, kiitos vinkistä!
   Tuota täytynee hankkia ja etsiä sille sopiva paikka puolivarjosta. Sitä taitaa olla myös aika hyvin saatavilla puutarhamyymälöissä, joten meni ostoslistalle :)

   Poista