lauantai 25. tammikuuta 2020

Esikasvatus kuun mukaan

Esikasvatus kuun mukaan kuuluu luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Eli siementen kylvöt, kouliminen, isompaan ruukkuun istuttaminen, latvonta, pistokkaiden ottaminen jne. ajoitetaan kuun mukaan. Tämä on hyvin vanhaa perinnetietoa, joka pätee edelleen. Jos epäilet sitä, kokeile rohkeasti!

Kasvavalla kuulla kukat ja vihannekset...

Uudenkuun päivän jälkeen on noin pari viikkoa kasvavaa kuuta, aina täydenkuun päivään asti. Silloin aamupäivällä kylvetään, koulitaan ja istutetaan kukkia ja vihanneksia. 
Voit valita vielä tarkemminkin päivän kasviryhmän mukaan ja silloin se vaatii jo kuukalenteria. 

Vähenevällä kuulla juurekset...

Täydenkuun päivän jälkeen on viikko aikaa kylvää juureksia. Ja se tehdään iltapäivästä. Lisäksi voit vielä valita juuripäivän, joka on merkitty esim. Wanhan ajan Kuukalenteriin.

Poikkeuksiakin löytyy...

Näistä on myös muutamia poikkeuksia, mutta aika pitkälle pääsee jo edellisillä ohjeilla.
Moni on kokenut hankalaksi muistaa kylvää ja istuttaa oikeaan aikaan. Siksi Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla on siementen kylvöpäivistä taulukot kasvilajeittain vuodelle 2020. Samoin sen facebook-sivuille tulee aina muistutus kylvöajasta. Eli jos kaipaat tällaista lisäohjausta puutarhatöihin, kannattaa ostaa verkkokurssi. Siellä on myös ne todella huonot päivät, joita kannattaa välttää. Lisätietoja täällä.

Helmikuussa daalian kylvö...

Kylvän parin päivän päästä tai ensi viikolla daalian siemenet, riippuen nyt työkiireistä. Ihanteellista olisi kylvää aamupäivästä. Testaan näille daalian siemenille sammalnappeja, koska siemenet ovat aika isoja. Jännää... en ole aiemmin kylvänyt daaliaa 😊

Helmikuun kylvöjä - postauksessa on vielä lisää kasveja, joita voi kylvää helmikuussa.

Narsissitupakan taimien kouliminen...

Ekassa kuvassa oli narsissitupakan pienen pieniä taimia nousemassa näkyviin. Purkissa on multana taas 100% sammalta, ei siis multaa. Vielä täytyy odotella, että pääsee koulimaan niitä omiin ruukkuihinsa. Ehkäpä sen aika on helmikuun viimeisellä viikolla. 
Lisää tietoa tästä upeasta kasvista Tuoksuva narsissitupakka ja sen kasvatus -postauksessa.

Vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:


Puutarhaterkuin Sari

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Huomista 27.1.2020 pidetään vielä huonohkona päivänä. Itse pelaan sen verran varman päälle, että kylvän vasta tiistaina tai vähän myöhemmin. Tsemppiä kylvöihin!

      Poista
  2. Olen tehnyt muutaman vuoden ajan istutukset ja kylvöt kuun mukaan.Kokemukseni on että taimet ja sipulit juurtuvat ja lähtevät kasvuun hyvin.Kylvöni onnistuvat milloin mitenkin,voi olla ettei kotona ole täydellistä kasvupaikkaa esikasvatukseen,ulkona keväällä taas usein tulevat syödyksi.Mukavaa puuhaa joka tapauksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvöissä onkin tärkeää se, että mullanpinta ei kuivahda ennen kuin taimissa on juuret. Siemen jos kuivuu, niin se kuolee. Ja joillakin lämpötila on oltava niille sopiva tai ne kituvat.
      Pihalla kylvöt on paljon helpompia, ellei sitten joku tosiaan syö taimia ;) Meillä siruetanat löytävät heti pienet taimet, ellei niitä suojaa. Tai sitten harakat nostavat istutetut taimet ylös. On kyllä vastusta, mutta kun onnistuu, niin ilo on sitäkin suurempi :)
      Pidetään peukkuja, että saat hyviä ja satoisia kasvatuksia!

      Poista