perjantai 3. tammikuuta 2020

Säilytä hyasintit kevätkukaksi

Hyasintit kannattaa säilyttää, sillä niistä saa hyviä kevätkukkia pihalle. Itse olen tehnyt niin jo vuosia. Kuvan hyasintit on kaikki joululta ja keväältä, siis ruukkukukkia. Osa on ostettu ja osan olen kasvattanut itse ostosipulista. Hyasintit eivät ole siis kertakäyttökukkia.

Joskus isot kukkatertut ja joskus pienet...

Jonain keväinä hyasinttien kukkatertut ovat muhkean isoja, kuten ekassa kuvassa. Ja jonain keväinä ne ovat pieniä. Pienemmissä on kyllä jotain herkän kaunista.

Hyasintti on ekologinen ruukkukukka...

Näin kun joulukukka jatkaa elämäänsä pihalla tai sisällä, siitä tulee heti ekologisempi. Sama koskee kaikkia ruukkukukkia. Joten hyasintteja voi ostaa hyvällä mielellä enemmänkin, ja siten lisätä pihalla kevään kukintaa.
Kuvassa keltaiset pääsiäishyasintit, joita kuulemma tulee tänä keväänä jo enemmän myyntiin ympäri Suomea. Se on ihana uutinen 😊

Värisommittelua vai ei...

Pienenä vinkkinä... jos on tarkka värisommittelujen kanssa, niin kannatta merkata hyasinttien värit jotenkin ruukkuihin. Nimittäin niitä ei kyllä muista, ja ne näyttävät keväällä ihan saman näköisiltä.
Edelleen vähän häiritsee näiden vaaleanpunaisten hyasinttien kukat sinisten kanssa. Ehkäpä pitäisi keväällä vain siirtää ne rohkeasti muualle, siis kukkivina. 

 Säilytän hyasintit näin... 

Kun hyasintin kukat alkavat lakastua, leikkaan kukkavarren pois. Pidän niitä vielä esillä ja kastelen lannoitevedellä, jos ne ovat kauniita. Suurimman osan vien kellariin ja niitä ei siellä mitenkään hoideta.
Keväällä kun maa on jo sula, hyasintin sipulit istutetaan pihalle ja kuun mukaan tietysti. Sipulin päälle on tultava multaa vähintään 15 cm. Se siis istutetaan paljon syvemmälle, mitä se on ollut ruukussa. Lopuksi kastellaan. Ne kukkivat sitten seuraavan vuoden toukokuussa.
Pohjoisessa tai alueella, jossa ei ole talvisin lunta, hyasinttien kohta kannattanee peittää lehdillä tai talvisuojaturpeella.

Hyasintin paras kasvupaikka...

Hyasintit viihtyvät aurinkoisella ja lämpimällä, jopa paahteisella paikalla. Maan on hyvä olla läpäisevää multamaata, jota lannoitetaan keväällä. Kesällä maa saisi olla kuivahko. Hyvällä paikalla hyasintti voi kukkia vuosia, ja huonommalla paikalla vuoden tai pari.

Olisi kiva kuulla, onko teistä kukaan istuttanut jouluhyasintteja pihalla?

Lisää postauksia hyasinteista...

Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

4 kommenttia:

  1. Olen istuttanut jouluhyasintteja pihalle varmaan jo kolmena vuotena,luulisin että jokainen sipuli on ainakin kerran kukkinut pihalla vielä.Hyasintti on tosiaan suosikkini joulukukista,joten ostan niitä pitkin marras- ja joulukuuta useamman ja näin ollen maahankin päätyy monia sipuleita.Jonain vuonna olen laittanut sipulit suoraan maahan lehtien lakastuttua,kun maa ei ole vielä jäätynyt.Onpa kaunis tuo pääsiäishyasinttien ja orvokkien yhdistelmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että hyasinttisi on kukkinut pihalla vielä uudelleen :)
      Itse en ole uskaltanut istuttaa jouluhyasintteja pihalle kuin vasta keväällä. Se kun ei enää ehdi juurtua ja tottua pakkaseen. Hyasintin sipuli on kuulemma kylmänarka. Voisi kyllä testata sitäkin ;)
      Kiitos, pääsiäishyasinteista saa kivoja asetelmia kevätkukkien kanssa.

      Poista
  2. Minäkin laitan yleensä jouluhyasintit keväällä kukkapenkkiin. Jokunen niistä ainakin on kukkinut seuraavana keväänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin hyasinttien kanssa oleellista, että löytää niille sopivan kasvupaikan. Olen istutellut niitä useampaan kohtaan, testimielessä ;)
      Kuvien pitkässä penkissä ovat viihtyneet. Se onkin hyvin ohjeiden mukainen paikka.

      Poista