lauantai 18. tammikuuta 2020

Puutarhurin top10 taitoa omavaraisuudessa

Puutarhurin top10 taitoa ovat tärkeitä omavaraisuudessa ja muutenkin kotipihalla. Tässä siis vinkkejä taidoista, jotka auttavat kaikkia kotipuutarhureita ja ammattilaisiakin. Mietittiin näitä taitoja yhdessä, sillä meidän pihalla häärää monta "puutarhuria" ja minä hortonomina 😄

1. Kuun mukaan ajoittamisen taito on ehkä se tärkein taito...

Kaikki kasvien kylvöt, istuttamiset, siirrot, leikkaamiset ja sadon keräämisen kun tekee oikeaan aikaan kuun vaiheen ja eläinmerkin mukaan, niin onnistuminen on taattu. Silloin kaikki lähtee hyvään kasvuun ja sadosta tulee runsas. Ja mikä myös tärkeää, niin sato säilyy hyvin ja pitkään.
Tätä olen testaillut vuosia, ja tehnyt siitä ihan verkkokurssinkin.

2. Suunnitelmallisuus - tärkeä taito...

Kun suunnittelee etukäteen, mitä aikoo kylvää tai istuttaa, niin  ei tule koskaan kiire. Sen lisäksi voi jo hyvissä ajoin varata kaikki työkalut ja tarvikkeet valmiiksi. Tämä taito liittyy myös edelliseen eli suunnitelmissa on ajoitus tehty kuun mukaan.

3. Luotettavan tiedon haku...

Tietoa puutarhuri joutuu hakemaan usein, oli se sitten uutta tietoa tai unohtunutta. Taitava tiedonhakija arvioi aina tiedonlähteen luotettavuuden. Nykyään kun on niin monenlaista tietoa liikkeellä, niin tämä vaatii jo taitoa.

4. Kasvien hoito -taito on tärkeää omavaraisuudessa

Omavaraisuudessa on hyvä osata hoitaa kasveja ja lukea kasvin tarpeita. Siihen löytyy alkutiedot kirjoista ja netistä. Taidoksi ne muuttuvat vasta kokeilemalla ja kantapään kautta oppimalla. Tämä taito onkin puutarhurilla suuri intohimo lopun ikää 😊

5. Ennakointi - monelle vieras taito...

Puutarhuri ennakoi paljon sään mukaan. Eli sääennustetta tulee seurattua tiiviisti, ja etenkin pitkän ajan sääennustetta. Sen mukaan tehdään tarkemmat säädöt suunnitelmiin. Eli tämä liittyy vahvasti suunnitelmallisuuteen.
Hyvänä esimerkkinä ennakoinnista on näiden espanjansiruetanoiden torjunta. Ne on liikkeellä eniten lämpimällä ja kostealla kelillä eli sää vaikuttaa siihen. Viime kesänä niitä näki aika vähän, mutta laitettiin kuitenkin etanaeste taas paikalleen kasvimaan ympärille. Ennakoitiin siis loppukesän kosteampia säitä.


6. Kaukonäköisyys osa pihan suunnittelua...

Omavaraisuudessa on erityisen tärkeää muistaa kaukonäköisyys eli ottaa huomioon tulevat vuosikymmenet. Siten monivuotiset kasvit osaa istuttaa tavalla, joka takaa runsaan sadon vielä monen kymmenenkin vuoden kuluttua. Samoin kaukonäköisyydessä huomioidaan oma vanheneminen. Nämä ovatkin osa pihasuunnittelun perusasioita.

7. Kompostin hoito - tärkeä taito...

Kompostimulta on erinomaista maanparannusainetta kasvimaalle ja uusille istutuksille. Eli kasvijätteet saa helpolla muutettua uudeksi mullaksi. Kompostin teko ja hoito onkin tärkeä taito, joka on kyllä helppo oppia.
Täällä blogissa on useampi postaus kompostoinnista. Kuvassa on lepäävä komposti alkukesällä.

8. Taito säilöä onnistuneesti...

Jo pelkkä säilöntä ja sadon kerääminen vaatii tietoa. Ja miten esimerkiksi perunat ja hillot saa säilymään pitkälle kevääseen hyvinä, niin se vaatii lisäksi kuun mukaan ajoittamisentaitoa sekä hyvät säilytyspaikat.


9. Säästäväisyys ja kierrätys - itsestäänselvyys omavaraisuudessa...

Säästäväisyys on arvokas ja rahan arvoinen taito. Esimerkiksi kun säästää kaikki vanhat kukkaruukut, ei tarvitse ostaa niitä. Silloin myös käytetyt maitotölkit menevät kartonkikeräykseen eikä taimiruukuiksi, mikä on ekologisempaa.
Meillä säästetään myös vettä, kastelemalla viisaasti iltaisin ja vain ne kasvit, mitkä todella tarvitsevat kastelua. Osa kasvimaan kasveista kun pärjää hyvin ilman kastelua. Säästäväinen voi siis olla monessa asiassa 😊

10. Korjaustaidot...

Joillakin puutarhureilla on hienoja korjaustaitoja, kuten hitsaustaito tai nikkarointitaito. Mitä omavaraisempi haluaa olla, sen enemmän näitä taitoja on hyvä osata. No, meillä omavaraisuus on puutarhakasveista, joten ne vattujen tuet osataan kyllä tehdä itse. Sekä vahvistaa rautalangalla "adhd-oravan" rikkomaa oravien ruokintalautaa. Siis pärjätään hyvin näillä korjaustaidoilla.


Tähän yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...

Tämä postaus liittyy #suuntanaomavaraisuus yhteispostauksiin sillä sieltä www.tsajut.fi haastoi meidät muut kirjoittamaan oman listan top10 omavaraisuudessa tarvittavista taidoista.Puutarhaterkuin Sari

22 kommenttia:

 1. Tässä olikin monta hyvää, ja ihanaa, että otit tuon kompostinkin mukaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä oli näitä puutarhurin perusjuttuja ;) Ja komposti kuuluu niihin ehdottomasti... sillä kun saa hoidettua kaksi isoa asiaa pihalla. Sinne saa kaikki puiden lehdet, rikkaruohot, naatit ja sitten sieltä saa sitä parasta multaa :)

   Poista
 2. Tykkäsin erityisesti tuosta kaukonäköisyydestä ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaukonäköisyys on tärkeää, oikeastaan ihan kaikessa elämässä ;) Helpottaa paljon, kun ei myöhemmin tarvitse tehdä muutoksia tai kokonaan uudelleen.

   Poista
 3. Kompostointi unohtui mun listalta, se onkin tärkeää! Vielä täytyy perehtyä tuohon kuun vaiheiden mukaan toimimiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuun vaiheisiin kannattaa tosiaan perehtyä. Se on vanhaa perinnetietoa, joka tosin Suomessa oli unohduksissa kymmeniä vuosia. Onneksi siitä on taas tietoa saatavilla. Siitä on niin isoa apu puutarhatöissä ja myös kodinhoidossa yms.

   Poista
 4. Voi vitsi, miten mahtavaa näitä on lukea! Kaikkien jutuista löytyy jokin yhteinen punainen lanka muiden kirjoituksiin, joku sama ajatuksen aalto selvästi ja sitten kullakin on jokin sellainen juttu mainittuna, joka aiheuttaa spontaanin NIINPÄ-reaktion ;D Sulla se oli tuo ennakointi. Se on niin tärkeä juttu! Itseltä se jäi mainitsematta ihan kokonaan, oisko syynä se, että se on niin arkinen osa elämää, ettei tullut edes mieleen. Ihanaa, kun joku, siis sinä mainitsit sen!

  Todella kiva lista ajatuksia puutarhavinkkelistä, ja moni näistä sun mainitsemista sopii ihan mihin tahansa. "lukea kasvin tarpeita" - tämän taidon haluaisin itse oppia hyvin, tai ainakin paremmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä postaussarjat on kyllä huippu kivoja lukea :) Oppii paljon uutta samalla.
   Ennakointi on varmaan meille kaikille ihan tuttua ja itsestään selvää, mutta monelle muulle se ei ole. Kun on paljon ulkona tai on jo jonkin aikaa hoitanut isompia viljelyksiä, niin siihen oppii kyllä. Kuten monen muunkin jutun, viimeistään kantapään kautta.

   Kasvien tarpeiden lukemisen taito tulee sekin aikaa myöden, kun tarkkailee kasveja. Kasveja hoitavilla puutarhureilla se muodostuu tosi hyväksi, ja sitä ei tosin aina itse edes tajua. Ihmettelee vain, miksi muut ei huomaa, että kasvi esim. tarvitsee jo kastelua... vaikka lehdet ei vielä lurpata.

   Poista
 5. 8. On sellainen kipeä kantapää itselle. Innoissani hamstrasin kaikkea kivaa kasvamaan ja syksyllä manasin. En tietenkään ollut ajatellut kuinka sen käytän tai säilön. Onneksi ajat ovat muuttuneet. Nyt ajattelen enemmän mitä syödään kesällä ja mitä säilötään syksyllä. Samalla on alkanut seuraamaan kuinka paljon mitäkin kulutamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi onkin lähes kaikilla sama tilanne. Sitä kylvää kaikenlaista ja jopa koko siemenpussilliset. Siitä kyllä tosiaan oppii nopeasti. Se tavallaan kuuluukin kasvimaan viljelyn aloitukseen :)
   Meillä nykyään kasvatetaan vain niitä kasveja, joita syödään innolla ja joita on helppo kasvattaa. Ja tietysti niitäkin, joita on helppo saada säilymään talvelle. Sen oppii vain kokeilemalla ja tarkkailemalla, kuten sinäkin olet tehnyt.

   Poista
 6. Tuo kompostin hoito tuntuu välillä vaikealta kun toisinaan se toimii ihan itsekseen ja joskus täytyy vähän helppiä.. hyvä kirjoitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komposti tosiaan vaatii silmällä pitoa, jotta huomaa jos se tarvitsee hoitotoimia. Toisaalta meillä sitä kasataan jo niin rutiinilla, että hoitotoimet on aina samat.
   Kiitos :)

   Poista
 7. Tosi hyvin kirjoitettu! Tuo kuun vaiheiden mukaan toimiminen on mielenkiintoista, ja siihen olisi kiva joskus itsekin perehtyä lisää. Oikein hyvää loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu :) Kuun vaiheiden mukaan kun tekee puutarhatyöt, niin se selkeyttää tosi paljon pihahommia ja esikasvatuksia. Ja toki varmistaa onnistumisen. Kannattaa ilman muuta perehtyä ja aloittaa vaikka perunan kanssa kokeilu. Tai jonkun muun kasvin.
   Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 8. Mielenkiintoinen taito tuo kompostointi. Musta tuntuu, että puutarha jätteet kompostoituu itsekseen kun mättää ne kasalleen ja unohtaa siihen. Kokonaan toinen laji on keittiöjätteiden lämpökompostori, jolla tuntuu olevan ihan oma mielensä, ja se on saletisti nainen. Ihan ilman mitään kummoisa syytä sitä vuoroin jäädytään ja sitten käydään niin kuumana, ettei mitään tolkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh.. se lämpökompostorin hoito vaatii kyllä herkkyyttä aistia, missä mennään :)
   Sitä ei kannata päästää jäätymään, sillä uudelleen lämmittäminen on paljon työläämpää kuin pitää lämpöä yllä. Se on kyllä helposti opittava taito... tsemppiä teille!

   Poista
 9. Minua kiinnostaisi, miten kompostoinninkin voisi hoitaa omavaraisemmin! Kuivikkeen loputtua olen nyt käyttänyt kuivikkeena munakennoista revittyä silppua ja kuivaa puutarhajätettä. Tuntuu toimivan. Kesällä ajattelin haravoida kuivikkeeksi nurmikon pinnalta sammalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitat varmaan lämpökompostorin kuiviketta. Siinä on hyvä olla jotain karkeaa, joka ei heti maadu ja jotain mikä imee kosteutta. Ja tietysti talvella jotain typpipitoista. Eli kesällä erilainen seos kuin talvella. Kokeilemalla ja testailemalla löytää ne sopivimmat aineet ja seossuhteet.
   Kerran kokeiltiin kuivia puidenlehtiä yms. mutta kompostoriin tuli heti kärpäsentoukat. Joten ostettiin uusi säkki tehokuiviketta ;)

   Poista
  2. Tarkoitin juurikin lämpökompostoria. Jäikö lehtien kanssa kompostori liian märäksi, vai mistä toukat tulivat? Vanhempani ovat yli kymmenen vuotta käyttäneet puunlehtiä kuivikkeena, mutta laittavat niitä aika reilusti �� Itsekin joudun varmaan kuiviketta hakemaan lisukkeeksi, sen verran vähän tulee kuivikemateriaalia pienellä kaupunkitontilla ��Mukavaa kevättä! Terv. Leena

   Poista
  3. Kärpäsen toukat tulivat sulanmaan aikaan, jolloin ulkona on kärpäsiä. Meillä oli kompostorissa kalan perkeitä ja ehkä jotain lihaa. Ne houkuttivat tietysti kärpäset paikalle, kun avasi kannen. Olen jotenkin ymmärtänyt niin, että kuorikkeen männynkuoren paloissa on jotain, mistä kärpäsen toukat ei pidä. Eli se vähentää toukkia. Ainakin ne hävisivät, kun laitettiin heti ostokuiviketta.
   Jos haluaa olla omavaraisempi kuivikkeen kanssa, niin yksi vaihtoehtohan on tehdä oma seos, jossa osa on ostokuiviketta. Jotkut nimittäin tekee niin. Oikein mukavaa kevättä sinullekin!

   Poista
 10. Tämä lannisti innokkaan puutarha-alokkaan!. Tyhmää! Haluaisin istuttaa ja kylvää ihan kaikkea mahdollista! Koko siemenpussillisen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä nyt pienestä lannistu, vaan viisastu muiden kokemuksista... niin ei tarvitse itse oppia kaikkea kantapään kautta :)
   Mutta jos koet palavaa intoa kylvää kaikkea ja koko siemenpussilliset, niin anna mennä. Ne on vain siemeniä ;)

   Poista