tiistai 26. helmikuuta 2019

Pensaiden leikkaus kuukalenterin mukaan

Pensaiden ja puiden leikkausaika alkaa olla jo käsillä, myös kuukalenterin mukaan. Kannattaakin ajoissa suunnitella ja merkata omaan kalenteriin ne parhaat päivät, jotta ne eivät mene ohi. Koska liian myöhään tehty leikkaus ei ole kasville hyväksi. Onneksi tässä on lähes pari kuukautta aikaa eli ihan kiire ei vielä ole 😊.

Pensaiden alasleikkaus eli tapille leikkaus...

Kuten ylimmässä kuvassa, niin pensaan alasleikkaus tehdään yleensä aika alhaalta. Se on kasville raju toimenpide, joten se tulee tehdä ennen lehtien puhkeamista keväällä. Kaikki pensaat eivät edes kestä sitä, vaan voivat jopa kuolla. Etenkin jos leikkausajankohta on todella huono kuun mukaan, kuten täydenkuun päivä tai "tappopäivät".


Tässä kuvassa silmut ovat puhkeamassa eli leikkaamiset olisi jo pitänyt tehdä aikaisemmin. Käytännössä ajankohta alasleikkaamiselle on yleensä maalis-huhtikuu, kun lumi on sulanut kohdasta niin, että leikkauskohta näkyy. Lähin ajankohta voisi olla 8.-9.3.2019, mikäli lumet sulavat nopeasti.

Mitkä ovat sitten hyviä päiviä, niin riippuu mitä toivotaan kasvulta. Sen lisäksi voi huomioida, mihin ryhmään kasvi kuuluu eli onko kasvi kukkakasvi vai hedelmäkasvi vai köynnöskasvi.
Olen listannut kevään ja kesän parhaat päivämäärät verkkokurssin materiaaleihin ja toki kurssin tiedoilla oppii myös katsomaan ne itse.

Kuolleiden oksien leikkaaminen...

Kuolleita oksia voi leikata pois milloin vain. Mutta jos leikkaa elävää osaa, niin silloin kannattaa kuun vaihe katsoa. Alla ryhmäruusuja, jotka leikkaan yleensä vasta huhti-toukokuun vaihteessa. Silloin näkee parhaiten vaurioituneet verson osat. Pyrin leikkaamaan kukka-päivänä, mutta läheskään aina se ei onnistu työkiireiden takia.

Pensaiden oksien harventaminen...

Vanhoista pensaista voi leikata heikosti kasvavat oksat pois. Mutta välillä niitä on keväällä tosi vaikea erottaa muista oksista ja siksi tällaisen pienen leikkaamisen voi tehdä myös kesällä. 
Pensaissa kuuluu olla paljon oksia, eli niitä ei kannata liikaa harventaa. Se olisi luonnotonta ja pikkulinnuille ei olisi silloin suojapaikkoja.

Marjapensaiden ja omenapuiden leikkaus...

Tänään, huomenna ja ylihuomenna olisi hyvät päivät marjapensaiden sekä omenapuiden leikkaamiseen kuun mukaan. Meillä on lunta vielä niin paljon, että leikkaaminen on siirrettävä maaliskuulle eli seuraava ajankohta on 26.-27.3.2019.
Vanhemmat postaukset:

Muuten, jos hedelmäpuiden ympärillä verkko on liian matala,  niin lunta kannattaa käydä polkemassa alemmas tai lapiomassa lunta pois verkon ympäriltä - nyt heti!  Ettei vaan käy näin kun kuvassa 😉

Maaliskuu lähestyy ja kylvöt...

Vanha listaus maaliskuussa kylvettävistä siemenistä  Maaliskuun kylvöjä -postauksessa. Kuun mukaan sopivat ajankohdat kylvöön löytyvät sivupalkista ja ylävalikosta.


Puutarhaterkuin Sari

Ps. loppuviikolla on tulossa "biohiili kasvimaalla" postaus, sitä kun on niin odotettu.

11 kommenttia:

 1. Kiitos taas näistä tiedoista. Koska suosittelisit vanhalle hopeapajulle nuorennusleikkausta? Aika isohkoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Se riippuu paljon siitä, mitä siltä leikkaamiselta halutaan. Eli millaista halutaan uuden kasvun olevan. Sen mukaan valitaan leikkausajankohta. Asia on yllättävän monitahoinen ja laaja täällä blogissa selvittää. Ja siksi tein siitä oman verkkokurssin, jolla oppii itse valitsemaan hyvät ajankohdat eri puutarhatöihin.

   Poista
 2. Kiitos kun jaksat kertoa ja havainnollistaa asioita :) Itselläkin edessä muutamien pensaiden ja puiden leikkausta nyt lähikuukausina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät onkin hyvä ajankohta leikata lähes kaikkia pensaita ja puita. Etenkin kun tekee sen kuun mukaan :) Kiitos palautteesta!

   Poista
 3. Jos leikkaa puusta isomman oksan (halk. noin 6cm) kuukalenterin mukaan vp (viimeisinä päivinä), hillitseekö se vesiversojen kasvua omenapuulla? Vai kannattaako oksa poistaa mielummin kuukalenterin mukaan omenapuiden hoitopäivänä (hed, ma)? Kyseessä vielä elossa oleva, mutta nyt talvella pahasti vioittunut oksa. Puiden keväisen hoitoleikkauksen muille ompuille ajattelin tehdä tuolloin 22.4, mutta tätä jäin miettimään (kyseessä suurikokoinen kaneli).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän en näköjään olekaan vastannut. Ei kannata leikata omenapuita kuukalenterin vp-päivinä! Isotkin oksat leikataan omenapuiden leikkauspäivinä.
   Jos haluat oppia näistä päivien valitsemisista lisää, suosittelen Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssia.

   Poista
 4. Sari nyt pääsi 3.4. livahtamaan ohi :/
  Koska seuraava omenapuun leikkausaika olisi? Vai ehtiikö vielä tänään? Terkuin Tina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraava hyvä päivä on vasta toukokuun alussa, mikä voi olla aivan liian myöhäinen aika. Joten leikkaa ne nyt tänään :)

   Poista
  2. Kiitos Sari, toivottavasti vielä tänään alenevan kuun aikana voin leikata, vaikka on vesimies-päivä. Katsotaan miten onnistuu ja toivon parasta. Toukokuulle en jätä hommaa. Mukavaa kevätpuuha-aikaa Sinulle😀🌼🌻🌱⚘

   Poista
  3. Ole hyvä :) Se on siinä ja siinä, oliko tuo tiistai hyvä päivä leikata. Pidetään peukkuja, että oli. Kerrothan sitten kesällä, mikä oli tulos.
   Oikein mukavaa kevään jatkoa sinullekin!

   Poista
 5. Kiitos tästä tietoiskusta. Meillä täällä Turussa aiotaan ensi vuonna aloittaa puiden leikkaaminen. On jo nimittäin aika. Varmasti jotain pensaitakin. Mielenkiintoista, että leikkausaika riippuu puusta ja pensaasta itsestään. Tämä oli hyvää infoa.

  VastaaPoista