Blogiyhteistyö - Biolan
Olemme nyt testanneet uutta Biolan Tehokuiviketta parin viikon ajan vanhassa lämpökompostorissa. Itse asiassa meidän piti tyhjentää kompostoria viime viikolla, mutta nyt on ollut niin vauhdikasta elämää, että keittiöstä ei ole tullut biojätettä kuin ihan vähän. Kompostori ei ole siis täyttynyt normaaliin tahtiin, joten tyhjennystä siirrettiin parin viikon päähän. Ja yllättävää tässä on se, että kompostori ei ole lähelläkään jäätymistä. Eli Tehokuivike taitaa olla tehokkaampi kuin Biolanin Talvikuivike, jota olemme aiemmin käyttäneetKompostori ei jäädy...
Kompostori pysyy lämpimänä, kun sinne vie säännöllisesti keittiöjätettä ja lisää sekaan sopivasti kuiviketta. Eli jos jäte on kosteaa, laitetaan kuiviketta enemmän ja jos jäte on kuivaa, niin kuiviketta laitetaan vähemmän. Ja joka tapauksessa keittiöjäte peitetään aina kuivikkeella.
Lisäksi tärkeää on tyhjentää hieman kompostoria myös talvella. Me laitamme kompostorista otetun massan saaviin odottamaan kevättä... homma on siis edessä parin viikon päästä, vähenevällä kuulla.
Tehokuivikkeen rypsirouhe ja biohiili apuna...
Meillä siis joulun jälkeen jätettä on tullut poikkeuksellisen vähän. Yleensähän kompostori olisi helposti jo lähes jäätynyt, mutta nyt se on edelleen reilusti plussan puolella. Se on saanut Tehokuivikkeessa olevasta rypsirouheesta lisäpuhtia ja todennäköisesti myös biohiili on aktivoinut massan mikrobitoimintaa.
Ollaan vähän kasattu lunta kompostorin ympärille, lämpöeristeeksi.
Biohiili estää myös kompostorin hajuhaittoja...
Tänään kun kurkkasin kompostoriin, niin huomasin heti, että se ei haissut yhtään. Yleensähän siitä tulee nenään tietty haju, ei mitenkään paha mutta kompostorille ominainen. Nyt sitä en huomannut lainkaan!Tältä Biolan Tehokuivike näyttää läheltä. Eli siinä on kuituhamppua, männynkuorta, turvetta, biohiiltä ja rypsirouhetta. Kuituhamppu, biohiili ja turve imevät kosteutta ja rypsirouhe tuo massaan puhtia eli mm. typpeä. Männynkuoren tehtävänä on pitää massa ilmavana, jotta kompostoituminen onnistuu.
Kylmään aikaa kuivike kannattaa säilyttää lämpimässä, sillä kylmä kuivike viilentää kompostoria. Meillä kuiviketta pidetään sisällä komerossa ihan kannellisessa ämpärissä.
Sain Biolan Tehokuivikkeen testaukseen Biolanilta. Kiitos heille!
Kerron sitten viimeistään keväällä lisää kokemuksia siitä. Vaikuttaa kyllä tosi hyvältä, kun vie hajuhaittoja ja pitää kompostimassan käynnissä.
Vanhempi postaus Biokompostorin syksyinen tyhjennys
Tarkista talvisuojaukset...
Nyt lunta on niin paljon, että on syytä tarkistaa hedelmäpuiden talvisuojaukset. Jos verkot ovat matalia, niin rusakot syövät jo puiden alaoksia. Eli silloin kannattaa käydä tallomassa lunta alemmas verkon ulkopuolelta.Meillä onneksi on vanhat verkot korkeita, mutta muutamaa pensasta näyttää rusakot käyneet tutkimassa. Yksi niistä on atsalea ja sille pitääkin heti laittaa jotain rusakkokarkotetta 😊
Kiinnostava tuote. Sain oman kompostorini käynnistymään uudelleen, mutta sen opin, että talvella ei kannata hoitaa kompostoria huolimattomasti. Ensi talvena voisi testata tuota, sillä ruokajätteen määrä toivottavasti vähenee reilusti lasten kasvaessa ja oppiessa syömään siistimmin. Tämä talvi mennään vanhoilla konsteilla, mutta vähän huolellisemmin kuin alkutalvi :D
VastaaPoistaMinustakin tämä on tosi mielenkiintoinen tuote ja paremmin näkee vielä sen ominaisuuksia, kun aikaa kuluu enemmän.
PoistaTuo on ihan totta! Kompostoria ei kannata hoitaa huolimattomasti. Ja on hyvä havainnoida sen toimintaa joka kerta, kun vie sinne jätettä, niin osaa tehdä "korjaavia hoitotoimia" ;)
Meillä käytössä talvikuivike ja tälläkin hetkellä on +50c kompostissa. Myös kovilla pakkasilla on ollut +60c!!
VastaaPoistaHyvä :) Noin se pitäisikin olla, kun jätettä viedään säännöllisesti kompostoriin!
PoistaJa jos biojätettä ei vie, niin kompostori viilenee. Meillä on siis tänä talvena ollut jopa viikon tauko, ettei biojätettä ole tullut. Se on tämä liikkuva elämäntapa :)
Ehkä parin viikon päästä teen uuden jutun, sillä nyt kompostorin mittari näyttää +50... ihmeellistä.