sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Pitkään kestävä inkalilja eli alstromeria

Blogiyhteistyö - Neko
Alstromeria kuuluu suosikkeihini leikkokukissa, koska se kestää maljakossa tosi pitkään. Toinen suosikkini on isokukallinen neilikka, juuri samasta syystä. Kolmas suosikkini on kotimaiset tulppaanit. Ne kestävät lyhyemmän aikaa, mutta ovat ekologisia lähikukkina.

Inkalilja eli alstromeria kukkii pitkään...

Alstromeria kukkii yleensä ainakin pari viikkoa. Nämä punaiset ovat olleet nyt minulla 2,5 viikkoa ja vieläkin kestävät useamman päivän. Vasta muutama terälehti on pudonnut pöydälle vanhimmista kukista. Ostohetkellä ne olivat vielä aika nupulla, eli kotikukkia ei kannata ostaa liian avonaisina.
Eri juttu on kun kukat on tarkoitettu juhlapöydän koristeeksi. Sillä juhlapäivänä niiden taas kuuluu olla kauneimmillaan.
Näitä alstromerioita eli inkaliljoja on keltaisia, oransseja, vaaleanpunaisia, punaisen eri sävyjä ja valkoisia. Vanhemmassa postauksessa on super ihana valkea Alstromeria lasikuvussa.

Leikkokukille tarkoitettu leikkovirkiste...

Sain Nekolta testaukseen NEKO Leikkovirkisteen, jota olen tarkasti ohjeen mukaan annostelut maljakkoveteen. Selvästikin sillä on osaltaan ollut vaikutusta tähän alstromerian pitkään kestävyyteen.
Testasin Leikkovirkistettä jouluna neilikoille ja nekin kestivät 3 viikkoa. Kerran viikossa vaihdan aina maljakkoveden ja samalla teen veitsellä uudet imupinnat varsiin. Silläkin on voinut olla vaikutusta kestävyyteen. 

Inkaliljalta lehdet pois...

Yleensä otan inkaliljalta vain sen varresta lehdet pois ja jätän lehtiä yläosaan. Vasta kun ne alkavat vanhuuttaan kellastua, poistan nekin.

Ihan kuin olisi uusi kukka, vaikka vain poistin kellertävät ylälehdet. Eli maljakkokukkia kannattaa välillä hoitaa 😊

Sain siis NEKO Kukkavirkisteen Nekolta testaukseen. Kiitos siitä heille!

Edit - nämä alstromeriat kestivät maljakossa kauniina 3,5 viikkoa.

Kuu vaikuttaa myös leikkokukkien kestävyyteen...

Koska kuu vaikuttaa veteen ja kukissa on paljon vettä, niin tietenkin kuu vaikuttaa myös leikkokukkien kestävyyteen. Lisää kuusta ja sen vaikutuksesta puutarhanhoidossa verkkokurssilla.

Leppoisaa sunnuntaita!

Terkuin Sari

2 kommenttia:

  1. Kivan näköiset nuo lehdetkin ja kukat niin näyttävän punaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kimpussa on tosiaan kivoja eukalyptuksen oksia, mitkä myös ovat kestäviä maljakossa. Jännä nähdä, kuinka kauan kimppu on kauniina tuossa pöydän kulmalla :)

      Poista