Meillä on aina perinteenä toukokuussa tehdä daalian istutus maahan kuun mukaan tai oikeammin daalian juurakoiden istutus. Koska teemme sen kuun mukaan, niin istutusajankohta hieman vaihtelee vuosittain. Puutarhamme on siis Uudellamaalla, joten toukokuussa maa on jo niiden istuttamiseen riittävän lämmintä ja kuivahtanutta. Tämä toimii niin hyvin, että emme enää ole vuosiin esikasvattaneet daalioita. Istutimme nämä juurakot jo viime viikolla eli toukokuun alussa.
Vanhat daalian juurakot talvehtineet kellarissa...
Nämä meidän vanhojen oranssikukallisten daalioiden juurakot on säilytetty kellarissa talven yli turpeella peitettynä. Turve on vanhaa ja nytkin säästämme sen ensi syksyyn, sillä turve pysyy käyttökelpoisena todella pitkään. Kuvassa on juurakoista osa, joista turve on jo karistettu pois.
Maa kunnostettu ja juurakot sommiteltu...
Ennen kuin vuorossa on varsinainen daalian istutus maahan, maa pitää kunnostaa. Olemme tehneet sen etukäteen eli tähän daaliapenkkiin on lisätty kompostimultaa ja hieman luonnonlannoitetta. Jotta daalian istutus käy nopeimmin ja helpoimmin, jaoimme daalian juurakot daaliapenkin viereen. Sommittelemme ne siihen karkeasti istutusetäisyyksin ja tähän pitkään daaliapenkkiin valikoimme parhaimmat juurakot.
Daalian istutus maahan kuun mukaan...
Seuraavaksi onkin vuorossa daalian istutus maahan. Se tehdään niin, että kaivetaan pieni kuoppa, johon laitetaan daalian juurakko varrentyngät ylöspäin. Koska daaliat ovat olleet viileässä kellarissa, niissä näkyi vasta hyvin pieniä punertavia versonalkuja. Sen takia varrentyngistä näki parhaiten, miten päin juurakko piti laittaa kuoppaan.
Daalian juurakon päälle tulee multaa reilu 5cm ja se ei ole kovin tarkkaa. Kunhan muistaa, että juurakko ei saa jäädä näkyviin, eikä sitä saa haudata liian syvälle maahan.
Emme painele multaa ja emme kastele kohtaa. Istuttamisen jälkeen on tullut jo useamman kerran kunnon sadekuuroja, jotka kastelevat maata ja samalla tiivistävät multaa.
Daalian istutus maahan on siis nopeaa ja helppoa 😊
Tiivistetysti daalian istutus maahan kuun mukaan...
- Paranna maata reilusti ennen istutusta kompostimullalla ja lannoitteella
- Kun maa on lämmennyt ja kuivahtanut toukokuussa, on aika istuttaa
- Valitse istutuspäivä kasvavalta kuulta, voit valita tarkemminkin päivän
- Istuta daalian juurakko varrentyngät ylöspäin
- Peitä juurakko mullalla, reilu 5 cm multaa juurakon päälle
- Laita kasvimaaharso mullan päälle, keräämään lämpöä maahan
- Jos haluat kukinnan alkavan aikaisemmin, esikasvata daaliat
- Jos puutarhasi on "Tampereen yläpuolella" esikasvata daaliat
- Hyvän istutusjakson näet Kastelupäivät ja kuu -sivulta täältä blogista
Muutama daalian juurakko uuteen kasviryhmään...
Daalian juurakoita oli jo tullut niin monta, että kaikki eivät enää mahtuneet daaliapenkkiin. Joten istutimme kolme isoa juurakkoa viime vuonna tehtyyn kasviryhmään perennojen sekaan.
Kuvassa juurakon takana näkyy muuten niiden upeiden vaaleanpunaisten unikoiden alut. Kuvia niistä näet Hempeä tarhaidänunikko tuo väriä puutarhaan -postauksessa. Ne siis kestivät siirron hyvin.
Lisää blogipostauksia daalioista...
- Vanhat daaliat ja daaliakesä -postauksessa kuvia näistä vanhoista oransseista daalioista. Niiden juurakot on istutettu yhteen riviin, mitä ei uskoisi kuvista. Ne olivat tosi upeita daaliakesänä.
- Kuivin kesä ja daalioita ei taaskaan kasteltu -postauksessa näkee hyvin, miten iso apu biohiilestä on kuivana kesänä. Emme siis koskaan kastele näitä vanhoja daalioita, koska vesi ei riitä.
- Daalian juurakot kaivettu maasta ylös vasta lokakuussa. Jonain syksynä on ehditty nostaa ne paljon myöhemmin, jopa ensi lumen jälkeen.
- Daalian talvisäilytystesti eli miten iso apu turpeesta on daalian juurakoiden talvisäilytyksessä kellarissa ja kylmiössä. Meillä on siis edelleen sama turve käytössä.
- Myyrä on syönyt daalian juurakot, järkkyä! -postauksessa kuvia, miten pahasti näiden daalioiden juurakot oli syöty. Myyrä söi ne siis syksyllä, kun daaliat vielä kukkivat penkissä.
- Myyrän syömille daalioille isot mukulat eli miltä juurakot näyttivät seuraavan kesän kasvun jälkeen. Yllätyin täysin, miten muhkeita osa juurakoista oli.
- Siemenistä kasvatetut daaliat, nimittäin daalioiden siemeniä on myynnissä. Niiden kasvatus siemenistä on yllättävän helppoa. Ne jopa kukkivat samana vuonna, jos kylvön tekee aikaisin.
- Daalian kasvatus siemenistä -postauksesta löytyy ohjeet, miten daalian siemenet kylvetään. Kylvin siemenet sammalnappeihin, mikä oli hyvä valinta.
Olisi kiva kuulla, joko olet istuttanut daaliat maahan tai esikasvatukseen?
Puutarhaterveisin Sari
Minulla on mökillä ihan vain muutamia kasveja enkä ole ajatellut istuttaa daalioita. Meillä on siellä mökillä niin paljon myyriä että söisivät vaan, näin kävi niille tulppaanin sipuleille joita istutimme kerran sen sata kappaletta ja yhtään ei ilmestynyt seuraavana vuonna, tai hetkinen yksi ja sekin ihan muualta mihin olimme istuttaneet. Daaliat ovat kyllä upeita, eipä silti.
VastaaPoistaMyyrät on kyllä hyvä ottaa huomioon kasvien valinnassa, jos pihalla niitä liikkuu jatkuvasti. Daalian mehukkaat juurakot ne syö kyllä mieluusti ja nopeasti, kuten meidän daalioille kävi joitakin vuosia sitten.
PoistaJos daalioita haluaa myyräpihalle, niin silloin ne kannattaisi kasvattaa ruukuissa lähellä taloa tai terassilla.
Onneksi on kuitenkin paljon muita kasveja, joista myyrät ei niin välitä.
Kiitos jälleen inspiroivasta ja asiantuntevasta kirjoituksestasi! On ilo seurata, kuinka yhdistät perinteisen kuun mukaan ajoittamisen käytännön puutarhatöihin. Erityisesti vinkkisi daalian juurakoiden säilyttämisestä turpeessa ja biohiilen käytöstä maanparannuksessa olivat hyödyllisiä. On hienoa nähdä, miten luonnon rytmien huomioiminen voi edistää kasvien hyvinvointia ja kestävää puutarhanhoitoa. Jatka samaan malliin – kirjoituksesi tarjoavat arvokasta tietoa ja inspiraatiota meille kaikille puutarhan ystäville!
VastaaPoistaKiitos mukavasta palautteesta! Se kannustaa kummasti jatkamaan tätä blogikirjoittelua.
PoistaTurve on tosiaan hyvä luonnonmateriaali, sillä juurakoiden talvisäilytyksessä siitä on apua liian kosteassa kellarissa sekä liian kuivassa säilytystilassa. Ja vielä kun nekin toimet ajoittaa kuun mukaan, niin talvisäilytys ja tuleva kukinta onnistuu parhaiten. Kiva kuulla, että näistä kirjoituksista sait myös inspiraatiota!
Minäkin istuttelin jo daaliat maahan. Ja totuttelen kesäkukkia ulos. Kevään rutiinipuuhia 😃
VastaaPoistaMukava kuulla, että joku muukin on jo istuttanut daalian juurakot suoraan maahan. Se kummasti helpottaa puutarhanhoitoa, etenkin jos juurakoita on paljon.
PoistaSamoin meilläkin kellarissa talvetetut ruukkukasvit totuttelevat ulkoilmaan päivisin. Tosiaankin rutiinipuuhia :)
Taidan minäkin lähiviikkoina rohjeta istuttaa daaliat. Ja laitan harson päälle, ovathan ne syksylläkin ulkona ensimmäiseen pakkasen puraisuun asti ulkona eli eivät ne juuret kai siellä mullassa helposti palellu. Kastelen istutuskuopan koska paikka on aika kuivassa paikassa, ei siitä varmaan haittaakaan ole. Kiitos tästäkin postauksesta, oli mielenkiintoista lukea ja nyt lähden etsimään arkistostasi muitakin juttuja koskien daalioita.
VastaaPoistaTosiaan juuret eivät helposti palellu tähän aikaan maassa, etenkin jos juuret ovat talvehtineet viileässä kellarissa. Maa ei jäädy pienestä yöpakkasesta kuin ihan pinnalta, jos edes sitäkään. Sen sijaan kasvuun lähteneet versot maan pinnalla paleltuvat tosi herkästi yöpakkasesta.
PoistaKiva kuulla, että tästä postauksesta oli sinulle iloa ja daalioista olenkin kirjoitellut monta postausta :)