sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Näyttävä marskinlilja kukkii

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Tämä erikoinen ja näyttävä marskinlilja kukkii parhaillaan kolmella kukkavarrella, jee! Viime vuonna siinä oli vain kaksi matalahkoa kukkavartta. Se selvästikin viihtyy tässä kohtaa, etenkin kun emme edes tehneet talvisuojausta sille viime syksynä. Tällaiset helpot ja varmat kukkijat on kyllä super ihania!


Marskinliljan erikoiset kukkavarret...

Ensimmäistä kertaa tälle kasvoi yksi pitkä kukkavana, jossa on paljon kukkia. Kukkavarressa kukat avautuvat alhaalta kukkavartta ylöspäin. Yksittäiset kukat eivät ole kovinkaan kauaa, vaan alkavat lakastua nopeasti. Tästä kuvasta näkyy hyvin, miten alimmat kukat ovat jo lakastuneet ja kukkavarren yläosa on vielä täynnä nuppuja.
Taustalla punertavakukkainen on se kaunis `Julia Rose` pioni, josta kirjoitin viimeksi tänne blogiin. Tämän kuvan otin siis tänään.
Kuten kuvasta näkyy kukissa on siitepölyä vain juuri avautuneissa kukissa. Aika kivasti tämäkin kasvi houkutti pörriäisiä.

Marskinlilja on näyttävä kukkiessaan...

Se on suorastaan huikean näyttävä katseenvangitsija kukkiessaan. Meillä se kasvaa ryhmäruusupenkissä eli sen edessä on talvenarkoja ryhmäruusuja ja maanpeittoruusuja, jotka kukkivat myöhemmin.
Kolme vuotta sitten tähän istutettiin yksi marskinliljan juurakko ja nyt siinä on jo kolme kukkavartta.

Kun tätä kuvaa katsoo, niin tuolla voisi hyvinkin olla vielä toinen samanlainen marskinlilja, vai mitä mieltä olette?

Lehdet lakastuu kuten sipulikukilla...

Marskinlilja on siis monivuotinen "mukulakasvi", joka lakastuttaa lehtensä kukkimisen jälkeen. Lehtien lakastuminen alkaa jo kukkimisen aikaan. Tämä kannattaakin huomioida, kun suunnittelee sille paikkaa. Tässä kohtaa lakastuminen ei haittaa, sillä ruusujen versot peittää sitä jo osin.
Ryhmäruusujen takana ja jo niiden seassa kasvaa vanhoja tähkälaventeleja. Niissäkin on jo paljon nuppuja. Laventeli leviää ruusupenkissä -postauksessa näet niistä kuvia enemmän. Ne olen alun perin kasvattanut siemenistä ja nyt ne tekee siementaimia ruusujen sekaan.

Tarhamarskinlilja `Cleopatra` hoito-ohjeet...

Tämä on siis tarhamarskinlilja `Cleopatra`(Eremus) ja sen kukkii näin kesä-heinäkuun vaihteessa. Kukkavarret kasvavat 130-160 cm korkeiksi.
Näet sen erikoisen juurakon Marskinlilja kukkii vihdoinkin -postauksesta ja kuvia sen ensimmäisestä kukkimisesta. Nyt on siis menossa sen kolmas kesä meidän pihalla.

Marskinliljat (Eremurus) viihtyvät aurinkoisella paikalla. Maan tulee olla läpäisevää, sillä marskinliljan juurakko mätänee helposti märässä maassa. Etenkin talvella maa ei saa jäädä liian märäksi.
Muuten maa voi olla tavallista multamaata lehtikompostilla parannettuna. Keväällä maata voi lannoittaa hieman. 
Hyvällä paikalla marskinlilja on monivuotinen ja se voi jopa lisääntyä sivuversoista.

Marskinliljat istutetaan syksyllä...

Marskinliljojen juurakot on myynnissä loppukesällä ja syksyllä, kuten keväällä kukkivat sipulikukat. Ne istutetaan aika pintaa eli tämän meidän tarhamarskinliljan istutussyvyydeksi suositeltiin 6cm. Juuret tulevat tietysti vaakatasoon, mikä on juurten kasvutapa.
Maan pinnan voi peittaa myöhään syksyllä puiden lehdillä tai talvisuojaturpeella, kuten me teimme. Se siis lisää talvenkestävyyttä, etenkin ensimmäisinä talvina.


Sain tämän tarhamarskinlilja `Cleopatra` juurakon Korpikangas Siemen-Fröltä. Heidän verkkokaupassa on myynnissä useampaakin marskinliljaa, jotka tulevat verkkosivuille ja myyntiin myöhemmin heinä-elokuussa.


Puutarhaterveisin Sari


9 kommenttia:

  1. Marskinlilja on ihan uusi tuttavuus minulle, mutta todella kaunis. Ja tuo ominaisuus, että houkuttaa pörriäisiä on tärkeä. Tuntuu, että tänä kesänä ei surraa kuten aikaisemmin. Onko hyönteisiä vähemmän,😔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni on sanonut samaa, että pölyttäjiä näkyy nyt tosi vähän. Meillä on aiemmin ollut paljon mehiläisiä, mutta niitä ei näy juuri lainkaan. Olen luullut, että jossain lähistöllä olisi ollut mehiläistarha, jota ei enää ole. Sen sijaan meillä on erilaisia pörröisiä kimalaisia paljon, kuten ennenkin.
      Itse lisään joka vuosi kukkia pölyttäjille, sillä se on helppo teko auttaa niitä :)

      Poista
  2. 'Cleopatra' on ihanan värinen. Minulla on ollut 'Romance' jo vuosia, ja se on kukkinut uskollisesti joka kesä, mutta tänä vuonna jättää väliin jostain syystä. Onneksi se on hengissä kuitenkin, sillä lehtiruusuke on. Ensi vuonna sitten uusi yritys!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhailu on pitkäjänteistä puuhaa🤗

      Poista
    2. Tämä `Cleopatra` taitaa olla hieman vahvemman värinen oranssi, mitä `Romance`. Ovat aika lailla saman näköisiä :)
      Toivotaan, että omasi kukkii taas ensi kesänä! Nyt oli monelle kasville hankala talvi. Olen huomannut, että jos kasvupaikka ei ihan ole paras mahdollinen kasville, niin juuri ne kasvit ovat saaneet vioitusta. Meillä peikonpähkinä palellutti isot oksansa ja se ei ole pihan lämpimimmällä paikalla, päin vastoin.

      Poista
  3. Olen monesti miettinyt ja samalla ihaillut näitä liljoja. Ovat upeita, mutta menestyvätköhän pohjoisemmassa (luin vähän loikkien tekstisi, en huomannut kasvuvyöhykettä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marskinliljat ovat tosiaan upeita kukkiessaan ja ne kiinnittävät huomion jo kauempaa.
      Kasvuvyöhykkeet on vain puille, pensaille ja köynnöksille eli puuvartisille. Oleellista marskinliljan talvehtimiselle on sen paikan maan läpäisevyys. Se ei kestä kohdassa, jonka maa on syksyllä/talvella märkää. Postauksessa on lisää sen kasvupaikan vaatimuksista. Jos pihaltasi löytyy sille hyvä kasvupaikka, niin kokeile ihmeessä. Voit saada siitä monivuotisen kukkijan :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Hyvä valinta :) Se paikka, mihin istutat sen, niin kannattaa katsoa huolella. Nämä eivät kestä yhtään talvimärkyyttä. Muuten helppoja ja varmoja kukkijoita.

      Poista