perjantai 14. kesäkuuta 2024

Näkösuojaa antavat pensasaidat

Tuuheat näkösuojaa antavat pensasaidat on tosi tärkeitä pihoilla. Ne luo kivasti yksityisyyttä, kun naapurista tai kadulta ei näy ihan pihan joka kohtaan. Kuvassakin aidan takana on katu, jolla kulkijat jää täysin aidan taakse piiloon. Tiiviissä ja lehtevässä aidassa on myös se hyvä puoli, että se vaimentaa ääniä ja sitoo pölyä.


Muotoon leikatut aidat vievät vähän tilaa...

Nykyään kun tontit ovat yhä pienempiä ja tilaa pihalla on vähemmän, muotoon leikatut pensasaidat ovat taas nousseet suosioon. Ne on kivan kapeita, joten vievät vähän tilaa pihalta. Myös niiden korkeuteen voi vaikuttaa leikkaamalla.

Näistä muotoon leikatuista aidoista saa lisäksi kauniita elementtejä puutarhaan pihasuunnittelun avulla. Silloin ne voivat rajata eri pihan toimintoja tai erottaa "puutarhan huoneita" toisistaan.

Havuaidat talvivihreitä ja tuuheita...

Moni haluaa talvivihreän aidan raja-aidaksi. Yleisin havuaita onkin tuijaa eli sitä näkee uusilla alueilla todella paljon. 
Tuijat kasvavat niin korkeiksi, että niitä on pakko leikata raja-aitoina. Sillä jo kaupungin/kunnan määräykset ohjaavat rajoilla kasviaitojen korkeutta. Tuijaa on onneksi helppo leikata, etenkin kun sen tekee ajoissa.

Muotoon leikatut pensasaidat kauniita talvella...

Muotoon leikatut lehtipensasaidat voivat olla tosi kauniita talvella lunta vasten. Mitä taitavammin on leikannut aidan, sitä peittävämpi sen oksisto on myös talvella. Tämä kuva on joulukuun lopulta, kun lunta on vasta aika vähän.

Perinteisen kuusiaidan leikkaaminen vaatii tietoa...

Kuusiaitaa ei tarvitse suojata kevätauringolta ja moni valitseekin kuusen havuaidaksi. Se on siis helppohoitoisempi ja onhan kuusi meillä luonnonvarainen kasvikin.

Kuusiaidan leikkaamiseen kannattaa perehtyä, jotta ei vahingossa pilaa kuusiaitaa väärällä leikkaamisella. Sitä nimittäin näkee välillä. Esimerkiksi kun talon asukkaat ovat vaihtuneet ja uudet asukkaat leikkaavat upean kuusiaidan aivan pilalle, yhdellä leikkaamisella. 

Pensasaidat tuuheiksi - uusi verkkokurssi...

Pensasaitojen leikkaaminen on tosi helppoa, kunhan tietää mitä tekee ja milloin. Koska pensasaitojen hoidosta kysytään minulta vähän väliä niin viesteillä, kursseilla kuin myös neuvontakäynneillä, niin tein nyt aiheesta verkkokurssin.

Pensasaidat tuuheaksi -verkkokurssilla on selkeät ohjeet pensasaitojen leikkaamiseen sekä muuhun tärkeään hoitoon, jotta aidoista tulee tuuheita. Silloin ne myös antavat parhaan mahdollisen näkösuojan. 

Kurssin videoiden ohjeilla pensasaidan hoito helpottuu, kun tietää miten leikataan ja hoidetaan. Ei tarvitse enää pähkäillä ja summamutikassa kokeilla, onnistuuko vai ei.
Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.


Kohta alkaakin ensimmäisten pensasaitojen leikkausajankohta. Kurssilla on myös bonus-materiaalina Kuun mukaan parhaat pensasaitojen leikkausajankohdat.Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

 1. Upeita aitoja noissa kuvissasi! Nykyään näkee harvemmin noin hyvin leikattuja aitoja. Nuo ovat oikein ilo silmälle ja peittävät myös hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja olen kuullut tuon nyt monelta muultakin. Se on yksi syy, miksi tein tuon uuden verkkokurssin.
   Kuvien aidat on tosiaan hyvin leikattuja ja siksi antavat myös hyvin näkösuojaa. Osa niistä on myös tosi vanhoja, kuten ensimmäisen kuvan aita, joka on ainakin 60 vuotta, ellei paljon vanhempikin. Ja edelleen peittävä :)

   Poista
 2. Hei! Soveltuuko kurssi syreeniaidanteen hoitamiseen? Meillä on savimaassa vanha ja vapaana kasvava, joka kuitenkin on voisi olla tiheämpikin. Lisäksi istutamme juuri uutta syreenin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kurssilla on jo istuttamiseen liittyen huomioitu aidanteet eli vapaasti kasvavat pensasaidat, siis Uusi pensasaita heti tuuheaksi -moduulin oppitunneissa.
   Ensi viikolla sinne on tulossa lisää materiaalia yleisimpien aidanteissa käytettyjen pensaiden hoidosta.

   Poista