maanantai 9. tammikuuta 2012

Milloin pitää kylvää siemeniä... apua !

On hyvä ensin rauhassa suunnitella kevään kylvökset .... ennen kuin ostaa siemenet ; )

Ensinnäkin haluaako ylipäätänsä esikasvattaa taimia sisällä. Jos ei halua siihen ryhtyä, kannattaa ostaa vain niiden kasvien siemeniä, mitkä voi kylvää suoraan pihalle. Ajankohta on yleensä toukokuun kieppeillä, eli ei mikään kiire, hih ; )

Alla kuva siemenluettelosta, jossa on merkitty kasvin kohdalle E-kirjain, jos se vaatii ehdottomasti esikasvatuksen. Jos kasvin tietojen kohdalla on K-kirjain, kasvi ehtii kukkia hyvin vaikka sen kylväisi keväällä suoraan pihalle. 
Mikäli kasvin kohdalla mainitaan E ja K, niin kasvi ei ehkä ehdi kukkia pohjoisempana, ellei sitä esikasvateta. Täällä etelässäkin esikasvatus aikaistaaa kasvin kukintaa.
Muissa siemenluetteloissa merkintätavat on tietysti erilaiset ; )

Pitkä esikasvatusaika

Osalla kasveista on todella pitkä esikasvatusaika. Niiden kasvattaminen kotioloissa onnistuu, jos niille löytyy valoisa ja viileähkö (edes öisin) paikka, muuten niistä tulee vaaleita ja pitkiä ronkkoja. Viherhuone tai lämmitetty kasvihuone olisivat tähän tarkoitukseen loistavia ! 

Pitkä kasvatusaika on esim. yksivuotisilla orvokeilla. Ne tulisi kylvää jo tammi-helmikuun vaihteessa.
Minä en itse kylvä tämän tyyppisiä, koska niille ei ole kotona valoisaa ja viileää kasvupaikkaa. 
Ostan valmiit taimet sitten keväällä : )

Lyhyt esikasvatusaika

Onneksi on paljon kasveja, joille riittää lyhyempi esikasvatusaika. Jos kotona kasvatustila on pimeähkö tai turhan lämmin öisin, tai asuu pohjoisempana, niin esikasvatus kannattaa aloittaa todella myöhään. Jos siemenpussissa lukee ohjeena kylvöaika huhti-toukokuu, kylväisin ne tällöin vasta toukokuun puolella. 
Ulos taimet voi istuttaa vasta yöpakkasten mentyä... eli siihen asti taimia hoidetaan sisällä : )

Parina keväänä kun on kokeillut esikasvatusta, niin oppii kyllä valitsemaan oikean kylvöajan. Moni aloittelija kylvää liian aikaisin, jolloin taimista kasvaa hentoja hujoppeja. 
Itse esikasvatan tuoksuherneet, osan krasseista ja kurpitsat.

Alla on muuten kuva tuoksuherneen siemenistä, kun ne ovat lionneet vedessä yön yli. Kuva on siis toukokuulta, ei nyt ; )


Osta siemenet ajoissa !

Esikasvatettavat siemenet kannattaa tilata ajoissa, niin näkee siemenpussista tarkemmin oikean kylvöajan, ja kylvöohjeet !

Vanhat siemenpussien jämät

Tutkin siemenpussikätköni... ja etenkin pussien "Parasta ennen" -päiväykset.  Oikealla näyttää olevan kehäkukkapussissa syyskuu 2011... eli se pitää kylvää keväällä pihalle. Noista muista pusseista olen jo viime vuonna kylvänyt osan, ja loput kylvän ehkä ensi vuonna.
Löysin monta pussillista kehäkukkaa, joista osa oli vuosia vanhoja... nyt täytyy tehdä johonkin kehäkukkapelto ; ) 
(Kehäkukka ei kuulu lempikasveihini.... ja nuo pussit olen kaikki saanut, en todellakaan itse ole niitä ostanut ! )

Perennoja...

Monia perennoja voi kylvää suoraan pihalle. Itse teen usein näin, sillä kotona kasvatustilat on minimaaliset. Alla olevat jaloritarinkannukset olen kylvänyt kauan aikaa sitten.... ja kukkivat vieläkin komeasti : )

Muita esikasvatettavia...

Vanhempi juttu helmikuussa esikasvatettavista kasveista löytyy tästä, klik.
Samoin juttu maaliskuussa esikasvatettavista kasveista löytyy tästä, klik.

Toivottavasti nyt vähän selvisi milloin pitää kylvää siemenet... sitä kun yksi hädissään minulta kyseli : )

Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. 

Lisää vinkkejä siementen kylvöistä ja kasvatuksesta:


10 kommenttia:

  1. Jälleen kiintoisaa asiaa täynnä oleva postaus!

    Olen yleensä ostanut valmiina taimenina tai kylvännyt suoraan maahan. Nyt tekisi mieli kokeilla esikasvatettavia.

    VastaaPoista
  2. voi ei kun tämä kommenttihomma ei aina toimi.
    Vastaan nyt lyhyemmästi että kun joulun saan kerättyä pois, alan tutkimaan siemenvarastoja.
    Kiitos postauksestasi.

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvistä vinkeistä ! Me kokeilimme lapseni kanssa laittaa viime keväänä maahan syömiämme vesimelonin siemeniä (ei me niitä siemeniä syöty, vesimelonin vaan, hi-hi, kyllä suomenkieli on vaikeaa. Asiaan... Niistä tuli ihan kivasti taimia ja sadoksi saimme 3 vesimelonia, jotka pisteltiin poskeen melkein kilpaa ;)

    Nyt ajattelinkin kylvää vesimelonia enemmän, kun se on yksi meidän perheen suosikki hedelmä. Pitäisiköhän siemeniä jotenkin kuivattaa tai käsitellä, että ne lähtisi itämään vielä paremmin ? Ja mitä lannoitetta pienille taimille kannattaisi antaa ? Ne oli viime vuonna aika honteloita kauan ja vasta ulos vietyäni taimet vahvistui.

    Minä lähden nyt klikkailemaan tarkemmin sinun kylvöaikatauluja, jos vaikka niistä löytyisi lisää tietoa.

    VastaaPoista
  4. Sussi - esikasvatuksessa on ihan oma hohtonsa, ja jännityksensä ; )
    Itse kasvattelen vain muutamaa kasvia keväisin, sillä olen toukokuussa paljon poissa kotoa... niin kastelijalle ei tule sitten stressiä ; )

    Multasormi - ole hyvä : ) Se on kylllä hyvä tapa tutkia vanhat siemenvarastot, ennenkuin tilaa uusia siemeniä ; ) Minä melkein järkytyin, kun huomasin ne kehäkukkapussit... siemeniä on yhteensä yli 120 g ! Ihan jo nolottaa ; )

    Eija - melonin esikasvatus aloitetaan yleensä toukokuun alussa eli se itää vähän hitaasti. Se on muuten todella kylmän arka eli sitä ei kannata istuttaa ulos liian aikaisin !
    Kotona sisätiloissa lämpötila on öisin liian lämmin, siksi taimet kasvavat helposti honteloiksi. Onneksi ulos päästyään vahvistuvat : )
    Mukavia taimien kasvatushetkiä !

    VastaaPoista
  5. Ei muuta kuin johonkin nurkkaan kehäkukkaa kasvamaan. Niistä saa tillin kanssa kivoja kimppuja. Viime kesänä kylvin tilliä ja kehäkukkaa sekasin.

    VastaaPoista
  6. Ensimmäinen siemenkuvasto putosi jo postiluukkkuun. Kunpa sitä osaisi olla tiukkana ja tilata van ihan muutaman pussin. Edellisvuotisiakin on vielä tallessa. Ikkunalaudat tuntuvat aina loppukeväästä loppuvan.
    Mutta ... kyllä se taas jättiverbenan kylvöllä lähtee tämäkin puutarhavuosi käyntiin.

    VastaaPoista
  7. Minusta oli todella ihanaa, kun kauppoihin tuli siemenhyllyt heti joulutavaroiden jälkeen! Pari siemenluetteloakin on jo tullut ja innolla odotan rauhallista "sinkkuiltaa", jotta saisin ihan rauhassa selailla niitä.

    Kaksi kissaa kotona tuo taimikasvatukselle hieman lisää vaikeuskerrointa...

    Terveisin
    Eija "ellidonna"

    VastaaPoista
  8. Multasormi - tillikehäkukkakimput kuulostavat tosi mielenkiintoisilta ! Meillä onkin yksi kohta, johon voisi kylvää kehäkukkaa ja jotain muuta vähän kuin niityksi... Kiitos vinkistä : )

    Irene - ihanaa kun muistutit ! Jättiverbena oli jäänyt pois hankintalistaltani. Nyt pitääkin nopeasti päättää kylvänkö sitä siemenistä vai otanko riskin, ja etsin taimia keväällä. Vaikeita nämä isot päätökset, hih ; )

    Anonyymi Eija "ellidonna" - minä kun kävin ennen loppiaista kaupoilla, niin suureksi pettymyksekseni en nähnyt siemenhyllyjä ollenkaan... taisinpa käväistä väärissä kaupoissa ; )
    On se vaan ihanaa rauhassa selailla siemenhinnastoja... suunnitella. Ja onneksi suurimmasta osasta on tarjolla taimia keväisin : )

    VastaaPoista
  9. Kyllä taimet onnistuu ihan ikkunalaudalla luonnonvalolla. Pelargoniat laitan siemenestä jo tammikuun lopulla. Kun jossain vaiheessa taimet latvoo niistä saa tuuheita ja napakoita. Kasvatan kaikki kukat siemenestä; niin perennat kuin yksivuotisetkin.

    VastaaPoista
  10. Anonyymi - onpa hienoa, että saat viljeltyä kaikki kukat itse ! Monella kun ei ole valoisaa ikkunalautaa käytössään.
    Parhaat taimet itse olen saanut viljeltyä vanhassa talossa, missä ikkunat vähän falskaa. Eli lämpötila ikkunalaudalla ei ole 23 astetta yötäpäivää ; )

    VastaaPoista