perjantai 20. tammikuuta 2012

Paras puutarhamatkailun kohde ulkomailla ?


Olispa ihana päästä matkalle ja nähdä kauniita puutarhoja, kukkia, suihkulähteitä..... Työni ainoa haittapuoli on se, että keväästä syksyyn ei oikein pääse matkustelemaan. Maailmassa on niin paljon upeita ja mykistäviä puutarhoja, että aikaa niille täytynee järjestää. Jos ei nyt, niin sitten kun... ; )


Mikä on paras puutarhamatkailukohde ulkomailla tai vaikka useampikin... 
missä olet käynyt ? 

Minä olen käynyt "sata vuotta" sitten Madeiralla, sen rehevyys ja kukkaloisto oli kyllä huikea. 
Caprilla sijaitseva Axel Munthen Villa San Michele oli melkein mystinen kokemus. Samoin kuin Rooman vanhat puutarhat suihkulähteineen.

Paljon olisi vielä nähtävää : )  Pääsisipä ruusutarhaan.... tuoksuvien ruusujen puutarhaan...

Ja Hollantiin sipulikukkameriä ihastelemaan... ne olisivat varmasti mykistävä näky !


Ja muotopuutarhat, laventelipellot, luonnonkukkakedot... 

Toissa keväänä olin pitkästä aikaa matkalla... tässä nuuskitaan tienpenkan tuoksuvaa kasvia. 

Vitsi kun ihan innostuin nyt matkoista, sillä kävin tänään matkamessuilla. Ja varta vasten etsin puutarhamatkoja, tietysti ; )
Löysin sieltä myös muutaman mielenkiintoisen kotimaan kohteen, joista kirjoittelen myöhemmin....

Rantapallolle kiitos messulipusta ja tarjoilusta ! Ajatelkaa, he huomioivat bloginpitäjät näin hyvin, vau !


Edit - Aivan ihania kommentteja  ! Voit edelleenkin jättää tähän juttuun oman kommenttisi hyvistä puutarhamatkailun kohteista ulkomailla....  Ja kiitos kaikille kommentoijille : )


Teen sen jutun kotimaan kohteista vähän tuonnempana...

22 kommenttia:

 1. San Michelleen olisi ihana päästä...

  Olen matkustanut paljon, mutta en silloin puutarhamatkaillut, sillä oli muuta mielessä. Nyt se voisi ollakin jo kivaa.

  Kauniisti kuvattu ruusu.

  VastaaPoista
 2. Voi, sinne Madeiralle pitäisi päästä edes kerran elämässään, kun on kerran kasveihin hurahtanut! Azorit kiehtoisivat myös. Pohjois-Portugalissa on muuten mantereellakin upeita hortensioita pitkin tienvierustoja ja puutarhoja.
  Mieleenjääneitä upeita puutarhakohteita on niin paljon ja varmaan joka maassa missä olen käynyt... mitähän nyt nimeäisi (ihanuus tietysti riippuu vuodenajasta, säästä, tunnelmasta ja useimmiten myös siitä, että paikka onnistuu yllättämään positiivisesti!). Italiassa Bomarzo tai Villa Torrigiani, Espanjassa Sevillan Maria Luisan puisto ja Real Alcazar, Ranskassa Villandyn linnan puutarha jossa työskentelinkin sekä monet monet muut puutarhat, ja Englanti ja Skotlanti... ei edes voi aloittaa kun listasta tulisi kilometrin pituinen (samaa sarjaa kuin sun sata vuotta! :-D)
  Niin ja sitten Irlanti, Yhdysvallat, Kanada, Ruotsi, Tanska, Hollanti, ja jos pääsisi Japaniin kun kirsikat kukkivat, ja entäpä jos ehtisi eläessään nähdä joitakin Roberto Burle Marxin kohteita Brasiliassa...

  VastaaPoista
 3. Ehdottomasti Givernyssä Monet´n puutarha. Kerran Walesissa seisoin mykistyneenä erään puutarhan aidan takana ja tuijotin itseäni korkeampia liljoja, joiden varret olivat käsivarteni paksuisia. Puutarhan omistava herra sanoi, että olen tervetullut katsomaan puutarhaa jos haluan. Hän esitteli minulle kaikki kasvinsa ja karppilampensa. Sitten siemailimme tietysti teetä puutarhassa. Mahtava spontaani kokemus. Haluaisin nahdä joskus keväällä kun läpitunkemattomat rhododendron-metsiköt kukkivat siellä.

  Olisi todella kiva tietää kotimaisia puutarhakohteita, odotan innolla.

  VastaaPoista
 4. Hei
  Ai, että olis ihana lähteä taas lentoon. Eipä nyt oikein onnistu...
  Matkustellut olen jonkin verran, mutten aina puutarhailumielessä. Viime vuonna hiihtolomalla tuli käytyä www.ala30.com Espanjassa, vanhempani asuvat siinä lähellä : )

  Reippaita talvipäiviä, etelän lämmöstä haaveillen ...

  VastaaPoista
 5. Ihan tuossa naapurissa, Tukholmassa on upeita puutarhoja ja taimikauppoja. Samoin löytyy toiselta puolelta naapurista, Virosta. Plussapuoli on se, että sieltä kannattaa myös ostaa niitä.
  Mutta ylitse kaiken on mielesäni kuitenkin on Monetin puutarha Ranskan Normandiassa.

  VastaaPoista
 6. Ihastuin hiljattain tv:ssä tulleeseen ohjelmaan Italian puutarhoista. Italiassa olen useasti käynyt, mutta en varsinaisesti puutarhamatkalla.
  Roomassa ja sen ympäristössä oli ihanaa katsottavaa, Caprilla olen käynyt Munthen huvilalla ja koko Ligurian rannikko oli upea,Gardajärven ympäristö myös.
  Ranskassa Provencen seutu oli ihana,Portugal myös. Yleensäkin Euroopassa on tosi kaunista ja rehevää.
  Israelin puutarhoista olenkin jo kertonut blogissani useasti.
  Aivan toisenlaista on sitten Afrikassa.Mieleen tulee Hyväntoivonniemen kasvusto, Namibian kaktukset, Kenian bougainvilleat ja joulutähdet, joiden alla istuin pihalla!
  Englannin ja Skotlannin puutarhat kiehtovat, sinne kun joskus pääsisi. Ja vaikka lähemmäksikin, Ruotsiin ja Viroon...
  Maailmassa olisi vielä niin paljon katsottavaa ja tutkittavaa!

  VastaaPoista
 7. Niistä kauniista puutarhoista kyllä haaveilee, voisin aloitaa vaikka ihan kotimaasta.
  Olisi hienoa jos Suomessa olisi samankaltaista puutarha kulttuuria kuin esim. Englannissa. Miksei meillä ole sellaisia esittelypihoja, joissa voisi piipahtaa katsomassa isäntien ideoita. Suomesta löytyy myös kauniita pihoja, onhan noita nähty puutarhaohjelmissa.
  Voihan olla, että tuon kaltaista toimintaa jostain päin Suomea löytyykin, mutta voisi olla sellaista "järjestäytynyttä".
  Monesti, kun näitä blogeja seurailee, tulee mieleen, olisipa kiva käydä paikan päällä.

  Siirtolapuutarhassa käyn kesäisin kun on avoimet ovet.
  Muutaman kerran olen käynyt myös pihoissa, joiden puutarhaa en ole voinut vastustaa. Arasti lupaa kysyttyäni olen saanut kutsun tulla tutustumaan ja puutarhan emäntä on ylpeänä esitellyt aherruksensa tuloksia.

  VastaaPoista
 8. Maderailla olen käynyt ja siellä on kyllä kaunista. Paljon olisi maailmassa kauniita paikkoja ja puutarhoja.

  VastaaPoista
 9. Tarjalle ja kaikille muillekin terveisiä, että 19.8 pääsee ihan luvan kanssa kurkistelemaan monia kotimaisia yksityispihoja ja monet niistä ovat koko kesän avoinna.
  Tarkempaa tietoa saat kun klikkaat "avoimetpuutarhat".

  VastaaPoista
 10. Tuli ihan matkakuumetta kun luin postaustasi:) Noihin kauniisiin puutarhakohteisiin olisi ihana matkustaa. Madeiralla olen käynyt kerran talvella, mutta keväällä siellä olisi ihaninta käydä kun kaikki kukkii siellä.
  Mielenkiinnolla odotan postaustasi kotimaankohteista! Olisi kiva kierrellä ihan täällä Suomessakin kauniissa puutarhoissa.

  VastaaPoista
 11. Matkakuumetta täälläkin! Madeira ja Azotit käyty syksyaikaan, joten molempiin pitäisi päästä keväällä!
  Italialaiset ovat uskomattomia ruukkupuutarhoineen. Pieni ja vaatimatonkin talo ja piha voi olla täynnä mitä hienopimpia ruukkukasveja. Kreetalla taas minua viehätti se, että kaikki mahdolliset oliiviöljy-ym purkit ja kanisterit olivat täynnä kukkia. hauskan näköistä uusiokäyttöä:)

  VastaaPoista
 12. Tänä keväänä näen Hollannin Keukenhoffin joten yksi unelma tulee täyttymään. Englannin/irlannin ja ranskan puutarhoja haluaisin nähdä ja Ranskassa varsinkin sen Monet'n ja mielellään ilma tuhatta turistia mutta se ei taida onnistua koskaan.

  VastaaPoista
 13. Vasta näkyi ohjelma Italian puutarhoista, niitä olisi ihana päästä katsomaan... Huoks...

  VastaaPoista
 14. Oi olisipa ihana päästä puutarhamatkalle! Jospa tänä vuonna näkisin Skansenin kukkivana. :) Haaveena päästä Englannin puutarhoihin.

  VastaaPoista
 15. Puutarhamatkasta haaveilen, sellaiselle olisi kiva lähteä jonkun puutarhailusta kiinnostuneen kaverin kanssa. Madeiralle tai ehkä Italiaan. Ja Hollannin tulppaanitkin olisi ihana käydä katsomassa...

  VastaaPoista
 16. kuten niin monella muullakin kommentoineella minullakin mieli tekee päästä Britannian ja Irlannin puutarhoja ihailemaan.Tanskassa ja Ruotsissakin on silmäähivelevä puutarhakulttuuri,jos näin nyt voi sanoa:).Tuota 19.8.kotimaisten puutarhojen avoinnaoloa mä vähän kritisoisin,toki tämä on nyt eka kerta näin laajamittaisena tapahtumana,mutta olisipa kiva,jos jatkossa päiviä olisi useampi kesän mittaan.Jos itse nyt ilmoittaudut mukaan eipä siitä sitten liueta muita puutarhoja ihailemaan.Tuo ajankohtakaan ei ole paras mahdollinen monelle puutarhalle.

  VastaaPoista
 17. Puutarhoista tulee ensimmäisenä mieleen Madeira. Koko saari on täynnä kukkia ja lisäksi siellä on toinen toistaan kauniimpia puutarhoja.
  Kaunista oli myös Givernyssä Claude Monet´n ruusupuutarhassa. Versaillesin ja Loire-joen laakson linnojen puutarhat ovat todella kauniita ja käytävät viivasuoria.

  Roomassa Vatikaanin museon puutarha, Belgiassa kuninkaanlinnan puutarha ja monia, monia muita. Kauniita ovat myös unikkopellot, niistä pidän tosi paljon.

  Toki Suomessakin on monia puutarhoja, esimerkiksi Naantalin Kultarannan puutarha on tutustumisen arvoinen.

  K

  VastaaPoista
 18. Paljon on varmaan maailmalla hienoja puutarhoja missä olisi mukava käydä, mutta minulla on Hämeenlinnassa ystäviemme puutarha, joka vuosi mielenkiintoinen paikka käydä, siellä on paljon erilaisia ihania kasveja.

  VastaaPoista
 19. Sari, käyhän mun blogissa, niin vastaus on siellä.

  Sailan kanssa voisinkin mennä tuonne Azoreille, se kiinnostaisi kovasti.

  VastaaPoista
 20. Kuulemma maailman pohjoisin ulko- puutarha on Tromssassa, Norjassa - kukkaloisto ihan mahtava ja kaikki ajateltavissa olevat kivikkokasvit hyvin hoidetussa Hagenissa jäämeren rannalla - ehdottomasti puutarhamatkan arvoinen paikka - elokuu on hyvä ajankohta. Ihana valo läpi yön. Alueella myös kivipuisto. Kasveja sai ostaa myös mukaan.

  hannah

  VastaaPoista
 21. Kiva, kun mainitsit tuon Rooman, koska olen sinne huhtikuussa menossa pikamatkalle. Olin juuri Grenoblessa, koillisranskassa ja ajattelin että siellä on varmasti todella kaunista kesäaikaan, nytkin jo onnenpensaat ja vihmat kukkivat!
  Odotan suurella innnolla kotimaan kohteiden esittelyäsi, tarkoitus olisi ystäväporukalla jokin puutarhakohde kokea. Siis, tee se pian :)

  VastaaPoista
 22. Anonyymi hannah kirjoitti tuossa edellä hyvästä puutarhamatkakohteesta Norjassa. Hän antoi toiseen postaukseen vinkin kohteen nimestä, jonka nyt laitan tähän, jos vaikka joku innostui kuvauksesta : )
  Eli tässä kohteen nimi:
  Botanisk hage Tromsø

  VastaaPoista