Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.
Ennakointia ja valmistelua ennen istutuspäivää...
Värinokkosen pistokastaimet piharuukkuun...
Pelargonien jälkeen istutin värinokkoset omaan piharuukkuunsa. Tässä ruukussa on aiemminkin ollut värinokkosia. Näiden taimet kasvatin pistokkaista, sillä säilytin yhden ison värinokkosen taas talven yli ihan asuinhuoneessa. Siitä kuvia Iso värinokkonen piti leikata jo pienemmäksi -postauksessa.
Taimet oli kasvaneet kivan reheviksi ja niitäkin tuli kolme tähän ruukkuun. Lopuksi kastelin, kuten aina istutuspuuhissa.
Tärkeä kahvitauko...
Talvetetut jättiverbenat kerrokselliseen kasviryhmään...
Seuraavaksi oli vuorossa ne kesäkukat, jotka istutetaan suoraan maahan. Ensimmäisenä istutin kellarissa talvisäilytetyt vanhat jättiverbenat.
Niiden varret oli vihreitä, sillä leikkasin niistä kuivat ja huonot osat ensin pois. Joissakin versoissa oli jo uusien lehtien alkuja. Näistä näet kuvia kukkivina viime vuodelta Punahattu ja jättiverbena hyvä pölyttäjille -postauksessa.
Lehtevä syyssyrikkä 14 vuotta vanha...
Lopuksi järjestelyä ja daalioiden ihastelua...
Kesäkukkien istutuspäivät kuun mukaan...
Ajoitan nykyään oikeastaan kaikki puutarhatyöt kuun mukaan hyville päiville. Jos et tiedä, niin töiden ajoittaminen kuun mukaan on vanhaa perinnetietoa ympäri maailman. Se pohjautuu kuun liikkeisiin.
Kesäkukat kannattaa siis istuttaa ulos vasta kun yöpakkaset on ohi, ellet halua siirtää niitä välillä sisälle tai suojata niitä yöksi. Kuun mukaan hyvä ajankohta on kasvava kuu. Hyvät päivät voi katsoa vieläkin tarkemmin, jos haluaa.
Jos sinulla on vielä kesäkukat istuttamatta ulos, niin ehdit tehdä sen 10.6.2025 mennessä, kuun mukaan. Tämän hyvän istutusjakson, kuun mukaan katsottuna, näet myös täältä blogista Kastelupäivät ja kuu -sivulta.
#suuntanaomavaraisuus2025 -sarjan kesäkuun yhteispostaukseen osallistuivat seuraavat blogit...
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2025/06/vauhdikasta-kasvua.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2025/06/suuntana-omavaraisuus-kesakuu-2025.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2025/06/vanhojen-kesakukkien-istutuspaiva.html
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2025-osa-6/
Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=19418
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kohti-omavaraisempaa-el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4-arki
Kasvuvyöhyke 7
Korpi talo https://korpitalo.wordpress.com/2025/06/01/kesa-25-paivani
Vein viime syksynä ens. kertaa jättiverbenat kellariin talvehtimaan. Nyt näyttävät aika elottomilta, toivottavasti vielä heräävät eloon.
VastaaPoistaJättiverbena on todella viehättävä kasvi.
Toivotaan, että ne heräävät vielä kasvuun. Sillä ne todellakin ovat upeita ja pitkään kukkivia perhoskasveja. Ja lisääntyvät itse myös siemenistä.
PoistaMeillä ne on talvehtineet aina hyvin kellarissa. Tuli tässä mieleeni, että eihän niiden juuret vain päässeet täysin kuivumaan tai olleet liian märässä mullassa.
Menestyskö daaiaat isossa purkissa?
VastaaPoistaDaaliat viihtyy hyvin kesän isossa ruukussa, kunhan muistaa kastella ja lannoittaa niitä. Juurakot kasvavat isommiksi kesän aikana, mikä on hyvä pitää mielessä, kun valitsee niille ruukkua.
PoistaKiitos
PoistaOle hyvä :)
PoistaOlin viemässä daalianjuurakot tänään kompostiin, kun huomasin, että ne sittenkin elävät. Enpä ehtinyt heittää pois. Toki iso osa daalioista oli jo heivattu menemään.
VastaaPoistaOnpa hyvä, että huomasit niiden olevan hengissä :) Kellarin viileydessä daalian juurakot eivät lähde kasvuun herkästi. Meilläkin juurakoissa oli istutushetkellä vain alle puolen sentin alut ja osassa ei edes sitä.
PoistaDaaliat on tosi sitkeitä. Jos juurakot on täysin kuivuneet korpuiksi tai mädäntyneet, niin silloin ne on vasta menetetty.
Hei! Onko tämä viikko vielä hyvä aika istuttaa daaliat juurakot?
VastaaPoistaKyllä, tämä viikko on hyvää aikaa daalian istuttamiseen kuun mukaan. Erityisen hyviä päiviä on nyt keskiviikkoon asti. Senkin jälkeen vielä hyviä.
PoistaNäet aina näille kukille yms. hyvän istutusjakson täältä blogista, Kastelupäivät ja kuu -sivulta, joka löytyy ylävalikosta. Ja tässä vielä linkki sivulle: https://sarinpuutarhat.blogspot.com/p/kastelupaivat.html
Kyllä Ahkeraliisa säilyy talven yli huoneenlämmössä.
VastaaPoistaTosiaan ahkeraliisan voi kyllä säilyttää talven yli viileähkössä huoneenlämmössä, missä on hyvä ilmankosteus ja hyvä valo. Eli se ei ole helppo talvettaa nykyasunnoissa, kun taas pelargonin talvetus ikkunalla onnistuu hyvin.
PoistaMinä leikkasin Ahkeralisan syksyllä ja ikkunalla huoneenlämmössä oli talven. Helmikuussa alkoi kukkimaan ja nyt kukkii pihalla ☺️
PoistaOnpa kiva kuulla, että onnistuit talvettamaan ja kukittamaan sen noin hyvin. Sinulla taitaa ollakin hyvät olosuhteet sille.
PoistaVanha sanonta on ollut, ettei taimia kannata istuttaa ulos ennen kesäkuun 10. päivää. Ja niin vaan yöpakkaset ovat olleet lähellä. Yhtenä yönä neljän aikaan mittarissa ikkunan korkeudelle asteita oli vain +2. Ja taas on tulossa hallaa. Pitäisi todella jaksaa odottaa.
VastaaPoistaOnkin tosiaan tärkeää seurata sääennustetta ja lämpömittaria, jotta oppii oman pihan olosuhteet. Jos piha on alavalla paikalla, niin siellä on herkästi yöpakkasia, jopa yllättävän kovia. Ja toki riippuu myös missä päin Suomea asuu :)
PoistaParempi todellakin malttaa odottaa, kuin palelluttaa taimet. Toivotaan, että ilmat jo lämpenisivät!
Tämä on ihana blogi, monenlaista aina löytyy! Nyt silmiini osui jättiverbenan kuvan taustalla olevat lehdet. Mitä tuo sahalaitainen lehti on?
VastaaPoistaIhana kuulla, että pidät tästä blogista!
PoistaKasvi on jalopähkämö, joka on helppo monivuotinen perenna. Se kukkii näyttävästi kesä-heinäkuun vaihteessa.