maanantai 2. elokuuta 2021

Kellari ja tila talvisäilytykseen - omavaraisuus kotipihalla

Monet kesäkukat on helppoja säilyttää talven yli, kun on kellari tai muu hyvä tila talvisäilytykseen. Kesäkukissa voi siis olla aika omavarainen. Meidän vanhat verenpisarat olemme säilyttäneet talven yli  kymmenen vuotta ja ne oranssit daaliat jo yli 30 vuotta. Toki kellarissa voi säilyttää myös perunat ja muut juurekset.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Valoisa kellari pelargoneille ja verenpisaroille...

Vanhan talon kellarikerroksessa on tila, joka on osittain maan alla ja siinä on pienet ikkunat. Sinne tulee sopivasti valoa ja vain kovilla pakkasilla lämpötila laskee lähelle nollaa. Koska kesäkukat eivät kestä pakkasta, tilassa on talvella lämpöpatteri, joka varmistaa lämpötilan pysymisen plussan puolella. Silloin myös aremmat kukat siirretään pois ikkunoilta.
Jopa alla oleva kirjavalehtinen pelargoni on talvehtinut hyvin, vaikka se kuuluu vaikeasti talvehtiviin. Myös australianvillipelargoni talvehtii erittäin hyvin. Siitä löytyy  kuva, kuten kirjavalehtisestäkin pelargonista Pelargonit valoon ja lämpöön, mutta milloin -postauksesta.


Koska valoa on talvella vähän, verenpisarat pudottavat lehtensä. Se ei haittaa, sillä ne tekevät uudet lehdet keväällä. Näitä kasveja saa siis käydä siivoamassa ainakin pari kertaa talven aikana.

Alla kuva vanhoista verenpisaroista yhdeltä keväältä. Niissä on niin vähän lehtiä, että taisi olla se kevät, jolloin yllättäen yöpakkanen palellutti uudet versot. Onneksi nämä ovat niin sitkeitä, että kasvattivat uudet lehdet.


Pimeä kellari daalioille ja perunoille...

Vanhassa talossa on niin sanottuja kellarihuoneita, joista viileämpi on varattu perunan säilytykseen. Se toinen on hieman lämpimämpi ja siellä on daalian juurakot talven yli. Koska kellarihuone on hieman kostea, niin säilytämme daalian juurakot turpeeseen haudattuna. Turve on siis kalkitsematonta ja lannoittamatonta turvetta. Juurakot ovat säilyneet todella hyvin sen jälkeen, kun alettiin käyttää turvetta niillä.Rungolliset pelargonit talven yli ikkunalaudalla...

Ne minun siemenistä kasvatetut rungolliset pelargonit säilytän talven aina huoneen ikkunalla. Ne säilyvät vihreinä ja lehtevinä, ekologisesti ilman lisävaloa, koska ikkunalle paistaa aamupäivän aurinko, myös talvella. Alla oleva kuva niistä on tammikuulta.


Näiden lisäksi säilytämme myös syyssyrikät, ruostekukat, narsissitupakan, muratin ja valkoisen sinisarjan.
Eli kesäkukkien säilyttäminen talven yli kannattaa ja siten niistä kasvaa isokokoisempiakin. Onhan se myös yhdenlainen ekoteko, kun ei joka vuosi tarvitse ostaa kaikkia kesäkukkia aina uudelleen. Lisäksi näihin joihinkin tulee aikaa myöden jo tunnearvoa ja hauskoja muistoja.

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2021/

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-8-maakuoppa/

Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/08/vinkkeja-talouskellarin-kayttoonottoon.html
Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi


Kesäterveisin Sari

15 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Minulla on kaunis ja harvinaisempi pelargoni, joka olisi sääli heittää syksyllä roskikseen. Aion siis kokeilla sen säilyttämistä ikkunalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Ilman muuta erikoisemmat pelargonit kannattaa koettaa säilyttää. Pelargoni on sitkeä kasvi, joten se tyytyy huonompiinkin olosuhteisiin. Ja jos sen saa säilymään hengissä helmikuulle, vaikka lähes lehdettömänä, se lähtee uuteen kasvuun kevätauringossa.

   Poista
 2. Onpa tuo taito verraton, että osaa talvettaa kukkia kellarissa! Kaunista loppukesää sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on itse asiassa helppo taito... jos vain on kellari käytettävissä :)
   Ja osa säilyy parhaiten ihan viileän huoneen ikkunalla, kuten esimerkiksi riippaorvokki. Se on siitäkin kiva, että pysyy kauniina pitkälle syksyyn ja aloittaa kasvun aikaisin keväällä, siis kun säilyttää sen sisällä ikkunalla.

   Poista
 3. Löytyisiköhän daalioiden talvehdittamiseen jotain muuta materiaalia kuin epäekologinen turve?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu varmaankin siitä, mikä säilytyspaikassa on ongelma... kosteus vai liian kuiva ilma. Turve toimii niissä kummassakin tapauksessa.
   Turve on kyllä epäekologista, mutta yhtä hyvää materiaalia ei ole myynnissä. Onneksi kalkitsematon ja lannoittamaton turve säilyy vuosia hyvänä, kun antaa sen kuivua keväällä. Meillä daalioiden turve on noin 5 vuotta vanhaa ja se on edelleen kuin uutta. Eli toimii vielä pitkään.
   Jos turve ostettaisiin joka vuosi, niin silloin se olisi todella epäekologinen juurakoiden säilytysmateriaali.

   Poista
  2. Tämä oli hyvä postaus! Itsekin aina puhun kesäkukkien talvettamisesta. Se kun on yleensä aika helppoa ja saa vaivanpalkaksi vuosi vuodelta komeammat kasvit. Ja niille tosiaan tulee sitten jo tunnearvoakin.
   Anonyymin kysymyksestä tuli mieleen, että daalian voi kellarin olosuhteista riippuen saada talvehtimaan myös ilman mitään väliainetta. Minä olen jo monta vuotta talvettanut daaliani siltään pahvilaatikossa. Nostan syksyllä juurakon ylös ja karistelen enimmät mullat pois. Ei ole tullut hometta eivätkä juurimukulat ole myöskään kuivuneet koppuroiksi. Kannattaa kokeilla sitäkin tapaa.
   Jos juurakoita olisi ylimääräisiä ja turve olisi ehdottoman poissuljettu vaihtoehto, kokeilisin väliaineena hiekkaa tai multaa tai käärisin juurakot sanomalehteen, ja vertailisin eri tapoja. Siitä olisi helppo huomata, mitkä konstit toimivat parhaiten oman kellarin olosuhteissa. Olen myös kuullut joidenkin nostavan ruukuissa kasvatetut daaliat siltään kellariin talvehtimaan, eli juurakot jätetään omiin ruukkuihinsa ilman mullan pois karistamista. Silloin varmaan pitää huolehtia siitä, että syyssateet eivät ole kastelleet ruukkuja märiksi etteivät juuret mätäne.
   Sitten tuli vielä mieleen, että onkohan kukaan kokeillut kuivaa sahanpurua talvetuksessa väliaineena? Puuhan imee ilmasta kosteutta tai luovuttaa sitä sen mukaan, onko ilma kuivaa vai kosteaa. Siltään sahanpuru varmaan tiivistyy kostuessaan helposti ja alkaa sitten homehtua, mutta pysyisikö rakenne ilmavana, jos siihen sotkisi karkeaa hiekkaa? Näin sitä vain lähti ajatusrattaat pyörimään yhdestä pienestä kysymyksestä :D

   Poista
  3. Kiitos Minna :) Totta, monet kesäkukat on helppoja talvetettavia ja monelta löytyy talvetukseen hyvä kellarimainen tila, kuten viileä autotalli. Tietysti pakkastahan nämä kasvit eivät useinkaan kestä.
   Hyviä ajatuksia sinulla :) Tosiaan kokeilemalla oppii, ainakin tuntemaan oman kellaritilan olosuhteet. Nimittäin osa on niin kosteita, että juurakot mätänevät tosi helposti myös ilman mitään väliainetta. Silloin kalkitsematon ja lannoittamaton turve on hyvä, koska siinä juurakot säilyy. Olen ymmärtänyt niin, että turpeen happamuus tekee sen, ettei siihen tule hometta tms. mikä mädättää.
   Toinen ääripää on hyvin kuivat kellaritilat kuten kylmiöt. Niissä jotkut käyvät sumuttelemassa juurakoiden papereita, varovasti.
   Näinhän se on, että kokeilemalla oppii parhaiten :)

   Poista
 4. Olipa mielenkiintoinen teksti - olen tuon uuden kuistin myötä haaveillut pelargonioista. Oli hyvä tieto, että niiiden talvettaminen onnistuu noin. Meidän kuisti (lämmittämätön) tai portaikko voisi hyvinkin toimia tarkoitukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelargonit menevät pitkälle syksyyn lämmittämättömällä kuistilla, ainakin Etelä-Suomessa. Samoin ne saa sinne keväällä aika aikaisin. Pakkasia pelargonit eivät kuitenkaan kestä.
   Portaikko voi olla hyvä talvella, jos se on vähän viileämpi tila. Ja vaikka lehdet menisivät ruskeaksi valon puutteesta, pelakuut tekevät keväällä uudet lehdet. Pääasia on, että säilyvät hengissä :)

   Poista
 5. Hyvä postaus. Moni kellarin omistaja ei tiedä, että sitä voi hyödyntää myös kukille.
  Meillä ei ole valoisaa kellaria, mutta olen silti laittanut myös pelargonit sinne. Kumasti ne elpyvä, kun pääsevät valoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tuo on totta, moni mieltää kellarin vain syötävien kasvien säilytykseen. Tavalliset sitkeät pelargonit on meilläkin säilyneet pimeässä kellarissa, jolloin ne kyllä menettävät lehtensä. Mutta tosiaan lähtevät hyvään kasvuun keväällä, valossa. Ja kukkivatkin hyvin, vaikka aloittavat kukinnan hieman myöhemmin.

   Poista
 6. Riippaorvokki säilyy tosiaan viileässä talven yli. Säilytän kukkia ja murattia vierastalossa, entisessä navetassa, jossa on viileää ja hämärää. Daalian juurakkoa selvisi hyvin mutta vanhojen joriinien juurakot olivat pilalla. Syy taisi olla kovimpien pakkasten aikaan sattunut sähkökatko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävipä harmillisesti, kun joriinien juurakot meni pilalle. Osa talvisäilytettävistä on tosi herkkiä pakkaselle. Jos sähkökatko on pidempään, niin silloin onkin hankala saada lämmintä talvisäilytyspaikkaan.
   Viileä ja hämärä tila on aika monelle kesäkukalle hyvä talvisäilytyspaikka. Meilläkin ikkunallinen kellaritila on kyllä aika hämärä pimeimpään joulukuun aikaan. Onneksi monet kasvit kestävät hämärämmässäkin, kun on viileää.

   Poista
 7. Tämä olikin hyvä näkökulma kellari asiaan, monet eivät tiedä, että kukat saa säilymään talven yli noin, varsinkaan nuorempi sukupolvi. Lämmittämätön yläkerta toimii samoin!

  VastaaPoista