sunnuntai 8. elokuuta 2021

Kuivuneita kasveja ja pihasuunnittelua

Pihasuunnittelua on hyvä nyt käyttää apuna, kun pihalla on kuivuneita kasveja kuivan kesän jäljiltä. Meilläpäin tämä oli jo kolmas vähäsateinen tai oikeastaan sateeton kesä peräkkäin. Ennusteiden mukaan tällaiset kesät kuulemma jatkuvat tulevaisuudessakin. Joten nyt olemme suunnittelemassa kasvien vaihtamisia ja siirtelyjä. Ja joihinkin kohtiin pitänee miettiä muuta. Jotta näitä muutoksia ei joudu tekemään ensi vuonna uudelleen, suunnittelemme kaikki huolella pihasuunnittelun avulla. 

Teemme muutokset nyt alue kerrallaan, kuun mukaan ajoittaen. Elo-syyskuun on erittäin hyvää istutusaikaa, jopa parempaa kuin kevät. Nimittäin syysistutuksia tarvitsee kastella vähemmän, mikä sopii meille täydellisesti. Meillä kun kaivossa ei riitä vettä pihan kasteluun.


Syysleimujen paikka ja pihasuunnittelua..

Meillä on syysleimuja useammassa kohtaa ja ne ovat ihmeen hyvän näköisiä. Maa meidän pihalla on runsasmultaista hiekkamoreenia eli pintakuivaa ja hiekkapitoista. Ensimmäisessä kuvassa kaikki punakukkaiset ovat tavallisia syysleimuja.

Syysleimu on auringon ja puolivarjon kasvi, mutta se ei viihdy kuivassa maassa. Pihasuunnittelussa kasvit valitaan tarkasti paikan mukaan, jolloin ne kestäävät kuivat jaksot. 

Meidän pihalla aurinkoisimpaan kohtaan syysleimujen multaan on lisätty biohiiltä ja se pitää syysleimut hengissä kuivanakin kesänä. Ollaan kyllä todella tyytyväisiä biohiileen ja onneksi sitä tuli laitettua testimielessä koko syysleimupenkkiin. Aiempina vuosina syysleimut ovat pärjänneet siinä kohdassa hyvin, kun ei ole ollut näin pitkiä sateettomia jaksoja.

Alla kuva vanhan ajan syreenileimusta, jolla ei ole biohiiltä. Sen yksittäiset kukat lakastuvat nopeasti kuivuudessa, mutta muuten se näyttää viihtyvän hyvin. Se on muuten erittäin hyvä perhoskasvi.


Vanhassa tuoksuköynnöskuusamassa kuivuneita oksia...

Yli 30 vuotta vanha tuoksuköynnöskuusama näyttää nyt tosi surkealta. Sen versojen lehdistä lähes kaikki ovat kuivuneet. Saas nähdä toipuuko se. Emme tee sille nyt mitään, vaan odotamme kevättä, jolloin näkee, miten sille kävi. Jos se kuoli, niin sen tilalle valitaan sitten kuivuutta kestävä köynnös.

Kuivuneita kasveja, virkoaako vai ei...

Puolivarjossa kasvavat pikkusydämet kärsivät myös sateettomasta kesästä. Yleensähän nämä ovat tuuheita noin 30 cm korkeita koko kesän kukkivia perennoja. Ja nyt ne näyttävät tältä. Sateen jälkeen keskeltä on ilmestynyt vaalean vihreitä lehden alkuja. Näidenkin kanssa odotellaan ensi kevättä, jolloin näkee paremmin toipuvatko nämä tästä kesästä.

Rutikuiva paikka - pihasuunnittelua...

Rönsyansikka on hyvä maanpeitekasvi, myös kuivalle paikalle. Mutta tämä neliön alue marjaomenapensaan alla on todella pahasti kuivunut, vaikka sen ympärillä rönsyansikka voi hyvin. Todennäköisesti tähän pitää suunnitella jokin muu kasvi tai jopa pelkkä kate, ilman kasveja. Tämän kohdan suunnittelun teen myöhemmin, ajan kanssa. Haluan, että pihasta tulee kaunis kokonaisuus. Se onkin yksi pihasuunnittelun perusasioista.

Onnistuu, kun tunnistaa paikan olosuhteet - pihasuunnittelua...

Rönsyansikan lähellä kasvaa kuunliljaa, joka näyttää todella upealta. Sen lehdet ovat pysyneet kauniina, vaikka paikkaan paistaa hetken aikaa keskipäivän aurinko. Emme siis kastele koskaan pihan kasveja, ainoastaan taimia. 
Kuunliljat ovat puolivarjon ja varjon kasveja, lajista ja lajikkeesta riippuen. Kasvien valinnassa auttaa todella paljon, kun tunnistaa paikan olosuhteet. Sekin on pihasuunnittelun yksi perusasia. 

Sarin pihasuunnittelukurssilla  Sateettomiin kesiin varautuminen...

Tein verkkokurssille uuden videon, sillä monet tuntuvat nyt tuskailevan, miten tunnistaa eri paikkojen olosuhteet ja mitä kannattaa huomioida tulevia kuivia kesiä ajatellen.

Videolla oppii vielä tarkemmin tunnistamaan kasvupaikan olosuhteet ja millainen kohta voi tulevaisuudessa olla kuiva paikka. Etenkin uudella pihalla, kun vielä ei ole vuosien kokemusta, moni kokee tämän aiheen tosi vaikeaksi. Siis siksi uusi video auttamaan ja vahvistamaan kasvivalintaa 😊

Puutarha Studion Sarin pihasuunnittelukurssi on siis verkkokurssi, jota etenemällä saa piirrettyä pihasuunnitelman. Sitä voi käyttää myös kasviryhmien uudelleen suunnitteluun tai tilanjakoon tai terassialueiden suunnitteluun. Se on yritykseni Puutarha Studio:n verkkokurssi.

Suunnitteluterveisin Sari


Ps. Espoon työväenopiston Kotipihan suunnittelukurssit on jo täynnä. Nurmijärven Opiston Oman pihan suunnittelu -kurssille ilmoittautuminen alkaa maanantaina 9.8.2021.
Kurssien, joilla opetan, tietoihin löytyy linkit Puutarha Studion etusivulta


4 kommenttia:

  1. Minun pihallani kuunliljat ovat tänä kesänä haalistuneet kellanvihreiksi. Olen ajatellut syyksi hellepäiviä, mutta kuivuus voi myös olla osasyynä. Mukavaa elokuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuunliljat ovat tosiaan tänä kesänä haalistuneita, etenkin liian aurinkoisella ja kuumalla paikalla. Vähän tietysti myös riippuu lajikkeesta, sillä osa kestää aurinkoa paremmin kuin toiset. Joillakin kuunliljoilla lehdistön kaunis väritys pysyy läpi kesän vain varjossa. Toki kuivuuskin voi vielä haalistaa kuunliljan lehdistöä.
      Kiitos ja oikein mukavaa elokuun jatkoa sinullekin!

      Poista
  2. Nyt on tosiaan ollut äärimmäiset olosuhteet. Kuusamat ovat kestävimmästä päästä köynnöksiä kuivuutta ajatellen, mutta minullakin on vanha kuusama puoliksi ruskea, yllättävää. Toivottavasti ihan näin kuivaa kesää ei tule, mutta kaipa tosiaan täytyy asennoitua niin, että varmaan tulee ennen pitkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan ihan ihmeissämme seuranneet, miten tämä kesä on lakastuttanut tuoksuköynnöskuusaman lehdet. Köynnös on kuitenkin ollut tuossa niin kauan ja voinut tosi hyvin sekä kukkinut runsaasti. Ja se on tosiaan yksi sitkeimmistä köynnöksistä.
      Toivotaan, että ensi kesänä sataa enemmän ja joka kuukausi. Säätieteilijäthän ovat ennustaneet näiden vähäsateisten kesien jatkuvan tulevaisuudessa... vähän kyllä hirvittää, jos näin tulee käymään.

      Poista