sunnuntai 22. elokuuta 2021

Alkaa pihasuunnittelun aika

Mainos - Puutarha Studio
Syyskuussa alkaa pihasuunnittelun aika, kun pihalla kaikki on vielä vihreää ja kesältä hyvässä muistissa. Pihasuunnittelukurssit onkin näin syksyllä tosi suosittuja. Vaikka aikoisit suunnitella pihaa vasta kevättalvella, niin suunnittelu kannattaa aloittaa nyt. Tai jos olet nopea ehdit tehdä pihasuunnitelmasi siihen vaiheeseen, että syyskuussa pääset jo maanmuokkaustöihin. 

Pihasuunnittelun voit tehdä käsin piirtämällä tai tietokoneohjelmalla. Kumpikin tapa vaatii lisäksi tietoa tilanjaosta, määräyksistä, helppohoitoisuudesta, ekologisista valinnoista, kasvupaikan määrittelystä, kasvien koosta ja myrkyllisyydestä, pintamateriaaleista jne.

Tilanjako ja toiminnoille parhaat paikat...

Jos haluat helppohoitoisen ja toimivan pihan, aloita suunnittelu tilanjaosta eli pihan eri toiminnoille mietitään parhaat ja riittävän tilavat paikat. Vanhalla pihalla ne kannattaa tarkistaa pihasuunnittelun ohjein, sillä usein huonoon tilanjakoon ja toimimattomaan pihaan huomaamattaan tottuu. 
Ja uudella rinnetontilla, tilanjako on erityisen tärkeää tehdä ennen kuin muotoillaan pengerrykset. Se säästää rahaa, kun pengerryksiä ei myöhemmin tarvitse muokata uudelleen.


Aika suunnitella ja istuttaa kevään sipulikukat...

Nyt on myös aika suunnitella keväällä kukkivat sipulikukkaistutukset, sillä kukkasipulit istutetaan syys-lokakuussa.  Niissä tietysti huomioidaan kukinta-aika ja väri sekä kasvupaikan olosuhteet ja pörriäiset. Tässäkin on hyvä pitää mielessä hoidon tarve. Kuvassa terttutulppaani `Shogun`.


Keväästä syksyyn kukkiva piha pihasuunnittelun keinoin...

Monella on haaveena piha, joka on kaunis aina, myös aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Se onkin helppo toteuttaa, kun osaat pihasuunnittelun perusasiat. Eikä se ole edes vaikeaa, kun etenet suunnittelussa vaihe kerrallaan. 
Samalla tavalla voit havukasveista ja lehtikasveista luoda ympärivuoden kauniin ja helppohoitoisen pihan. Se vaatii tietoa ja ohjausta, jotta puutarhaharrastajana onnistut pihasuunnittelussa, jossa huomioidaan monta asiaa samaa aikaa.
Kuvassa on puupioni eli puuvartinen pioni, jota näkee paljon kiinalaisessa taiteessa. Se onkin loistava fengshui-kasvi, mutta vaativa kasvupaikan suhteen. Eli sen kasvupaikkavaatimukset on hyvä pitää mielessä, jos sen haluaa kukkivan. Lisää kuvia siitä Puupioni kukassa, vau! 

Upeat syysväritykset pihan suunnittelussa...

Monien muiden kasvin ominaisuuksien lisäksi syysväritykset kannattaa ehdottomasti huomioida. Kun aloitat pihasuunnittelun näin syyskesällä, ehdit havainnoida puiden ja pensaiden syysväritykset sitten syksymmällä. Se helpottaa sinua pihasuunnittelussa ja silloin ymmärrät myös konkreettisesti niiden suuren merkityksen syksyisessä pihassa.
Kuvassa köynnöshortensialla on upean keltainen syysväritys. Sen alapuolella on punertuva villiviini. Vasemmassa reunassa pilkottaa jalopähkinä puun vielä vihreät lehdet.

Nurmikko, kukkanurmikko, niitty vai maanpeittokasvit... 

Moni nykyään ei halua enää tavallista nurmikkoa, joten mitä sen tilalle. Sitäkin sinun kannattaa miettiä huolella, jotta valinta miellyttää ja on toimiva vielä parinkin vuoden päästä. Näin vältyt pettymykseltä tai isolta muutostyöltä. Eli jokainen valinta on hyvä pohtia eri näkökulmista, hoito huomioiden. 


Sarin pihasuunnittelukurssi verkossa...

Opetan kotipihan suunnittelua Espoon työväenopistossa sekä Nurmijärven Opistossa. Kurssit ovat olleet vuosien ajan kestosuosikkeja ja täyttyvät aina heti. Nytkin niissä on jo pitkät jonot. 

Sarin pihasuunnittelukurssi on yritykseni Puutarha Studion verkkokurssi. Siinä on enemmän tietoa ja materiaaleja, mitä opistojen kursseilla. Lisäksi siinä on pihasuunnitelman piirtämiseen ja suunnitteluun konkreettisesti ohjaavia videoita. 
Kun kurssia etenee järjestyksessä saa piirrettyä toimivan pihasuunnitelman. Ja tarvittaessa kurssialustalta voi laittaa minulle viestiä, jos kaipaa vaikka apua. 

Kurssi sopii erittäin hyvin sinulle, jos haluat itse suunnitella pihaa ja kaipaat siihen tietoa tai varmuutta. Riittää, että sinulla on innostusta asiaan eli mitään pohjatietoja ei tarvita. Myöskään kasveja ei tarvitse tuntea, sillä kurssialustalla on niistä kuvia ja tietoa.

Sarin pihasuunnittelukurssille voit tulla mukaan heti ja edetä sitä täysin omaan tahtiin. Jonkin osion voit tehdä nopeasti ja taas toiseen haluat perehtyä ja miettiä eri valintoja ajan kanssa. Etenet siis kurssia sinulle parhaiten sopivaan tahtiin, kurssivideoiden ohjaamana. Katso lisää kurssista täällä.


Hyvällä pihasuunnittelulla saat pihasta helppohoitoisen, vuosikymmeniä toimivan ja ympärivuoden kauniin. Lisäksi hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty 😊

Suunnitteluterveisin Sari


4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Saila :) Syksy on aina niin ihanaa aikaa aloittaa jotain uutta.

      Poista
  2. Minusta on hyvä, että ihmiset suunnittelevat pihaansa. Vielä kun näkisivät vaivaa myös pihansa hoitoon. Se nostaisi alueen arvoa ja talon myyntihintaa. Nopeuttaisi myös myyntiä. Tätä vain harva tulee ajatelleeksi ennen myyntitilannetta ja silloin se on myöhäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvä pointti! Usein asunto ostetaan tunteella ja mielikuvien perusteella, joten pihan ulkonäöllä on iso merkitys asunnon myynnissä. Sitä ei aina itse edes tiedosta, mikä vaikuttaa siihen, että ihastuu johonkin asuntoon.
      Sekin on totta, että piha tulisi laittaa kuntoon vuosi tai jopa viisi vuotta ennen myyntiä. Jos sen tekee vasta samana vuonna, niin uudet kasvit eivät ole näyttäviä kun ovat vielä niin pienikokoisia.

      Poista