sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Vahapapu onnistuu aina

Vahapapu onnistuu aina kasvimaalla ja sen kasvatus on helppoa, jopa meidän kuivahkossa maassa. Biohiilen lisäyksen jälkeen sadon määrä on tietysti kasvanut. Mikä on huippu juttu! Maultaan vahapapu on miedon maukas verrattuna vihreisiin pensaspapuihin. Niistä siis syödään keltaiset palot kokonaisina.

Vahapapu on keltainen...

Vahapavut kuuluvat tarhapapuihin ja niiden palot ovat keltaisia. Niiden kasvusto on matalaa eli noin polvenkorkuista, joten emme ole koskaan tukeneet niitä. Senkin takia ne ovat helppoja.
Sen sijaan korkeaksi kasvavia salkopapuja on myös keltapalkoisina ja ne pitää tukea!
Pavut on iso ryhmä ja niissä on paljon jalostettuja lajikkeita, joten saa olla kyllä tarkkana, että ostaa tätä matalaa vahapapua. 

Paljon muitakin papuja...

On siis paljon muitakin papuja, kuten kuvassa paksut härkäpavut ja mustat pensaspavut. Ohuet vihreät pensaspavut ovat niitä tuttuja kaupan pakastealtaista. Meillä keltaiset vahapavut on muuten isompikokoisia kuin kuvan pavut. Se voi olla lajikeominaisuus tai meillä on parempi kasvupaikka 😊

Vahapavun kasvatus onnistuu aina...

Olen aiemmin kirjoitellut meidän kasvimaan varmoista kasveista, ja vahapapu kuuluu ehdottomasti niihin. Se on joka vuosi tuottanut hyvän sadon, oli sitten sateinen kesä tai kuiva kesä.
Tärkeää on muistaa kylvää sen siemenet lämpimään maahan. Jos maa on liian kylmää, siemen mätänee. Meillä täällä eteläisessä Suomessa, siis Nurmijärvellä, kylvämme sen vasta kesäkuun alussa. Se ehtii tehdä loistavasti satoa, ennen syksyn kylmiä kelejä ja pakkasia.

Espanjansiruetanat riesana...

Kuten alla näkyy, niin espanjansiruetanat syövät itäneet taimet heti. Siksi meillä onkin kasvimaan ympärillä se etanaeste. Kuvassa on siis rivi vahapavun alkuja, joista vain yhteen taimeen jäi lehdet jäljelle, muut lehdet siruetanat olivat syöneet illan ja aamun aikana. Ne kyllä syö muitakin alkuja, ei pelkästään näitä papuja.

Aurinkoisella paikalla hyvä sato...

Pavut kannattaa kasvattaa aina aurinkoisella paikalla, jotta ne kukkivat hyvin. Vain siten tulee paljon pavun palkoja. Vahapavuthan syödään palkoineen päivineen eli syötävää tulee paljon.

Alla oleva kuva on viime kesältä, jolloin meidän alueella ei tullut edes ukkossateita eli oli ennätyksellisen kuivaa. Muutaman kerran pavut kärsivät kuivuudesta ennen kastelua, ja se näkyi lehdissä ruskeina laikkuina. Onneksi se ei vaikuttanut satoon.


Vahapavun kasvatus...

Mullan on hyvä olla ravinteikasta ja tarvittaessa kalkittua eli vanhaa maata parannetaan kuun mukaan ajoittaen. Jos käyttää uutta säkkimultaa, niin siihen ei tarvitse lisätä mitään.

Siemenet kylvetään maan lämmettyä eli esim. kesäkuun alussa kasvavalla kuulla, siemenpussin ohjeiden mukaan. Multaa kastellaan aluksi usein, jotta multa ei pääse kuivumaan. 
Voi olla, että heinäkuussa tarvitsee antaa lisää lannoitetta tai sitten ei. Me olemme lannoittaneet pienellä määrällä. Ja kuivana kautena kastellaan multaa, tosin meillä vain alkukesällä. Loppukesällä olemme lopettaneet kastelun, koska kasvimaan mullassa on biohiiltä.

Sitten vain odotellaan, että pavut kellastuvat ja ovat valmiita kerättäväksi. Satoa saa kerättyä joka viikko parikin kertaa.
Helppo kasvi siis kasvattaa. 😊

Vahapapu sopii pakastettavaksi...

Suurin osa vahapavuista meillä pakastetaan, lyhyen keittämisen jälkeen. Niitä on sitten kiva ottaa ruuanlaittoon. Monet aina kysyvät miten käytämme niitä, niin ihan keitoissa ja ruuan lisukkeena, siis keitettynä. Papuja ei voi syödä raakana.
Itse pidän vahapavun miedosta mausta, vaikka voin kera.

Kasvimaan suunnittelu on jo käynnissä... ja taas vahapapua on suunnitelmassa paljon.

Vauhdikas kevät ja kesä tulossa...

Tämän tyyppiset varmat ja helpot kasvit sopivat nyt hyvin meille, sillä keväästä ja kesästä on tulossa aika vauhdikas. Kuten ehkä jo olette huomanneet, niin en ihan heti pääse vastaamaan kommentteihin. Vastaan niihin kyllä 😊
Minulla on nyt tosi mielenkiintoisia suunnittelutöitä ja kursseja. Ja näiden töiden lisäksi jatkan taas fengshuin opiskelua. Se tuo lisäjännitystä, sillä opiskelutapa on ihan uudenlainen, suorastaan moderni.... ja hykerryttävän mielenkiintoinen.
Joten todennäköisesti kirjoittelen keväällä taas lisää fengshuista tännekin. 

Ihanaa alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari

7 kommenttia:

  1. Minäkin kasvatan vahapapua ja se on onnistunut joka kesä. Sen helpompaa kasvia ei ole. Siinä ei ole edes ötököitä. Suosittelen lämpimästi sitä kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin samaa mieltä... sen helpompaa kasvia kasvimaalla ei ole. Se on kesällä niin reheväkasvuinenkin, että ei tarvitse kitkeä rikkaruhoja. Siis loistava laiskan puutarhurin kasvi :)

      Poista
  2. Vahapapu on lasten lempipapu, syödään pääosin ihan kehittäen ja ripaus suolaa ja voita. Parina vuonna minulla on ollut ongelmia itämisen kanssa vaikka olen kokeillut kylvää sekä ulos että esikasvattaen. Kun itämisestä ollaan päästy, niin onnistuu kyllä hyvin. Tänä vuonna ostin myös juovikkaita palloja tekeviä vahapapuja 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vahapapu onkin tosi hyvää juuri noin, voilla maustettuna :) Voi hyvinkin olla, että siemenissä on syy huonoon itävyyteen. Vaikka yleensä syy on liian kylmässä maassa tai mullan kuivahtamisessa. Sellaista se on kasvien kanssa, onnistumiseen vaikuttaa monta tekijää :)

      Poista
  3. Mitä luulet, onnistuuko vahapavun (tai esim. härkäpavun) kasvatus parvekkeella ruukussa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todennäköisesti onnistuu, jos parveke ei ole liian kuuma. Ja aina kannattaa kokeilla! Jos kokeilet, niin kerrothan miten onnistui :)

      Poista
  4. Kasvatamme myös erilaisia papuja , muut itse rakastan keltaista vahapapua. Se on kiitollinen ja pakollisen 10 minuutin keittämisen jälkeen ovat keltaisia. Kun vihreitä keittää niin keiton jälkeen ovat kuin harmaat tiskirätti. Pavun kasvatuksesta saa kaikkein parhaimman
    tilin. Ovat kaupassa kalliita jos saa ja kasvivalkuainen on aitoa. Kahtena kesänä pakasteeseen on mennyt yli 50 kiloa per vuosi. Talvella syön perunoiden sijaan papuja ja on helppoa. Syksyllä kun niitä keitän on ulkona keitto ja jäähdytyslinjasto. Porkkanaa.ei kannata viljellä kun kaupasta saa halvalla, mutta papu on helppoa ja kannattavaa

    VastaaPoista