sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Ekologiset taimiruukut ja kierrätys

Ystäväni kanssa tuli puheeksi taimiruukkujen ekologisuus. Joten tässä nyt joitakin vinkkejä niille, jotka haluavat esikasvattaa taimia ekologisemmin. Toki ruukkujen lisäksi mullalla on oma merkityksensä ja lannoitteilla, mutta tässä nyt juttua ruukuista, joissa kasvatetaan taimet.

Ekologisin taimiruukku on vanha ruukku...

Tämä on sen takia, että sitä samaa ruukkua voi käyttää kymmeniä vuosia yhä uudelleen.
Kannattaa siis aina säilyttää kaikki ruukut, mitä tulee ostotaimissa ja ostokukissa. Yleensä ne ovat niin vahvoja, että eivät mene normaalikäytössä rikki.
Täytyy vain muistaa pestä ruukut, vaikka kesällä pihalla. Meillä on pihavarastossa ruukkukomerossa komea kokoelma ruukkuja, ehkä muistattekin sen Satoa ja kierrätystä -postauksesta.

Bio-ruukut uusiutuvasta materiaalista...

Jos taimiruukkuja ei ole kertynyt itselle riittävästi, kannattaa ostaa  esimerkiksi kuvan VEFI-bioruukkuja. Ne on valmistettu uusiutuvista luonnonvaroista. Ne on sitkeitä, eivätkä mene rikki helposti, kuten muut taimikasvatukseen myytävät taimiruukut. Vaikka ne on biohajoavia, niin ne kestävät monta vuotta taimikasvatuksessa. Täytyy vain muistaa pestessä, että ei liota niitä vedessä.
Olen testannut näitä, ja vaikuttivat tosi hyviltä ja vahvoilta, siitä lisää Biohajoavat taimiruukut testissä -postauksessa.

Turveruukut epäekologisia...

Turve uusiutuu niin hitaasti, että se ei ole uusiutuva luonnonvara ja taimiruukkuina ne ovat kertakäyttöisiä.  Lisäksi turpeennosto aiheuttaa usein ympäristöhaittoja mm. vesistöihin. Turpeen käytölle etsitäänkin jatkuvasti uusia korvaavia materiaaleja.
Esimerkiksi ne sammalnapit on loistavia ja tehty uusiutuvasta sammaleesta, mutta eivät ole kylläkään ruukkuja. Lisää niistä Kokemuksia sammalnapeista -postauksessa.


Maitotölkit epäekologisia taimiruukkuina...

Kaikki kartonkiset maito-, mehu- ja jukurttitölkit kuuluvat kierrätykseen eli kartonkikeräykseen. Niistä valmistetaan uutta kartonkia ja pakkauksia. Eli maitotölkki jatkaa elämäänsä vaikka vuosia, erilaisissa pakkauksissa. Se on kierrätystä.
Sen sijaan, jos maitotölkki on taimiruukkuna, se pehmenee. Todennäköisesti se on taimikasvatuksen jälkeen sekajätettä, eikä kelpaa enää kierrätykseen.
Sanomalehdistä tehdyt taimiruukut ovat myös epäekologisia, koska paperi päätyy mullaksi tai sekajätteisiin. Eikä enää paperinkeräykseen.


Siis ekologisin taimiruukku on vanha, pesty ja uudelleen käytettävä vahva muoviruukku tai saviruukku.
Vai mitä mieltä olette näistä ekologisista taimiruukuista?


Lisää ohjeita taimikasvatukseen...



Puutarhaterkuin Sari




14 kommenttia:

  1. Ekologisesti oikein toimiminen ei ole kovin helppoa, kun pitää ottaa huomioon niin monenlaisia asioita. Tässä asiassa olen sentään päätynyt näköjään järkevimpään ratkaisuun eli käytän ostotaimien mukana tulleita muoviruukkuja uudelleen ja uudelleen. Harvoin ne hajoavat käyttökelvottomiksi eli käytössäni on ties kuinka vanhoja purkkeja. Minulla on onneksi kellarissa tilaa niiden säilyttämiseen. Syksyllä pesen ruukkuja urakalla ja laitan ne nurmikolle levitetylle pressulle kuivumaan, jonka jälkeen lajittelen ja vien kellariin.
    Turvenappeja olen jonkin verran käyttänyt esikasvatukseen, mutta niissäkin olen siirtymässä sammalnappeihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta, ekologisesti toimiminen vaatii välillä salapoliisitaitoja löytää tietoa tuotteista. Onneksi osalla yrityksistä tiedot on selkeästi nettisivuilla, jolloin valinta on tosi helppo tehdä.
      Meillä pestään taimiruukut jo kesällä, kun on lämmintä. Nimittäin kaivovesi on kylmää ja homma syksyllä olisi jäätävää ;)
      Pressu onkin kätevä kuivatusalusta, meillä ruukut on kiveyksellä ja portailla kuivumassa. Sammalnapit on tosi hyviä, kasvit lähtevät niissä hyvin kasvuun ja juuret kasvavat vahvasti. Testailin nimittäin niitä erilaisia nappeja ja muita viime vuonna.

      Poista
  2. Biohajoava ruukku alkoi kiinnostaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse ihan jopa yllätyin, miten kestäviä ne ovat. Ne ei tunnu halkeavan lainkaan, kun taas ne tavalliset ohuet ruukut halkeavat tosi herkästi.
      Muuten jos katsot kuvaa bioruukuista ja sen oikeaa alakulmaa, näet ruukun, jonka liotin lämpimässä vedessä. Unohdin ihan, että se on bioruukku ja laitoin sen lavuaariin muiden ruukkujen kanssa likoamaan. Bioruukku meni hieman kasaan... :)

      Poista
  3. Vanhoja muoviruukkuja käytän uudelleen ja uudelleen.

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. "Tosi puutarhaihmiset" käyttävät vanhoja muoviruukkuja uudelleen ja uudelleen. Nehän on niitä parhaita.

      Poista
  5. Käytän taimiruukkuina ainoastaan neliskanttisia muovisia taimiruukkuja, ne kestävät vuosikymmeniä. Joka vuosi joudun kyllä ostamaan muutaman paketin lisää, ja entisiä laitan muovikeräykseen tai sitten laitan kaksi hajallaan olevaa päällekkäin. Pyöreitä en käytä taimiruukkuina koska ne ovat tilanviejiä ja menevät muovikeräykseen. Kylvöastioina käytän erilaisia jauheliharasioita ja aikanaan kotiin kuljetettuja muovisia kattovalaisinten laatikkomallisia kupuja jotka ovat käytössä olleet jo kolmekymmentä vuotta ja kaikki ehjiä.
    Turveruukut ja sanomalehtiruukut ovat mielestäni esikasvatuksessa vihoviimeisiä - en halua minkäänlaista homealttiutta kasvatuksilleni. Maitopurkit ovat myös vähän niin ja näin..
    Turvenapit ovat taas "sopivankokoisille" siemenille parhaita, esim tomaatille ja mustasilmäsusnnalle. Sammalnappeja taidan kokeilla seuraavaksi..
    Olipa mielenkiintoinen postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan mielenkiintoinen ja aika tärkeäkin aihe, jota harvemmin on tullut ajatelleeksi.
      Tuo on muuten ihan totta, että monet käyttävät neliskanttisia ruukkuja, koska ne kätevämpiä. Niitä mahtuu enemmän laatikkoonkin, siis jos taimiruukut on "aluslaatikossa". Silloin laatikoita ei tule niin montaa.
      Kylvöastiana voi tosiaan käyttää melkein mitä vain, mitä kotoa jo löytää. Kunhan se on hyvin pesty ja kestää vettä. Mielikuvitus on vain rajana :)
      Jos perheessä on homeelle allerginen tai muuten herkkä, niin turveruukkuja ja sanomalehtiruukkuja ei kannata kyllä käyttää. Niissä on aina vähän hometta pinnassa. Siinä sammaleessa ei muuten viihdy homeet eli siinäkin mielessä ne on hyviä.

      Poista
  6. Vanhoja muoviruukkuja on minullakin iso kaapillinen odottamassa taimikasvatusta. Lisäksi on vanhoja jäätelö- ja liharasioita sekä viinirypäle- ja muita vastaavia kannellisia muovirasioita. Joskus joudun ottamaan maitopurkit avuksi, jos sopivankokoiset muoviruukut loppuvat. Niin kävi viime keväänä, enkä ollut asiasta tyytyväinen, vaikka maitopurkkiruukut ovatkin näppärän kokoisia. Niistä on minusta hankala irrottaa taimia maahan istutusvaiheessa sen lisäksi, että menevät taimikasvatusvaiheen jälkeen sekajätteeseen eivätkä kierrätykseen. Sanomalehtipoteista en pidä, sillä niiden siirtely ja muu käsittely on mahdotonta. Turveruukkuja tai -nappeja en ole koskaan käyttänyt, mutta sammalnappeja saattaisin harkita kokeilevani. Taimiruukkujen pesu on nimittäin yksi tympeimpiä puutarhatöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maitopurkit ruukkuina on tosi huonoja just siitä syystä, että ne menevät sen jälkeen sekajätteeseen. Ja jos on paljon taimia, niin taimien irrottaminen purkeista voi käydä jo työstä ;)
      Sanomalehtipoteissa on muuten sekin huono puoli, että niissä on paljon painomustetta. Todennäköisesti ne eivät ole turvallisia "syötynä". Itse en ainakaan syötäville kasveille laittaisi niitä.
      Sopivan taimiruukun valinta on aina tosi henkilökohtainen juttu. Riippuu niin paljon mitä kylvää ja kuinka paljon sekä kasvatuspaikasta. Minulla on tosi kapea ikkunalauta kasvatuspaikkana, ja siihen mahtuu hyvin sammalnappien minikasvihuone tai ruukut yhteen riviin. Eli esikasvatan aika vähän sisällä.

      Poista
  7. Miten sanomalehdestä tehty mullaksi hajoava ruukku ei muka ole ekologinen? Meillä pitää ajaa autolla 40km sitä varten että pääsee lehtiroskasya eroon, mieluummin kierrätän ne erilaisissa asioissa kuten kukkapenkkien pohjana kankaan sijaan, kissojen hiekka astioiden pohjalla jolloin menevät normaalin roskien mukana, aikakauslehdet muille luettäviksi tai säästöön, Mainokset ruukuiksi tms

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurimmalla osalla paperinkeräysastiat on kauppojen lähellä, joten sanomalehdet viedään kauppareissulla. Silloin ei tule ylimääräistä ajoa.
      Nämä on aina hyvin henkilökohtaisia asioita, mitkä kokee ekologiseksi. Mutta yleensä ekologista on se, että materiaali voidaan käyttää uudelleen ja uudelleen. Ja olisi kyllä mielenkiinoista tietää, miten paljon "myrkkyä" tulee niistä painomusteista kasviin tai maahan. Siinäkin mielessä vanhat muoviruukut, joita käytetään vuosikymmeniä aina uudelleen, ovat ekologisempia.

      Poista