sunnuntai 16. elokuuta 2009

Syysleimujen sulotuoksua... ja tappajaetana

Rakastan syysleimujen tuoksua ! Aamulla ja illalla sen sulotuoksu leijailee nenään kauempaakin...


Kun syysleimuja on isompi ryhmä, tuoksuakin lähtee enemmän : )

Kuupuutarhassa on tietysti valkokukkainen syysleimu. Ne on istutettu keväällä ja siksi niin pieniä.
Eilinen Kuupuutarhapäivä sujui ihanasti. Sää suosi meitä ja puutarhassa oli mukava "luennoida". Kiitos Anne vielä kerran, kun tulit kertomaan niistä kuun vaiheista...

Syysleimujen hoito-ohje:

Syysleimujen hoito vaatii hieman huolenpitoa. Ne viihtyvät auringosta puolivarjoon. Maan on hyvä olla kosteudeltaan tavallista eli tuoretta. Ei siis kannata istuttaa liian kuivalle paikalle. Syysleimuja lannoitetaan keväisin hieman, ei kuitenkaan liikaa !
Syysleimut vaativat jakamisen noin 5 vuoden välein, jotta ne pysyvät rehevinä.
Hyvä kasvupaikka, kompostimullan vuotuinen lisäys ja kohtuullinen lannoitus ennalta ehkäisevät härmää (valkoinen home lehdillä). Tästä näet jutun härmästä syysleimulla.

Tappajaetana

Alla kuva tappajaetanasta eli espanjansiruetanasta. Sain tänä kesänä otettua siitä hyvät kuvat. Tappajaetanoita tuntuu olevan pienillä alueilla, runsaastikin. Tiedän pihoja, joista niitä on noukittu litratolkulla... Näin isot etanat huomaa kyllä helposti iltaisin, jos niitä pihallaan on.
Oletteko nähneet näitä ? Mitäköhän ne oikeasti tuhoavat puutarhasta ?
Olen kuullut niiden syövän kurpitsan kuoret !?!?
Musta etana on vaaraton ukkoetana, joka syö vain sieniä.

Uusi juttu parempine kuvineen löytyy tästä. Kannattaa lukea myös sen jutun kommentit : )

17 kommenttia:

 1. Syysleimut ovat ihania, pidän myös niiden tuoksusta, ulko-ovemme vieressä on valkoisia syysleimuja ja uudessa kukkapenkissä muita odottamassa hiukan suuremmaksi kasvamista. Onhan iso etana.

  VastaaPoista
 2. tia - tuo onkin kiva idea laittaa ulko-oven viereen syysleimuja. Pääsee nauttimaan niiden tuoksusta, aina kun lähtee tai tulee kotiin : )
  Etana oli tosi pitkä, noin 12 cm !

  VastaaPoista
 3. Sinulla on kauniita syysleimuja. Täälläkin nyt kukkivat upeasti. Niitä haluaisin lisää omaan pihaan kun ovat niin upeita.
  Onpa iso etana!

  VastaaPoista
 4. Kiitos syysleimujen hoitovinkeista:) Minullakin niitä on pihalla ja maljakossakin ne kestää monta monituista päivää.

  VastaaPoista
 5. Minulta tuoksu on jäänyt jotenkin huomaamatta...leimuni ovat kukkapenkin takaosassa...no, täytyypä käydä nuuhkaisemassa :)
  Pidän syysleimuista myös paljon, ihania loppukesän kukkijoita.
  Kiitos vinkeistä !

  VastaaPoista
 6. Leimukukat ovat kauniita päivisin ja illalla myös, kun kukkatertut hohtavat pihavalossa. Tyoksuvatkin hyvälle. Ukkoetana on hurjan näköinen. Minä en ole koskaan luonnossa nähnyt.

  VastaaPoista
 7. Susanne - syysleimut ovat näyttäviä, etenkin vähän isompina ryhminä. Kun on niiden jakamisen aika, saa automaattisesti lisää taimia ; )

  Mari - ole hyvä : ) Syysleimuja on tosiaan kiva ottaa sisälle maljakkoon, ne tuo mukanaan ihanan tuoksun...


  Marianne - syysleimun tuoksun huomaa parhaiten kostealla ilmalla eli aamukasteen aikaan tai illan viiletessä. Ja tietysti sateen jälkeen : )

  Sisko - onneksi nuo etanat ovat hitaita ; ) Valkoiset syysleimut ovat upeita puolivarjossa ja hämärtyvässä illassa. Puolivarjossa kukintakin kestää pidempään.

  VastaaPoista
 8. Syysleimut ovat kauniita...tuli mieleeni, kun jo useampi vuosi sitten, niitä ostin ja kun niihin tuli härmää...sitä valkoista..pelästyin:) ja hävitin pois kaikki...ei olisi kannattanut, koska huomaan naapurillanikin sitä olevan ja kukkii joka vuosi kauniisti..minä kun pelkäsin silloin, että se leviää....toisiinkin kukkiin..

  Nautitaan kukista!

  Meillä on paljon etanoita...kukkapurkeissa ja kiipeävät korkeallekin...reikiä tulee.. ja tuhoja..ne on niitä kotelo ja pieniä limaisia...

  VastaaPoista
 9. Mukava kuulla, että puutarhailtasi oli onnistunut :)

  Leimuja minulla on ollut entisissä pihoissa. Ne ovat ihastuttavia.
  Varsinkin tuo valkoinen.

  Yäääkkk... mikä etana... eipä ole tuollaista onneksi vielä vastaan mönkinyt ;)

  VastaaPoista
 10. Sirkka - syysleimun härmä ei onneksi leviä muihin kasveihin : )
  Ja härmäiset leimut voi saada terveiksi eli härmättömiksi. Syysleimut ovat niin kauniita ja tuo tuoksu on ihana lisä !
  Meilläkin on etanoita ihan mielettömästi. Kuunliljojen ja orvokkien lehdet ovat ihan reikäiset. Toivottavasti siilit ovat huomanneet etanat...
  Onneksi ensi vuonna lehdet ovat ehjät ; )

  Ainosofia - tämä oli ensimmäinen kerta kun pidimme Kuupuutarhapäivän. Se onnistui niin hyvin, että nyt suunnittelemme ensi kesäksi uutta Kuupuutarhapäivää.
  Kun ensimmäisen kerran näin tappajaetanan, luulin sitä koirankakaksi, mutta se olikin etana ; ) Kaikkeen sitä voikin törmätä puutarhoissa....

  VastaaPoista
 11. Syysleimu on minustakin ihana tuoksuineen, muistan ne jo lapsuudesta, kun isoäidillä oli niitä paljon pihallaan.

  Tappajaetanoita en ole onneksi vielä täälläpäin nähnyt.

  VastaaPoista
 12. Onneksi en ole törmännut tuollaisiin etanoihin ja toivotaan etten törmääkkään... Syysleimut ovat kauniita, minulla niitä ei vielä ole..

  VastaaPoista
 13. Kiva kun kuupuutarhailta oli onnistunut.
  Syysleimuista pidän..tuoksu on hurmaava. Meillä löytyy valkoisena ja pinkkinä. Tänä kesänä ei ole ollut härmää. Onkohan härmä kuivan kesän riesa!?!
  Iik...aika etana.

  Sateista tiistaita!!
  ^_^Piitis

  VastaaPoista
 14. Sussi - syysleimuihin liittyy paljon tuoksumuistoja : ) Sen tuoksu on kyllä vertaansa vailla, siis tähän aikaan tuoksuvista...

  RANTAPUIKKO - tappajaetanoita on onneksi aika pienillä alueilla. Ne kyllä huomaa iltaisin nurmikolta, jos niitä pihalla on. Ja sellaisella alueella niitä näkee myös kävelyteillä iltaisin...

  piitis - härmä iskee syysleimuihin helmpommin, jos ne eivät voi hyvin. Eli liian kuivassa härmä voi iskeä. Tosin meilläkin kuivana kesänä leimun lehdet lurpattavat usein... eikä meillä ole koskaan ollut härmää niissä. Luulen, että tärkeintä on maan pieneliötoiminta ja sen hyvä kunto. Eli paljon matoja yms. möyhentämässä mullan rakennetta...

  VastaaPoista
 15. Minullakin on valkoista ja yhtä vaaleanpunaista leimua. Vaaleanpunainen on kovin hentoa ja kitukasvuista. Siirsin sen juuri toisaalle, ehkä se siitä piristyy.

  Valkoisen olen ostanut pussitaimena ja se kyllä leviää hyvin, mutta siinä on jännä juttu joka kevät. Se nousee maasta keltaisenkirjavana ikäänkuin se olisi jotain variegataa, sitten se kasvaa ja muuttuu vihreäksi. Samalla osa varsista halkeaa ja taipuu mutkalle. Onko sinun valkoisesi ihan samanlainen kuin muut värit?

  Valkoinen on tosiaan aivan upea hämärässä. Minulla taitaa toinen kuutamopenkki mennä täysremonttiin, se on niin aneemisen näköinen kirjavine kuunlijoineen ja jaloangervoineen.

  VastaaPoista
 16. Itsellänikin on syysleimua vähän, mutta siihen tahtoo joka kesä tulla härmää, joten olen ajatellut siirtää sen toiseen paikkaan jos se vaikka auttaisi. Ukkoetananvonkale on meidänkin pihalla ollut, mutta ei onneksi tuota tappajaetanaa.

  VastaaPoista
 17. Syysleimut on ihania, tämän ajan lempikukka ... :) täällä ei onneksi tappajaetania ole näkynyt, ainoastaan kotilomallisia matkaajia vain ja niitäkin hyvin vähän. (*kop kop!*) ;)

  VastaaPoista