lauantai 8. elokuuta 2009

Reunojen kanttaus

Kanttasin koko päivän kukkapenkkien reunoja. Muitakin nurmikon reunoja innostuin kanttaamaan. Tätä hommaa rakastan : )
Rakastan myös kitkemistä, jos penkit ovat "hyvässä kunnossa" eli monivuotiset rikkaruohot eivät ole päässeet valtaamaan penkkiä.
Tämä kuva on otettu kanttaamisen jälkeen eli olen kanttauslapiolla leikannut reunan suoraksi, silmävaraisesti ; )
Tietysti leikatut nurmikkotupsut yms kitkin pois ...
Tässä kuva ennen kanttausta... Edellisen kerran tämä kohta on kantattu keväällä.

Kanttauslapio on kuvattu viime syksynä, ei siis nyt ! Unohdin kuvata sen, mutta onneksi löysin tämän kuvan... Tavallista lapiota on mielestäni kömpelömpi käyttää kanttaamisessa.
Oli niin nautinnollista olla puutarhahommissa, kun aurinko paistoi ja puut antoivat viileää varjoa.
Ja ilmassa oli ihanaa tuoksua - liljan ensimmäinen kukka oli avautunut !
Toivottavasti sinullakin on jokin puutarhahomma, josta todella nautit : )

21 kommenttia:

 1. Kyllä tuo valkoinen lilja on kaunis. Meillä pitäisi kanssa yksi pitkä kukkapenkki kantata.

  VastaaPoista
 2. Tuollainen kanttaus minunkin pitäisi kukkapenkeille tehdä.
  Tänään oli ihana ilma täälläkin tehdä pihalla kaikenlaista. Innostuin valokuvaamaan kukkia:)
  Kaunis lilja ja kuva siitä!

  VastaaPoista
 3. inä olen suunnitellut kukkapenkin uutta "sisustusta". Aloitan syksyllä tai oikeastaan aloitin jo, leikkasin villiintyneen köynnösruusun pois, vielä on juurakko jäljellä. Teki vain muutaman tosi pienen kukan.

  VastaaPoista
 4. Hienoa jälkeä olet tehnyt :) Kaunis tuo valkoinen lilja!

  VastaaPoista
 5. Minä taas en tykkää kanttausten teosta.Alkaisikohan homma tuntua kivemmalta, jos olisi siihen tarkoitettu työväline käytössä?!
  Liljasi on kaunis, mikäs sen lajinimi olikaan? Meiän pihaan mahtuisi vielä liljoja, uusia lajikkeita parhaillaan mietin. :)

  VastaaPoista
 6. Mun mies ja lapset olivat huuli pyöreenä, kun pyysin äitienpäivälahjaksi tuota kanttauslapiota :). Se on vaan niin hyvä vehje...

  VastaaPoista
 7. tia - niin minutakin lilja on tosi kaunis. Illalla mielessäni laskeskelin, että kanttasin kymmeniä metrejä nurmikon reunaa. En kuitenkaan ihan 100 metriä ; )

  Susanne - kiitos! Eilen olikin hyvä ilma kuvailla. Näemme varmaan otoksiasi, eikö vain ? Täytyypä seurailla blogiasi....

  arleena - välillä käy niin, että pitkälle jalostetut kasvit ovat lyhytikäisiä. Voi olla, että varsinainen ruususi kuoli ja sen juurista pukkaa nyt joitain toista ruusua.... Antoisaa uudistusta : )

  Mari - nautin aivan suunnattomasti, kun saa tehtyä kaunista jälkeä : )

  Vuokko - ei kaikki tykkää samoista puutarhahommista, näin se vain taitaa olla : ) Tietysti hyvät työkalut ja oikea tekniikka on kaiken a ja o, niin kuin muissakin töissä.... ainakin näin sanotaan : )
  Lilja näyttää valkoliljalta eli se on varmaan jokin sen lajike. Lajikenimeä en enää muista.

  Jaana - voin kuvitella perheesi reaktion. Jouduin käymään useassa myymälässä ennen kuin löysin kanttauslapion. Monet myyjät olivat ihmeissään ja väittivät ettei sellaista ole tarjollakaan...
  Se on tosi hyvä työkalu !

  VastaaPoista
 8. Kiitos Sari vinkistä - KANTTAUSLAPIO :)
  Enpä ole tiennyt tuollaista olevankaan.
  Minusta kanttaus on taas vihoviimeistä hommaa, mutta siihen kun ryhtyy ja näkee miten penkit muuttuvat se kyllä palkitsee.
  Tuollainen lapio on kyllä saatava meillekkin.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle ♥

  VastaaPoista
 9. Nurmikko meinaa kyllä levitä helposti kukkapenkkiin.Minunkin pitäisi yhteen kukkapenkkiin tehdä samaista hommaa.Muutamaan penkkiin olen ostanut reunapuuta vai mitä se nyt onkaan,mutta on kallista jos enempi pitää ostaa..Kauniit penkit sinulla!

  VastaaPoista
 10. Kyllä kanttaus kannattaa, penkeitä tulee niin siistit....

  VastaaPoista
 11. Ainosofia - ole hyvä ! Kanttauslapio on kevyt ja näppärä käyttää. Sen kanssa kanttaaminen nopeutui. Ostin tuon muistaakseni toissa kesänä ja sen jälkeen reunoja on tullut kantattua pari kertaa kesässä : ) Mukavaa sunnuntaita sinullekin !

  sarppa - kiitos ! Tosiaan yksi vaihtoehto reunaan on jokin reunus. Minusta tuo kantattu reuna on kaunein. Jos aikaa ei olisi tai ei voisi kyykkiä, reunus olisi silloin välttämätön...

  RANTAPUIKKO - olen samaa mieltä : ) Kantattu reuna on kaunis ja tekee puutarhasta siistinnäköisen !

  VastaaPoista
 12. Ihanaa jälkeä kanttauslapiolla saa aikaan.
  Rakastan englantilaisia puutarhoja, hyvin hoidetut kukkapenkkien reunat ahh... kaunista.

  Valkolilja on upea, pidän siitä vaikka minulle sen tuoksu kyllä tuo hautajaiset mieleen.
  Miten saat sen pidettyä noin upeana? Eikö liljakukot tuoha sitä?

  Mukavaa ja lämmintä uutta viikkoa!!
  ^_^Piitis

  VastaaPoista
 13. Tosi upea tuo kantattu kukkapenkki, olisipa vain taitoa tuollaiseen. Minun suosikkipuutarhahommani osuvat keväälle: uusien kukkien istutus on kivaa ja puutarhaliikkeissä vaeltelu sitä ennen.

  VastaaPoista
 14. Painovirhe paholainen ed.kirj.
  Siis tarkoitin tuhoa.

  ^_^Piitis

  VastaaPoista
 15. piitis - valkoliljan istutin tänä keväänä ja mielenkiinnolla seuraan sitä. Siinä oli punaisia liljakukkoja, mutta ne on kerätty pois. Ja niiden mönjätoukkavaihe myös on pyyhitty pois.
  Ne ovat kyllä ehtineet tehdä vähän reikiä lehtiin, mutta se ei haittaa : )
  Ymmärsin hyvin tuon tuoha sanan ; )
  Mukavaa viikkoa sinullekin !

  Puutarhamarsu - kanttaus on itseasiassa helppoa. Lapiolla painellaan eli leikataaan reuna, suoraksi. Kaikki heinätupsut yms. jotka jäävät kukkapenkin puolelle poistetaan. Lopuksi näkyvä multa harataan, niin jälki on tosi kaunis.
  Tuo puutarhamyymälöissä vaeltelu on kivaa. Meiltä vain on sen verran matkaa niihin, että se on minulle harvinaista herkkua...

  VastaaPoista
 16. Voi ku on kaunis tuo lilja!
  Kanttaus tekkee tosiaan huolitellun näköseksi pihan.

  VastaaPoista
 17. Vekara - valkolilja on kaunis puutarhaan istutettunakin : )
  Kanttauksen jälkeen nurmikon leikkuukin helpottuu, kun näkee heti mistä kasvit alkavat.

  VastaaPoista
 18. Minäkin olen jo monesta liikkeestä etsinyt juuri tuollaista kanttauslapiota, mutta mistään en ole löytänyt. Helpottaisi niin tuota hommaa, kun tavallisen lapion kanssa olen sitä tähän asti tehnyt eikä sitä jaksaisi koko ajan polkea...

  VastaaPoista
 19. Irina K. - olen huomannut saman. Tuota kanttauslapiota näkee tosi harvassa myymälässä. Tänä kesänä olen nähnyt sitä vain yhdellä taimitarhalla...

  VastaaPoista
 20. Joku täällä blogeissa kehui Fiskarssin kanttaajaakin hyväksi. Tuollaista voisi jopa toivoa joulupukilta :)

  Minä tykkään kanttaamisesta, mutta tuolla peruslapiolla se on vähän hidasta. Mies ei tykkää kantatausta reunoista, kun multapulan takia kukkapenkin reuna ei nouse niin paljon, että leikkuri kulkisi suorassa reunan päällä. Eli leikkuri haukkaa aina siitä reunasta multaa. Tai olen ymmärtänyt, että penkin reunan täytyisi nousta ylöspäin, että leikkuri asettuisi vaakatasoon ja leikkaisi sen kantatun reunankin nätisti.

  Täytyy itsekin ottaa yksi kuvapari pahimmasta kanttauksen tarpeessa olevasta penkistä tässä joskus. Siellä tosin on tiedossa myös ikävää vesiheinän nypintää.

  VastaaPoista
 21. Kiitos tästäkin vinkistä, kanttauslapio on seuraava ostos, en ole tiennyt sellaisesta, tai olen ihmetellyt jotakin suoraa lapiota, että miten sillä voi kaivaa, se on ilmeisesti ollut kanttauslapio. Olen kanttaillut tavallisella lapiolla ja sitten kesän mittaan vedellyt vakoa kolmipiikkisellä haralla. Eräs naapuri jolla on melkeinpä kuin kynsisaksilla leikatut vaonreunat ja aina juuri kantatun näköiset vaot, sanoi käyttävänsä veistä reunan leikkaamiseen, mutta se vaatii jo valmiin vaon.

  VastaaPoista