tiistai 11. elokuuta 2009

Daaliat, ne varmat loppukesän kukkijat ...

Daaliat kukkivat nyt upeasti. Tässä on osa daalioista, joita meillä on. Muutamassa kukinta on vasta alkamassa ja yhden kukkia etanat olivat popsineet, eli niistä en ottanut vielä kuvia ; )

Vaaleanpunainen daalia on ihanan isokukallinen ja kasvaa tosi korkeaksi.

Nämä oranssit daaliat ovat vanhoja ja talvehtineet kellarissa ongelmitta. Erikoiset lajikkeet talvehtivat oikullisesti....

Punainen matala daalia on veikeä.
Tiukkaan kerrotun daalian kukan sade pilaa nopeasti. Yksinkertaiset tai kuten yllä oleva punakukallinen kestää sadetta paremmin.
.

Daalioiden hoito-ohjeet:

Daaliat viihtyvät auringossa ja kevyessä varjossa. Niitä kannattaa kastella ja lannoittaa kesällä. Kuihtuneet kukat leikataan pois.
Korkeat ja kaatuilevat lajikkeet on syytä tukea ajoissa : )

Daalioiden talvisäilytys:

Syksyllä kun pakkanen on mustuttanut lehdet ja varret, niiden juurakko kaivetaan maasta. Maan sisällä oleva juurakko ei kärsi pakkasesta.
Juurakko säilytetään kellarissa. Jos siellä on kosteaa, juurakkoa hieman kuivatetaan ulkona, ettei se sitten kellarissa talven aikana mädänny.
Jos ilma on kuivaa kellarissa, kannattaa seurata, ettei juurakko kuivu. Tällöin se myös usein peitetään ilmavasti esim. turpeella tai sanomalehdillä. Talvella sanomalehtiä voi sitten kostutella, jos juurakot näyttävät kuivuvan...
Kylmässä varastossakin ja koneellisessa kylmiössä daalian juurakot säilyvät hyvin talven yli, kuhan muistaa seurata niitä ja tarvittaessa kostutella... ja lämpötila ei laske pakkasen puolelle.
Daalioiden talvisäilytys on siis helppoa : )

Daalioiden istutus:

Daaliat istutetaan maahan jo toukokuun alkupuolella, täällä Etelä-Suomessa. Eli täällä esikasvatus ei ole lainkaan välttämätöntä.
Juttu esikasvatuksesta löytyy tästä, hieman uudemmasta jutusta.
22 kommenttia:

 1. Upeita kukkia, varsinkin nuo vaaleanpunaiset! Ja kiitos taas tiedonmurusista, niistä on hyvä tarkistaa omia tietojaan ja ammentaa lisää :)

  VastaaPoista
 2. Mahtavan hienoja daalioita, tutullani Rymättylässä on tuollaisia vaalean punaisia iso kukallisia vanhaa kantaa olevia. Ei ole koskaan tullut kokeiltua kasvattaa, ehkä siksikin kun on nuo kasvupaikat rajallisia.

  VastaaPoista
 3. Daaliat ovat upeita :)
  Näyttäviä kasveja näin loppukesästä...

  VastaaPoista
 4. Irina K. - ole hyvä : ) Vaaleanpunainen on hieno väri. Olen ostanut kerrottuja vaaleanpunaisia useita kertoja ja ne eivät ole talvehtineet kunnolla. Tämä on jotain vanhaa kantaa eli nyt pitäisi onnistua !

  tia - tuo iso vaaleanpunainen daalia kasvaa myös leveyttä eli kyllä se vaatii jonkin verran jo tilaakin. Ostin viime vuonna torilta matalat (25 cm) kukkivat daaliat. Ne talvehtivat hyvin. No nyt ne ovat jo 60 cm korkeita ja hyvin lehteviä eli leveitä. Yllätys, yllätys... : )

  Ainosofia - ne ovat kyllä näyttävia. Ja kukkivat koko loppukesän pakkasiin asti, kunhan muistaa lannoittaa ja kastella.

  VastaaPoista
 5. Tosi kauniita daalioita. Haluaisin itsekin niitä meille, mutta ei ole mitään paikkaa missä talvehdittaa. Olisipa kellari...

  VastaaPoista
 6. Daalioista pidän ja minulla on joskus ollut niitä. Kun katselin ihania kukkiasi, tuli halu laittaa ensi keväänä niitä. Ostan valmiit taimet, talvehtimaan tuskin onnistun n iitä saamaan.

  VastaaPoista
 7. Ihania Daalioita sulla. Oman tummanpunaisen sain kuin sainkin menemään talven yli :D Ensin luulin sen kasvattavan lehteä, mutta nyt siihen on ilmestynyt kuin tyhjästä hirveä määrä nuppuja ja jopa yksi kukkakin :D :D Säilöin juurakot vain hiekkaan ja otin keväällä (liian aikaisin ü) sisälle purkkiin kasvamaan. Ajattelin kokeilla samaa kikkaa kesällä ostamilleni vaaleanpunaisille daalioille, joista on tullut oitis mun suosikkeja. Mihinkähän aikaan keväällä ne kannattaisi ottaa sisälle esikasvatukseen???
  Kiitos muuten loistavista vinkeistä mitä oon saanut sun blogia selatessani. Tällainen aloittelija hinkuu ja tarvitsee kaiken tiedonjyväsen onnistuakseen!! :D :D

  Henska

  VastaaPoista
 8. Hanna - daalioita voi myös pitää yksivuotisina eli ei talvehdita niitä. Moni tekee niin. Daaliat kun eivät ole kalliitakaan.

  arleena - daaliat ovat kauniita ja kun niissä on vielä niin paljon vaihtoehtoja. On kerrottua ja yksinkertaista ja väreissäkin löytyy kaikki muut, muttei sinistä.
  Taimena ostetttu daalia kukkii muuten aikaisemmin : )

  Henska - kiva kuulla, että näistä hoitovinkeistä on hyötyä : )
  Daalian esikasvatuksen aloittaminen riippuu siitä, millainen paikka niille on sisällä ja milloin ne saadan siirrettyä ulos. Daalia ei kestä yöpakkasta ! Viileä ja valoisa paikka on paras, siis sisällä. Liian lämpimässä ja vähässä valossa ne kasvattavat pitkää vartta... eli silloin sisällä kasvatetaan mahdollisimman vähän aikaa.
  Nuo meidän on istutettu suoraan maahan ilman esikasvatusta. Kukkivat heinäkuun puolvälistä lähtien.

  VastaaPoista
 9. Daaliat ovat upeita! Ostin pari viikkoa sitten upean ison vaaleanpunaisen puskan ja ilokseni se on tehnyt uusia kukkia. Kiitos näistä hoitovinkeistä, niistä on varmasti apua :)

  VastaaPoista
 10. Upeita daalioita!
  Harmi kun ei ole kellaria missä juurakoita säilyttää, vain kylmä ulkovarasto.

  Mukavaa päivää, sateen merkeissä!
  ^_^Piitis

  VastaaPoista
 11. Hienot daaliat sinulla ja paljon! Minulla on säilynyt autotallissa vähän vaihdellen, viime talvi oli hyvä ja kaikki lähtivät kasvuun, ehkä minullakin on joskus pitkät rivit daalioita - ostin nimittäin taas uusiakin juurakoita, kun omien talvisäilytys on ollut niin epävarmaa8)

  VastaaPoista
 12. On ne kyllä upean näköisiä.Ja kun joissakin kukka on ihan mielettömän iso!:)Puutarhan katseen vangitsijat!Mullakin oli joskus keltainen ja punainen daalia,mutta eivät selvinneet talven yli kylmiössä,oli varmaan liian kuiva paikka ja en tajunnut talvella niitä käydä katsomassa..

  VastaaPoista
 13. Kauniita nuo daaliat. Pariin vuoteen en ole kasvattanut niitä ja en koskaan säilyttänyt talven yli.. Pitänee ehkä kokeilla ensivuonna=D

  VastaaPoista
 14. Ihanat daaliat sinulla. Varsinkin tuo vaaleanpunainen on huikaisevan upea! Minultakin suuri kiitos näistä hoitovinkeistä sinulle!

  VastaaPoista
 15. Hanna - kiitos ! Mukava kuulla, että niistä on apua : )
  Daaliat tekevät uusia nuppuja koko ajan... kunhan niillä on valoa, ravinteita ja vettä. Ihanan helppoja siis : )

  piitis - meilläkin on satanut koko päivän. Ehdin onneksi tuossa kuurojen välillä käväistä hieman ulkona kuvaamassakin. Mukavaa päivän jatkoa sinullekin !

  Inkivääri - minultakin on kuollut moni daalia. Yleensä juuri ne ihanat kerrotut vaaleanpunaiset ja muut erikoiset ovat vähän oikukkaita, vaikka säilytyskellari on ihan ok. Tuota oranssia meilä on ollut alunperin vain muutama juurakko, nyt sitä on metritolkulla. Joka vuosi juurakoista lähtee paloja irti eli tulee uusia taimia : )

  sarppa - daaliat ovat upeita ! Tuon vaaleanpunaisen ensimmäinen kukka oli järkyn iso, isompi kuin kämmeneni !
  Tiedän ihmisiä, jotka säilyttävät kerrostalon kylmiössä daaliat. He laittavat juurakot ämpäriin, ikään kuin istuttavat ne kasvamaan ämpäriin. He peittelevät ne vielä sanomalehdin ja daaliat säilyvät hyvin ...

  RANTAPUIKKO - olen ostanut tänäkin kesänä pari daaliaa isoina taimina. Olivat niin kauniita ja edullisia ; ) Ostin ne vain tämän kesän iloksi. Toki ne viedään talveksi kellariin, mutta ei yhtään haittaa vaikka ne eivät talvehtisikaan. Ne ovat tuoneet jo nyt niin paljon kauneutta : )

  Susanne - ole hyvä ! On niin kiva kuulla, että vinkeistä on apua : ) Vaaleanpunainen daalia on mielettömän iso, siis korkeakin. Tämä tuntuu olevan nyt helposti talvehdittavakin.

  VastaaPoista
 16. Mari - eikö olekin : ) Daaliat kukkivat nyt runsaimmin ja upeimmin. Sade on hyvin vähän hakannut kukkia ja lämpimillä keleillä kehittyy vielä uusia nuppujakin lisää.

  VastaaPoista
 17. Daaliat kuuluvat minunkin suosikkeihini. Edellisessä asuinpaikassani kasvoi minulla todella keltaisia daalioita, ne olivat valtavan kokoisia, en ole sellaisia nähnyt. Kukat olivat lapsen pään kokoisia. Ja sain ne aina talvetettuakin äitini kellarissa. Yritin etsiä samanlaisia tänne uuteen paikkaan, mutta en ainakaan viime keväänä löytänyt. Yritän taas keväällä niitä löytää, ne ovat todellisia katseenvangitsijoita:)

  VastaaPoista
 18. keijukainen - keltaisia daalioita näkee nykyään harvemmin. Kestävät eli helposti talvehtivat lajikkeet kasvavatkin rehevämmiksi kuin jotkut pitkälle jalostetut. Toivotaan, että löydät upean keltakukkaisen daalian : )

  Sisko - kiitos ! Daalioissa on nyt tosi paljon perhosia...

  VastaaPoista
 19. Haluaisin kasvattaa daalioita ruukussa. Asun 3. vyöhykkeellä ja minulla on kasvihuone. Missä vaiheessa mukuloita voisi istuttaa ruukkuun niin että niitä esikasvattaisi? Minulla ei ole muuta viileää paikkaa esikasvatukseen. Toinen vaihtoehto on sisällä. Kannattaako ruukussa kasvattaa minkä korkuisia daalioita? Haluaisin yksinkertaisia tai puolikerrottuja kukkia. Niissä voi olla korkeutta jopa 90-95 cm. Kestävätkö ne ruukussa tuulessa katkeamatta? Tarkoitus olisi laittaa ruukut lähelle seinää, jossa ei ole niin tullelle altis paikka. Voisiko mukulat talvettaa näissä ruukuissa vai menisivätkö ne pilalle?Jostakin luin, että joku oli talvettanut mukulat ruukuissa mullassa ilman että olisi laittanut niitä turpeeseen tai pussiin. Meillä on maakellari, jonne ne laittaisin talveksi. Millaista multaa daalioilla tulisi kasvatusvaiheessa olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daalian versot ei kestä yhtään pakkasta, joten ne voi viedä kasvihuoneeseen vasta, kun sinne ei enää tule yöpakkasia. Sisällä voi esikasvattaa daalioita ainakin muutaman viikon. Sisällä versot kasvat herkästi liian honteloiksi. Ehkä huhti-toukokuun vaihteessa voi olla hyvä aika aloittaa esikasvatus.
   Korkeat daaliat voi joutua tukemaan ja ruukkukasvatuksessa se voi olla haasteena. Toki seinustan tuulensuoja auttaa tilannetta.
   Yleensä ruukussa kasvatetaan matalampia, joita ei tarvitse tukea. Voit hyvin kokeilla korkeimpiakin, niin näet itse toimiiko ne sinulla hyvin.
   Daaliat voi hyvin viedä kellariin ruukuissa, kunhan multa ei ole liian märkää.
   Itse käyttäisin multana biohiiltä sisältävää multaa, esim. Biolanin Kesäkukkamultaa.

   Poista