sunnuntai 21. heinäkuuta 2024

Syyslannoituksen aika kuun mukaan

 
Nyt on syyslannoituksen aika myös kuun mukaan. Annan nykyään aina syyslannoitteen varastolannoituksena, kuten kuvasta näkyy. Nimittäin kun sen on kerran oppinut, niin se tuntuu tosi näppärältä. Ja kaikki kasvithan eivät tarvitse syyslannoitetta, ellei sitten halua antaa sitä varmuuden vuoksi. Kannattaa kuitenkin noudattaa pakkauksen annosteluohjetta. Nimittäin liikalannoitus aiheuttaa kasveille aina ongelmia, siksi sitä kannattaa välttää.


Orgaaninen syyslannoite on paras...

Orgaaninen syyslannoite, joka soveltuu luomuviljelyyn, on sen takia paras, että se pitää mullan mikrobitoiminnan hyvässä kunnossa, mikä on todella tärkeää kasvien hyvinvoinnille. Lannoitepakkauksessa lukee aina onko se orgaaninen vai epäorgaaninen.

Orgaaniset lannoitteet on hidasliukoisia. Silloin ravinteet liukenevat hitaasti, mikä on hyvä, sillä kasvit ottavat ravinteita vain pienen määrän kerrallaan. Hidasliukoiset lannoitteet eivät myöskään huuhtoudu sadeveden mukana niin herkästi.

Syyslannoitteissa ei ole typpeä(N) vaan fosforia(P) ja kaliumia(K) eli ne on PK-lannoitteita.
Edit-vain orgaaniset lannoitteet soveltuvat varastolannoituskeen!

Syyslannoituksen aika marja- ja hedelmäkasveille...

Kaikki puutarhan marjapensaat ja hedelmäpuut kannattaa syyslannoittaa, sillä syyslannoitteen ravinteet auttavat niitä kukkimaan runsaammin ensi keväällä ja siten tuottamaan hyvän sadon.
Me olemme joka vuosi antaneet syyslannoitetta pensasmustikoille ja tälle kuvan marjatuomipihlajalle. Kummatkin tuottavat nyt runsaasti marjoja.

Syyslannoitus myös talvenaroille kärhöille...

Toinen etu syyslannoitteesta on se, että sen ravinteet auttavat talvenarkoja kasveja talvehtimaan. 
Isokukalliset kärhöt on talvenarkoja. Vaikka talvetamme vanhat patiokärhöt kellarissa, niin silti annamme niillekin syyslannoitetta. Se kun myös lisää kukintaa kaikilla kasveilla, myös kärhöillä.

Ja talvenaroille ruusuille...

Viimeksi kirjoitin erikoisemmasta `The Red Fairy` ruususta, sekin saa syyslannoitetta. Samoin kaikki muut talvenarat ryhmä- ja peittoruusut ruusupenkissä. Suurin osa näistä ruusuista on vuosia vanhoja eli ovat talvehtineet hyvin II-vyöhykkeellä, jopa viime talven ilman talvisuojausta. Näille syyslannoitus onkin tärkeä lisäämään talvenkestävyyttä.
Lannoite annostellaan aina ohjeen mukaan. Näille ruusuillekin kaivoin lannoiterakeet multaan pieniin kuoppiin kasvien väleihin eli varastolannoitin. Näin rakeet lähtevät hyvin liukenemaan ja ovat juurten ulottuvilla.
 

Daaliat saa myös syyslannoituksen...

Kuten ennenkin nämä yli 30 vuotta vanhat daaliat saavat taas syyslannoitetta. Se auttaa niiden juurakoita kestämään talven paremmin kellarissa ja kukkimaan runsaasti.
Tässä kuvassa on juuri avautunut daalian kukka marjatuomipihlajan vieressä. Tässä kohtaa näitä daalioita on nyt ekaa kertaa.

Syyslannoituksen aika kuun mukaan...

Nyt siis alkoi syyslannoituksen aika kuun mukaan katsottuna. Sitä on pari viikkoa, tosin syyslannoitus kannattaa antaa nyt heti, niin ravinteet on ajoissa kasvien käytössä. Nimittäin siihen menee aikaa, että lannoitteen ravinteet on kasvissa.

Jos kasvilla on jo syysväritystä lehdissä, se ei enää hyödy syyslannoituksesta. Sen takia syyslannoitus on hyvä tehdä heinäkuun lopulla.

Kuun mukaan ajoittaminen on siis vanhaa perinnetietoa ympäri maailmaa. Se toimii edelleen ja siitä on etua, etenkin kun ei halua käyttää tehoviljelyn menetelmiä. Kuun mukaan ajoittaminen on siis osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa.


Puutarhaterveisin Sari




6 kommenttia:

  1. Kiitos muistutuksesta! Meinas taas unohtua tehdä se ajoissa. Mutta voiko marjapensaille antaa sitä jo nyt, kun osa marjoista on vielä raakoja ja keräämättä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että huomasit tämän postauksen, niin saat nyt annettua syyslannoitteen ajoissa :) Ilman muuta marjapensaille ja hedelmäpuille annetaan nyt heinäkuun loppupuoliskolla jo syyslannoite, vaikka niistä olisi sato vielä keräämättä tai täysin raakaa.
      Joissain lähteissä näkee edelleen väitettä, että se pitäisi tehdä vasta sadon korjuun jälkeen, mutta se on vanhaa tietoa. Eli ei pidä paikkaansa.

      Poista
  2. Mites nurmikon lannoitus? Onkohan ok lannoittaa nurmikko samalla ”puutarhan syyslannoitteella” vaikka siinä ei erikseen mainintaa nurmikon osalta lue?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syyslannoitetta voi antaa myös nurmikolle, jos haluaa. Nurmikoita on niin monenlaisia ja osalle niistä syyslannoitus on turhaa. Jos haluaa varmistaa etenkin uuden nurmikon hyvän talvehtimisen, niin silloin syyslannoitus on hyvä tehdä.

      Poista
  3. Syyslannoitus jää minulta helposti liian myöhään. Nyt on tuotteet valmiina hankittuna.
    Hienoa kun kerroit myös daalian syyslannoittamisesta. Onnistuneesti olen saanut daaliat talvetettua autotallissa turpeessa. Se ei ole lannoitettua turvetta. Autotalli pidetään mahdollisimman viileänä.
    Huomasin tänä vuonna että daaliat olivat aikasempiin vuosiin verrattuna
    jotenkin hitaampia lähtemääm kasvuun. Nyt laitan niille tuota syyslannoitetta.




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syyslannoite tosiaan annetaan kasveille näin ajoissa, koska vie oman aikansa, ennen kuin sen ravinteet on kasvilla käytössä. Talvisäilytettävät daaliat kannattaa ilman muuta myös lannoittaa syyslannoitteella. Ne selvästikin näyttää hyötyvän siitä. Meilläkin on käytössä lannoittamaton ja kalkitsematon turve daalioiden talvisäilytyksessä. Ja itse asiassa sama turve jo tosi monta vuotta :)

      Poista