sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Orvokit, viileän kevään kukkijat

Kuupuutarha eli valkoisten kukkien puutarha sai äitienpäivän kunniaksi valkoiset orvokit.
Orvokit ovat siitä ihania, että ne kestävät pienet yöhallat.
Ostin nämä taimet meidän tutulta torimyyjältämme, Nurmijärven torilta. Hänellä on aina niin hyvät ja tuuheat taimet : )
Puhtaanvalkoinen pienikukkainen orvokki on kuulemma uutuus. Yhdessä taimessa oli jo monta kukkaa ja lehdistö mielettömän rehevä. Näitä oli ihan pakko ostaa...

Syksyllä istuttamani hyasintit kukkivat upeasti kuupuutarhassa. Illalla niiden tuoksu voimistuu : )


Parvekkeella minulla on ollut orvokit jo pitkään. Tänä vuonna otin näitä sinisiä orvokkeja useampia. Jokainen on istutettu omaan ruukkuunsa. Saviruukuissa ne kuivuvat nopeasti, eli joka päivä pitää muistaa kastella.


Parvekkeella on ihana orvokintuoksu : )
Kesällä parveke on liian kuuma orvokeille ja ne saavat helposti kirvoja sekä pieniä vihannespunkeja. Siirrän ne silloin ulos yhteen ruukkuun tai suoraan maahan. Ne toipuvat tuholaisista ja kukkivat hienosti koko kesän ulkona.
Orvokkeja kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. Kuihtuneet kukat nypitään pois. Jos orvokin versot pitenevät ja kukinta hiipuu, kannattaa orvokin versot lyhentää. Sen kasvu piristyy ja kukinta alkaa uudelleen.
Joskun maahan istutetut orvokit saavat tyvitaudin ja "mätänevät". Siihen kohtaan ei kannata jatkossa istuttaa orvokkeja.

12 kommenttia:

 1. Ihania orvokeita! Minä tahdon tuskastua loppu kesästä orvokeihin kun niistä tulee tosiaan rötkäleitä...

  VastaaPoista
 2. Ihania valkosia!! Niin mun lempiväri kesäkukissa. Nyt jo käden syyhyää taimitarhalle, mutta maltan vielä mieleni :)

  Kiitos orvokki-oppitunnista. kaikki neuvot ovat tällaiselle aloittelija multasormelle tarpeen :)

  Henska

  VastaaPoista
 3. Kauniita orvokeita.
  Kiitos hoito-ohjeista.

  VastaaPoista
 4. Kauniita orvokkeja ja hyasintit jo sinulla kukassa, meillä ei vielä kylläkin kurkistelevat

  VastaaPoista
 5. Mari - orvokit ovat loppukesällä kauniita, jos ne ovat ulkona vähän varjoisammalla paikalla.
  Olen siirtänyt orvokkini parekkeelta usein talon itä- tai pohjoispuolelle.

  Henska - valkoinen on kaunis väri. Minäkin odottelen, että pääsen taimitarhalle hakemaan vähän lisää kasveja kuupuutarhaan...

  arleena - ole hyvä : ) Orvokit ovat tosi helppoja, näin keväällä etenkin.

  tia - hyasintit olivat kokeilu ja nyt näyttävät ihan kivalta. Laitoin joulun valkeat hyasintit myös kuupuutarhaani. Ensi keväänä onkin sitten enemmän hyasintteja : )

  VastaaPoista
 6. Orvokit ovat kauniita niin valkoisina kuin sinisinäkin. Ei ole itselle tullut kuitenkaan kertaakaan ostettua valkoisina. Koetanpa niitä löytää ens kesälle.

  VastaaPoista
 7. Vuokko - ensimmäistä kertaa minäkin ostin valkoisia orvokkeja :) Jo monena vuotena olen ostanut pienikukallisia orvokkeja, koska ne kukkivat helposti koko kesän ulkona.

  VastaaPoista
 8. Valkoiset orvokit ovat viattoman ja herkän näköisiä. Ihme, ettei niitä ole aikaisemmin juuri näkynyt. Mulla on amppelissa tällä hetkellä sinivioletteja pikkuorvokkeja ja pidän niistä kovasti. Tuulikaan ei pieksä niitä niin helpolla kuin isokukkaisia.

  VastaaPoista
 9. puutarhamarsu - pienikukallisiin näyttäisi tulevan kukkiakin enemmän. On ne niin ihania : )

  VastaaPoista
 10. Orvokit tuoksuvat kyllä ihanalta! Kiva kun blogistasi saa näitä käytännön pikku vinkkejä!!! Itse suosin noita pikkukukkaisa orvokkeja ja viime vuonna haalin vain valkoisia, nyt on sinisen vuoro. Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
 11. Hei Sari, tulin heti vastavierailulle, ja todella mielenkiintoiselta näyttää blogisi ! Tutustun kyllä mielelläni tarkemmin. Ja ah, niin kauniita kuvia sinulla. Itse pidän myös paljon valkoisista kukista, tosin tonttimme rajoittuu metsään niin käytän myös värejä tehona.
  Inspiroivia puutarhapäiviä sinulle.

  VastaaPoista
 12. kati - kiitos sanoistasi. Jotenkin koen, että monet epäonnistuvat puutarhan hoidossa vain siksi, että heillä ei ole tietoa, vielä. Puutarhan hoito on tosi helppoa, kunhan vaan tietää joitakin perusasioita. Ne voi oppia myös kantapään kautta, kokeilemalla ; )

  Marianne - tervetuloa ! Puutarhassa, etenkin Kuupuutarhassa, minulla on valkoisia kukkia. Parvekkeelle ne eivät sovi. Parveke näet näkyy asunnosta ja etäisyys on niin suuri, että valkoiset kukat eivät erotu valkoisisita seinistä. Sinne siis laitan väriä...
  Aurinkoista viikon jatkoa !

  VastaaPoista