sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Vau mitä tulppaaneja

Pidin eilen Espoon Marketanpuistossa kurssia ja oli hieman tihkuinen keli. Silti tulppaanit loistivat siellä näin upeasti. Mitenköhän tänään, kun aurinko paistaa....

Näiden tulppaanien seassa kasvaa perennoja tai pitäisikö sanoa toisinpäin, nämä tulppaanit kasvavat perennojen seassa ; )
Kaukaa katsottuna tulppaanipenkki oli toooosiiii pitkä...
Löytyihän sieltä hempeämpiäkin tulppaaneja...


Tässä alapuolella kuva liljatulppaanista. Näiden tulppaanien muodossa on jotain viehättävää.

Tulppaanein hoitovinkit

Kuten jo aikaisemmassa tekstissä mainitsin, tulppaanit ovat todella pitkäikäisiä paikassa, joka on kesällä kuivahko. Ja jota ei kastella. Savimailla ne jäävät usein lyhytikäisiksi.
Tulppaanit voi toki nostaa maasta kesäksi ja istuttaa ne takaisin syksyllä, jos haluaa...
Tulppaanit lannoitetaan samalla kuin muukin piha.
Varret saa leikata vasta kun ne ovat kellastuneet. Näin siksi, että ravinteet siirtyvät lehdistä sipuliin kasvattaen sitä. Kuihtunut kukka voidaan leikata pois heti, kun se on "ruma".
Täytyypä suunnitella nyt ensisyksyn sipulikukkaostokset. Nyt kun näkee, mikä kohta kaipaa lisäystä.

20 kommenttia:

 1. Upeita kuvia !!!! olen jo tovin ihmettelyt ja ihastellut, täydellistä. Niin se vaan on että näyttävään tulppaani istutukseen tarvitaan paljon sipuleita ja myyrä suojaukset :)

  VastaaPoista
 2. AIVAN UPEAT!!Tuollaista tulppaani loistoa harvoin näkee missään.On kyllä kaunista!Jään ihastelemaan!:)Mitähän perennaa siellä välissä mahtaa olla..

  VastaaPoista
 3. Voi miten kauniit tulppaanit! Ihan hurjan ihania ovat.
  Onkohan tulppaani myyrän erikoisherkkua kun epäilen että omalta pihaltani myyrät söivät kaikki tulppaaninsipulit?
  Milloin istutat kukkasipulit maahan?

  VastaaPoista
 4. Upeita upeita <3
  Odottelen myös nouseeko tänä keväänä yhtään tulppaania tai ovat nousseet, mutta eivät vielä kuki.

  VastaaPoista
 5. Minunkin ensimmäiset tulppaanit tämän kodin pihalla onnistuivat oikein hyvin. Penkki oli viime kesänä täynnä isoa kerrottua oranssinväristä unikkoa, joka oli kaunis hetken ja koko loppukesän kamala.Syksyllä kaivoin unikoita pois ja vieläkin koukin niitä joka päivä helmililjojen ja tulppaanien seasta. Eiköhän niistä sisulla päästä. Sain kolme ryhmäruusua Blomqvistin puutarhasta Lepplaxista. Ne ovat Kanadanruusuja ja kuulemma kestäviä, joten työnsin ne tulppaanien sekaan. Paikka on meidän porraspieli ja sisääntulo, joten sen pitäisi näyttääkin joltain. Piha on kaupunkipiha, pieni ja suojaisa. Multaa on penkissä ainakin metrin syvyydeltä ja penkki on länteen ja seinän vieressä. Mitä mieltä olet sopivatko ryhmäruusut tuollaiseen paikkaan ja mitä ovat Kanadanruusut?Mitä perennoja voisin kokeilla ruusujen kaverina? Minulla oli Oulussa paljon ruusuja, mutta vain Europeanaa ja Nina Weibull-nimisiä, ne ainakin menestyivät hyvin. Nyt kotini on Kokkolassa.
  Hölmö minä, puutarhathan taitavat olla ammattisi, joten älä vastaa, jos kysyn liikaa työasioita.

  VastaaPoista
 6. Marianne - totta, näyttävään ryhmään kannattaa laittaa paljon sipuleita. Näin pitkää penkkiä ei sentään tarvitse mahduttaa joka pihalle ; )
  Vesimyyrä syö mielellään tulppaanin sipuleita. Pihoilla, joissa on saalistava kissa tai rottakoira tai vain koira juoksentelemassa ulkona, ei yleensä ole vesimyyriä. Muuten niiden "torjunta" on kyllä hankalaa.

  sarppa - Marketanpuisto onkin näyttelypuisto. Ryhmässä näytti olevan luultavasti töyhtöangervoa ja kuunliljoja. Täytyykin käydä uudelleen, vähän myöhemmin keväällä, siis kesällä ; )

  Susanne - vesimyyrät rakastavat tulppaanin sipuleita. Vesimyyrä (ja kontiainen eli maamyyrä) tekevät niitä multakasoja, mutta vain vesimyyrä syö sipuleita.
  Istutan keväällä kukkivat sipulit syys-lokakuussa. Käytännössä silloin, kun perennapenkistä voi leikata kuituneet perennojen varret pois. Muuten sipuleiden istutus olisi hankalaa. Siis kun niitä istuttaa vanhaan kukkapenkkiin.

  VastaaPoista
 7. Ainosofia - minullakin vielä liljatulppaanit ovat aika supussa. Odotan innolla, että aukeaisivat, niin pääsen kuvaamaan. Istutin ne vasta viime syksynä...

  elina - Kokkolahan on etelämpänä kuin Oulu ja menestymisvyöhyke on yleensä IV. Puhutaan kanadalaisista ryhmäruusuista eli ne ovat noin 1 metrin korkuisia ja kestävät yleensä vyöhykkeillä I-IV/V, lajikkeesta riippuen. Nämä pensaat kasvavat leveimmiksi kuin tavalliset ryhmäruusut eli mahtuukohan siihen ollenkaan perennoja kaveriksi. Voit katsoa löytyisikö sen taimitarhan nettisivuilta enemmän tietoa ostamistasi ruusuista. Tässä oli nyt hyvä hetki vastailla, vaikka hieman työtä sivuaakin : )

  arleena - eikö olekin. Tuon värikylläisyyden jälkeen, hennon vaaleat tulppaanit tuntuivat niin ihanilta vuorostaan.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kun vastasit. Taidankin ostaa lisää samoja ruusuja tulppaaneien väliin ja antaa perennojen olla. Olen ihastunut kaikenlaisiin ruusuihin ja ennen minulla oli paljon erilaisia ruusupensaita, mutta nyt piha on niin pieni, etteikovin paljon voi laittaa ja minusta tälläinen vanhan kaupungin suljettu pihapiiri on parhaimmillaan ilman tasaista nurmea ja hienoja kukkapenkkejä, vanhat tonkat ja emaliastiat kuuluvat tänne ja tietysti pionit, päivänkakkarat ja lemmikit. Suloinen sekamelska siis!!!!!

  VastaaPoista
 9. Onhan niitä paaaljon, hieno tulppaanimeri. Hyvä kun muistutit, täytyypä taas käväistä tuolla Marketanpuistossa, viime vuonna "muutaman" kuvan sieltä räpsin.

  VastaaPoista
 10. elina - kuulostaa ihanalta : ) Kävin juuri katsomassa blogiasi ja kukka-astiasi näyttivät upeilta.
  Minullekin tuli nyt into kokeilla omaan pihaan noita kestäviä kanadalaisia ryhmäruusuja. En ole kyllä nähnyt niitä taimimyymälässä täällä... täytyypä etsiskellä tarkemmin.

  tia - se on kyllä ihana paikka. Siellä oli paljon lintuja, siellä kun on niitä vanhoja puita. Ja uskomattoman paljon kaikkea kaunista, kukkivaa...

  VastaaPoista
 11. Upeat tulppaanit ja hyvin olet onnistunut taas kuvata ne!

  VastaaPoista
 12. marjamatilda - itsekin yllätyin miten hyvät kuvat tuli, vaikka oli tihkusateisen pilvinen päivä.
  Mukavaa viikon alkua !

  VastaaPoista
 13. Kauniita! Tuo liljatulppaani on aikas upea :)

  VastaaPoista
 14. Mari - tällä hetkellä minun suosikki tulppaaneista on juuri liljatulppaani. Ne ovat upeita : )

  VastaaPoista
 15. Onpas upean pitkä tulppaanipenkki!

  Meillä ei onneksi ole tullut vesimyyrä pihalle ruokailemaan, vaikka viereisessä isossa ojassa niitä asusteleekin. Nyt kun luin kommenttisi, niin selitys myyrättömyydelle taitaa löytyä naapurin koirista.

  VastaaPoista
 16. Sussi - se tulppaanien määrä oli todella mykistävä !
  Koirat ovat kyllä ihania, monella tavalla ; )

  VastaaPoista
 17. Hanna - aurinkoisena päivänä, kun tulppaanit aukeaa... olisinpa näkemässä sen : )

  VastaaPoista
 18. Aivan upeaa! Tuo viimeinen tulppaani on todella kaunis.

  VastaaPoista