torstai 14. toukokuuta 2009

Tulppaaneja kävelylenkiltä

Otin kameran mukaan kävelylenkille. Ja arvelin oikein, puistossa tulppaanit kukkivat upeasti.

Kerrottu keltainen tulppaani teki monta kukkaa yhdestä varresta.

Tässä tavallisia ja perinteisiä tulppaaneja : )Kuvissa on vähän pidemmälle jalostettuja tulppaaneja. Niiden lisäksi on lajeja, joita ei ole jalostettu. Ne leviävät siemenestä, aikaa myöden paljonkin. Tälläisiä on esimerksi metsätulppaani ja parvitulppaani.

Paras paikka tulppaaneille

Tulppaanit ovat pitkäikäisiä maassa, joka on kuivahko kesällä. Eli tasaiset savimaatontit ovat vähän ongelmallisia. Tulppaanit ovat siellä yleensä lyhytikäisiä. Samoin kukkapenkeissä, joita kastellaan kesällä paljon.
Hiekkamaatonteilla (ellei kastella liikaa) tulppaanit ovat tosi pitkäikäisiä.

Tulppaanien hoito

Tulppaanien hoito on helppoa. Kuihtunut kukka leikataan pois. Lehtien täytyy saada kellastua ja vasta sen jälkeen ne voidaan leikata.
Tulppaaneja ei tarvitse erikseen lannoittaa. Ne saavat ravinteita samalla kun lannoitetaan muitakin pihaa.

14 kommenttia:

 1. Kauniita ovat. Omat tulppaanini ovat nykyään laiskoja kukkimaan, saa nähä miten tänä keväänä käy. Ne kasvavat kuivassa kivikkopenkin tapaisessa ryhmässä, joko liian vähän ravinteita tai sitten ihan liian kuivaa?!

  VastaaPoista
 2. Eikö ole jännä, että puistojen tulppaani saavat olla rauhassa myyriltä ja pupuilta, mutta kotipuhassa tulppaanit katoavat parempiin suihin ;)

  VastaaPoista
 3. Mulla ei edellisten vuosien/asukkaiden tulppaanit nousseet tänä keväänä :( Ovat kukkpenkissä varjoisessa paikassa.Onneksi viime syksynä istutin jotakin,ne ovat nousseet!Ihania nuo sinun ottamasi kuvat!Aivan upeita ja ihanan värisiä!!:)

  VastaaPoista
 4. Kauniita tulppaaneja ja noin kukassa jo, meillä vielä nuppuisina, paitsi kaksi jotka tuuli katkoi ja ovat sisällä.

  VastaaPoista
 5. Vuokko - paikassasi saattaa olla liian vähän multaa tai ravinteita. Lannoita kokeeksi nyt. Näet sitten ensi keväänä, auttoiko se : )

  Jaana - ehkä puistoissa puutarhurit tietävät, millä alueilla on vesimyyriä ja sinne eivät edes laita sipulikukkia. Vesimyyriä ei ole joka paikassa. Ne vaativat kesäksi ojan, lammen tai puron. Syksyllä ne nousevat kuivalle maalle eli "puutarhaan".

  sarppa - tulppaanit viihtyvät auringossa tai puolivarjossa. Ihan varjossa ne eivät jaksa kasvaa.
  Joka vuosi kun istuttaa vähän lisää sipulikukkia, niin ei huomaakaan, jos osa häviää vuosien saatossa ; ) Kiva kuulla, että pidit kuvista !

  tia - meillä täydessä auringossa tulppaanit ovat kukkineet ja pitkään. Puolivarjossa ne ovat vielä tiukassa nupussa. Tuo onkin hyvä konsti, ottaa tulppaaneja maljakkoon, niin saa ne aikaisemmin kukkaan ; ) Jos vaan raaskisi...

  VastaaPoista
 6. Ihanan näköisiä <3 Istutin viime syksynä vaaleanpunaisia ja liloja tulppaaneita, kovasti jo kasvavat mutta vielä ei kukkanuppuja näy...

  VastaaPoista
 7. Mahtavaa väriloistoa! Itse olen kaivanut osan tulppaaneista kesäksi ylös maasta ja istuttanut syksyllä uudestaan. Lähinnä siis sellaisista penkeistä joita joutuu kesällä paljon kastelemaan. Sipulit saa kaivettua maasta aika nopeasti, ja syksyllä saa taas miettiä sommitelmat uudestaan. Ja plussana vielä se ettei tarvitse varoa sipuleita jos istuttaa penkkeihin jotain muuta tai siirtelee kasveja.

  VastaaPoista
 8. Upeaa väriloistoa! Meillä näyttävät viihtyvän kuivassa aurinkoisessa kukkapenkissä tosi hyvin, ihan niin kuin kerroit.

  VastaaPoista
 9. Mari - minullakin myöhäänkukkivat tulppaanit ovat vielä aika pieniä. Nyt kun tulee lämmintä, ne kehittyvät nopeasti ; )

  mari - tuo tulppaanien ylöskaivaminen onkin vanha konsti saada tulppaanit kukkimaan vuodesta toiseen. Monesti nykyihmisillä ei vain tunnu olevan aikaa tehdä sitä. Ja onhan tulppaanien sipulit paljon edullisempia kuin ennen. Ihailen viitseliäisyyttäsi, itse kun ennemmin ostan kaupasta lisää uusia sipuleita ; )

  Sussi - isoimmat tulppaanit olen nähnyt kuivalla mäntykankaalla, hyvässä multavassa kukkapenkissä. Ja tietysti, sitä penkkiä ei kasteltu ; )

  pioni - eikö olekin. Tulppaaneissa on niin upeita värejä ja kukan muotoja.

  VastaaPoista
 10. On tulppaaneja tulvillaan iloinen....
  Amsterdam!

  Täällä myös kukkivat tulppaanit!

  Kiitos kuvistasi ja iloista väriloistoa sinulle!

  VastaaPoista
 11. Täällä blogissasi on mukava käydä, kun samalla saa oppia. Niinkuin nyt tuo, että tulppaanien pitäisi olla kuivalla maalla eikä pidä kastella. Selvisi sekin, miksi kotipihalla eteläseinustalla katonlipan alla samat tulppaanit ovat viihtyneet jo varmaan 20 vuotta.
  Parvitulppaania olisi kiva olla, jos se leviääkin niinkuin kerroit. Olen nähnyt blogeissa kuvia niistä, mutta itseltä se vielä puuttuu.

  VastaaPoista
 12. Sirkka - tulppaanit ovat niin upeita !!!!!!!!

  Kuusirannan emäntä - kiva kuulla, että "vinkeistä" on hyötyä : )
  Parvitulppaani on kova leviämään. Meidän pihalla se on ollut jo vuosia(vuosikausia) ja sitä löytyy vähän sieltä sun täältä... Kukkii juuri nyt kivasti.

  VastaaPoista
 13. Ihania kuvia ja ihania kukkia!
  Minäkin kaivoin tulppaanin sipulit tänä kesänä ylös, mutta missä ja miten sipulit säilytetään syksyyn asti? Ja miten villitulppaaneja hoidetaan kukinnan jälkeen? :D

  VastaaPoista