Nyt kun yöpakkaset on ohi meidän suunnalla, talvetetut kesäkukat totuttelee ulkoilmaan suojaisissa paikoissa. Nämä ovat olleet talven kellarin viileydessä, sillä ne eivät kestä talvea ulkona. Kun aloin kirjoittaa tätä postausta, niin huomasin, että osa näistä on jo 15 vuotta vanhoja. Vanhimmat taitaa olla ne kahden piharuukun verenpisarat.
15 vuotta vanhat verenpisarat pääsivät ulos...
Nämä `Swingtime` verenpisarat viettää aina talven hämärässä kellarimaisessa tilassa. Niiden lehdet lakastuvat ainakin osittain. Keväällä ruukut siirretään viileän huoneen ikkunalle, jossa niihin alkaa kasvaa lehdenalkuja.
Ne on nyt olleet ulkona jo jonkin aika, ensin varjossa ja tuulelta suojassa. Sen jälkeen ne pääsivät puoliaurinkoiselle paikalle. Näet kuvan tämän isokukallisen `Swingtime` verenpisaran muhkeista kukista Kesäkukkien talvisäilytys -postauksessa.
Runkojen paksusta alaosista näkee hyvin, että ne ovat vanhoja.Valkoinen syyssyrikkä hyvässä kasvussa...
Syyssyrikka on ollut jo pidempään ulkona. Kun sääennusteessa yölämpötila oli vain pari astetta lämmintä, se siirrettiin takaisin viileään sisätilaan. Nimittäin sen uudet versot paleltuvat tosi herkästi.
Ehkä jo toukokuun lopulla istutamme se maahan, mikäli pitkässä sääennusteessa yölämpötilat pysyvät reilusti plussan puolella. Kuvia tästä valkoisesta syysyrikästä eli Buddlejasta näet Syyssyrikkä on paras perhoskasvi -postauksessa.
David Austin ruusu odottaa maahan istutusta...
Huomasin, että en olekaan laittanut tästä David Austin ruususta postausta tänne blogiin. Tällä on kauniit ja tuoksuvat oranssit kukat. Se on sen verran talvenarka, että talvetamme sen kellarissa. Nyt sekin pääsi jo ulos varjoisampaan paikkaan.
Vanhat jättiverbenat talvehti hyvin...
Nämä syksyllä maasta kaivetut jättiverbenat, kuten kaikki muutkin talvetetut kesäkukat totuttelee ulkoilmaan vähitellen.
Niiden juurakot istutettiin syksyllä tyhjiin lannoitepurkkeihin, joissa on kätevät kantokahvat. Purkit on siirretty jo aika aurinkoiselle paikalle, sillä näillä ei vielä ole lehtiä. En ole vielä siistinyt niitä, sillä teen sen vasta myöhemmin.
Näet kuvia niistä syksyltä, ennen kuin niiden korkeat versot lyhennettiin Jättiverbenat ja daaliat kellariin -postauksessa.
Vanhat patiokärhöt täynnä nuppuja...
Nämä kummatkin loistokärhöt kasvavat isoissa ruukuissa, joissa ne eivät talvehdi ulkona. Joten ne olivat taas talven kellarissa ruukkuineen.
Nyt nekin ovat jo ulkona ja täynnä nuppuja. Niiden versot katkeilee herkästi tuulessa, joten kevään tuulisimpina päivinä, ne ovat olleet suojassa sisällä. Parhaillaan ne ovat ulkona tuulensuojaisella paikalla puolivarjoissa.
Näet kuvia patiokärhöistä upeassa kukassa, Vanha kärhö kukkii ruukussa -postauksessa.Talvetetut kesäkukat totuttelee ulkoilmaan vähitellen...
Sisällä tai kellarissa talvisäilytettyjä kasveja ei voi heti sijoittaa täyteen aurinkoon tai kunnon tuuleen. Hennot lehdet ja versojen alut eivät ole tottuneet polttavaan auringonpaisteeseen, jolloin aurinko herkästi vioittaa lehtiä. Koska ne eivät myöskään ole tottuneet tuuleen, tuuli usein katkoo hentoja oksia. Tämä sama koskee myös esikasvatettuja taimia.
Totuta talvetut kesäkukat ulkoilmaan näin...
- Toukokuussa lämpimänä päivänä siirrä kasvit ulos varjoon ja tuulelta suojaisaan paikkaan.
- Siirrä aluksi kasvit yöksi sisälle, sekä jos on luvattu yöpakkasta.
- Kellarissa talvetetut kesäkukat totuttelee ulkoilmaan jo viileämpinä päivinä, koska kellarissa on viileää.
- Asuinhuoneessa talvetetut kesäkukat totuttelee ulkoilmaan vain lämpiminä päivinä, koska sisällä on ollut lämmintä.
- Viikon tai parin päästä voi kasveja siirtää vähitellen puoliaurinkoiselle paikalle. Ja taas viikon tai parin päästä vielä aurinkoisemmalle paikalle.
- Muista seurata mullan kosteutta ja kastele tarvittaessa. Lämpimällä paikalla multa kuivuu herkästi.
- Seuraa myös sääennustetta ja tarvittaessa suojaa kasvit harsoilla tai siirrä ne sisälle, jos yölämpötila uhkaa mennä lähelle nollaa tai pakkaselle.
- Samoin suojaa kasvit kovalta tuulelta, etenkin herkimmät kylmältä pohjoistuulelta.
- Huomioi myös eri kasvien kylmänarkuus ja tuulenarkuus.
Meillä siis verenpisarat, syrikät, ruusut, jättiverbenat ja kärhöt totuttelee ulkoilmaan, koska ne on talvetettu kellarissa ja verenpisarat olivat kevään viileässä huoneessa.
Sen sijaan pelargonit ovat edelleen sisällä aurinkoisilla ikkunoilla odottamassa lämpimämpiä päiviä, ennen kuin ne pääsevät totuttelemaan ulkoilmaan. Tosin tänään on kyllä ollut ihanan lämmintä eli täytyypäs tutkia lähiviikon sääennustetta 😊
Olisi tosi kiva kuulla, miten sinulla talvetetut kesäkukat totuttelee ulkoilmaan? Ja milloin?
Puutarhaterveisin Sari
Ihana seurata, kun toiset hoitavat hyvin kasvejaan. Meillä kaikki ulkokasvit ovat ympäri vuoden ulkona, sisäkasvit sisällä. Pari kertaa pelargoniat onnistuin talvettamaan. Toki, jos olisi sopiva tila, niin enemmänkin olisi kokeiluintoa.
VastaaPoistaNäiden kesäkukkien talvettamiset tuo kivasti jännitystä, siis onnistuuko vai ei. Tosin nämä tutut talvehtii hyvin, kun niille on sopiva tila. Ilman kasville sopivaa tilaa, ei talvetus onnistu, näinhän se on.
PoistaItse säilytän aina pari pelargonia ihan asuinhuoneen ikkunalla, koska sekin onnistuu aina. Tietysti ikkuna on riittävän valoisa, jotta pelargoni viihtyy ja kastelu talvella niukempaa. Näissä kun on omat konstinsa.
Näyttävät niin terhakoilta että. Ihan pitää kysäistä että eikö verenpisara vielä palellu ulkona? Olen ymmärtänyt että se on arka kylmälle. Itse säilytän pelakuut myös viileässä tilassa talven ja nyt ne kukkivat jo ikkunalaudalla.
VastaaPoistaVerenpisara ei tosiaankaan kestä pakkasta, vaan se paleltuu. Meidän alueelle ei ole luvattu yöpakkasia pitkään aikaan, joten siksi uskallettiin ottaa ne jo ulos. Ja jos nyt tulisi kylmä yö, niin ruukut on illalla nopea nostaa piharakennuksen sisälle, kun ovat portaiden vieressä :)
PoistaKiva kuulla, että sinäkin säilytät pelargonit. Saat ne ulos valmiiksi kukkivina, ja todennäköisesti isoina.
Maljaköynnöksen sain talvetettua ja sitä aloin lasiterassilla ulkoiluttaa päivisin huhtikuussa.Nyt se on yöpakkasten ja hallan jälkeen ollut öitäkin lasitetulla terassilla ja muutama nuppukin jo ilmestynyt.Toivon tosiaan,että jaksaisi kukkia tulevana kesänä.Pelakuut siirsin sisältä myös terassille,niissä ei kauheasti nuppuja näy,mutta muuten ovat ihan elinvoimaisia ja totuttelua täytyy ulkoilmaan aloitella.Verenpisaraa en onnistunut hengissä pitämään,en myöskään hortensiaa.Viime talven hortensia olisi varmaan talvehtinut ulkonakin.
VastaaPoistaKuulostaa ihan siltä. että maljaköynnöksesi kyllä kukkii läpi kesän, kun siinä nyt jo on nuppuja. Pelargonitkin alkavat tehdä nuppuja myös nopeasti, kunhan niiden latvat saavat paljon valoa ja on muistanut lannoittaa :)
PoistaItse olen huomannut myös, että kaikki verenpisarat eivät säily talven yli. Ja osa vain pari talvea eli välillä onnistuvat ja välillä ei. Siksi onkin aika jännää, että nämä meidän vanhat talvehtivat edelleen ongelmitta.
Jalohortensiat ja ruukkuhortensiat kukkivat parhaiten, jos niiden versot saa talvehtimaan. Ulkona ne olisivat todennäköisesti paleltuneet, joten kukinta olisi kesällä tosi vähäistä. Ne ovat siis vähän haasteellisempia saada kukkimaan runsaasti. Mutta aina kannattaa kokeilla :)