keskiviikko 28. helmikuuta 2024

Sipulikukat totuttelee ulkoilmaan

Parhaillaan sipulikukat totuttelee jo ulkoilmaan parvekkeella. On nimittäin ollut niin lämpimiä päiviä, että ne pärjäävät siellä hyvin. Niiden sipulit olen istuttanut ruukkuihin syksyllä ja joulukuussa eli hyödän ne kukkaan. Ja tietysti teen sen taas kuun mukaan ajoittamalla. Hyödetyt sipulikukat on niin ihania kevääntuojia, että hyödän niitä aina näin kevääksi.
 

Punaiset hyasintit vielä nupussa...

Näistä hyasinteista kasvaa vahvan punaisia, kunhan niiden kukat avautuvat. Oikeastaan nämä on jouluhyasintteja eli niiden sipulit on ns. lämpökäsiteltyjä kukkimaan jo jouluna. Mutta monen tekijän summana, ne jäivät jääkaappiin joulunajaksi, joten ne on saaneet olla siellä helmikuulle asti.
Nyt ne siis näyttää tältä parvekkeen viileydessä.

Näiden sipuleita oli kolme, joista yhden olin ottanut jouluksi kukkimaan olohuoneeseen. Kukan lakastuttua, leikkasin siltä kukkavarren pois ja siirsin sen ikkunalle. Yllättäen huomasin sen kasvattavat uutta kukkavartta, joten vein sen jääkaappiin. Siellä sen kasvu pysähtyi, jotta siitä saa kevätkukan parvekkeelle. Nyt se siis näyttää tältä.

Kevätkurjenmiekat totuttelee ulkoilmaan...

Sipuleista kasvavat pienet kevätkurjenmiekat on helppoja ja varmoja hyödettäviä. Näiden sipulit istutin ruukkuihin vasta joulukuussa, koska ne kasvavat nopeasti kukkiviksi.
Lehtien keskellä on nupun alku näkyvissä vaaleanvihreänä.  Kukat sillä tulee olemaan siniset. 
Näet kuvia aiemmilta vuosilta näistä hyötämistäni pienistä kurjenmiekoista Kevätkurjenmiekkoja ruukkuun kevääksi -postauksessa.

Jos sääennuste lupailee pakkasta vain muutaman asteen, suojaan nämä sipulikukat, sillä parvekkeen lasitus pitää pienet pakkaset poissa tähän aikaan vuodesta.
Jos taasen sääennusteen mukaan on tulossa kylmempää, siirrän ruukut jääkaappiin yöksi. Minulla on parvekkeella lämpömittari, josta myös seuraan parvekkeen lämpötilaa.

Eli tällaiset sipulikukat kestävät hyvin ulkona suojasäällä. Osa kestää pientä pakkastakin, kunhan ne on ensin totutettu viileyteen muutamia päiviä.

Sipulikukat helppoja hyötää kukkaan...

Sipulikukat on helppoja hyötää kukkaan, kunhan on viileä tila. Kellari ja jääkaappi on siihen hyviä, samoin esim. viileä autotalli, johon ei tule pakkasta. Ihanteellinen lämpötila on siis noin 1-6 astetta lämmintä.

Sipulit istutetaan ruukkuihin marras-joulukuussa ja kastellaan multaa kevyesti. Kuvia sipuleiden istuttamisesta Herkän kaunis kevätkurjenmiekka ruukussa -postauksessa. 
Istutuksen jälkeen ruukut viedään viileään tilaan. Siellä sipulit lähtevät juurtumaan ja vähitellen kasvattamaan mullanpinnalle versoja. Versot on keltaisia, jos tila on pimeä. Ne vihertyvät nopeasti, kun pääsevät valoon.
Multaa ei tarvitse yleensä kastella viileässä tilassa. Sitä ei saa kuitenkaan päästää kuivumaan liikaa. 
Siis hyötäminen on helppoa, vai mitä?

Jouluruusu totuttelee myös ulkoilmaan...

Joululta säilyi viileän asuinhuoneen ikkunalla se upea punakukallinen jouluruusu. Vein nyt myös sen totuttelemaan ulkoilmaan parvekkeelle. Se nimittäin viihtyy paremmin viileässä kuin kevätauringon paisteessa ikkunalla.


Kevätterveisin Sari


6 kommenttia:

 1. Onpas sinulla hyvin säilynyt jouluruusu. Niin vihreä lehtinenkin. Minulla niiden säilytys ei onnistu sisällä. Ihanat sipulikkukat 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosiaan pitänyt lehdet vihreinä tosi hyvin ja olen joutunut leikkaamaan siitä pois vain yhden lehden. Valoisalla ja viileällä ikkunalla jouluruusut saa viihtymään talven yli helpoiten hyvännäköisinä. Huoneessa, jossa jouluruusua pidin, oli noin 17 astetta lämmintä, ei siis sen viileämpää.
   Sipulikukat on aina tähän aikaan niin ihania. Saas nähdä, milloin ne kukkii :)

   Poista
 2. Oletko saanut hyasintit kestämään ulkona talven?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen saanut kukkimaan ne pihalla maahan istutettuna useamman vuoden. Nämä postauksen hyasintit aioin myös istuttaa maahan kukinnan jälkeen. Parhaiten ne kukkii lämpimällä ja aurinkoisella paikalla.

   Poista
 3. Mullakin on pari ruukkua autotallissa odottelemassa, pikkuisen näkyi olevan piippoja jo näkyvissä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin ihanalta :) Nämä on kyllä niin helppoja hyötää, että niitä voisi laittaa enemmänkin kasvamaan... ensi syksynä.

   Poista