torstai 10. helmikuuta 2022

Varjosta ruukkuhavut kevätauringolta

Ruukkuhavut on hyvä varjostaa kevätauringolta näin helmikuun puolessa välissä. Oli ruukut sitten parvekkeella, terassilla tai pihalla havukasvit vioittuvat herkästi kevätauringosta, kun niiden multa on vielä jäässä. Aivan samasta syystä pihallakin nuoret tuijat suojataan nyt sekä kartiovalkokuuset aurinkoisella paikalla.

Parvekkeen ruukkuhavut varjoon kevätauringolta...

Kaikki tällaiset ruukussa kasvavat havukasvit suojataan esim. vihreällä varjostusverkolla tai juuttikankaalla, joita on myynnissä rautakaupoissa ja puutarhamyymälöissä. Ensimmäisessä kuvassa on sitä vihreää varjostusverkkoa varjostamassa aurinkoisella paikalla kasvavaa alppiruusua. Siitä lisää sekä kuva vioittuneesta kartiovalkokuusesta Suojaa havut ja rodo kevätauringolta -postauksessa.

Toinen vaihtoehto ruukkuhavujen suojaamiseen kevätauringolta on siirtää ruukut varjoiselle paikalle. Itse teen näin joka kevät parvekkeen havukasveille. Toki isoja ja painavia ruukkuja on aina hankalampi siirtää, joten ne suojataan varjostusverkolla.

Kuvassa se uusi jouluksi hankittu kartiovalkokuusi. Se on ollut talven parvekkeen sivupöydällä. Sitä ei siis tarvitse suojata pakkaselta, koska se on meillä talvenkestävä kasvuvyöhykkeillä I-III. Mutta kevätaurinkoa se ei siis kestä.


Ruukkuhavujen ensimmäinen kastelu kohta...

Heti kun talvella tulee ensimmäiset lämpimät päivät, tutkin aina parvekkeen havuruukkujen mullan tilanteen.
Täällä etelässä on ollut jo pitkään aika leuto jakso ja lasitetulla parvekkeella on muutama aste lämpimämpää mitä ulkona. Sen takia havuruukkujen multa vaikuttaa sulaneen jo, ainakin osittain.
Multa oli vielä kosteaa, joten kastelulla ei ole kiire. Jos aurinko paistaisi nyt tähän kartiovalkokuuseen, sen multa kuivuisi yllättävän nopeasti ja havukasvi kärsisi heti.

Joten olen siirtänyt tämän havun parvekkeella kohtaan, mihin aurinko ei paista. Kastelen tämän silti ehkä jo ensi viikolla pienellä vesimäärällä, kun viikonlopun pakkasjakso hellittää. Usein ensimmäinen kastelu parvekkeella tehdään tammi-helmikuun vaihteessa, säästä ja lämpötilasta riippuen. Siis täällä eteläisessä Suomessa.

Kiinankatajat saaneet vioitusta...

Nämä kiinankatajat jäivät joulun kotitontun oven koristeluista ja ovat myös olleet talven parvekkeella. Niiden muutamat oksat ovat hieman ruskeasävyisiä eli taitavat saaneen vioitusta. Kiinankatajat ovat periaatteessa talvenkestäviä lajikkeesta riippuen, mutta saavat helposti tällaista vioitusta. 
Ruskettuneet oksat voi myöhemmin keväällä leikata pois. Nämä pitää ehdottomasti suojata kevätauringolta ja kuivattavalta tuulelta, tosin lasitetulla parvekkeella ei onneksi tuuli ole ongelmana😊
Aion istuttaa nämä isompiin ruukkuihin myöhemmin, mikäli ovat edelleen hyvännäköisiä. Jännä nähdä, millaisessa kunnossa ne ovat keväällä. Toivottavasti hyvän vihreitä!


Puutarhaterveisin Sari


2 kommenttia:

 1. En muistanut laittaa suojakangasta tarpeeksi aikaisin ja kevät aurinko poltti oksistoa ihan ruskeaksi, kyllä harmittaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan harmi, miten kävi. Siinä voi käydä juuri noin esim. vanhan kartiovalkokuusen kanssa, aurinkoisella paikalla. Kasvi usein kyllä kasvattaa uusia vihreitä neulasia tilalle, mutta ei ole enää niin tuuhean ja terveen näköinen.
   Osa ruskettuu niin rumaksi, että ainoa vaihtoehto on ostaa uusi kasvi tilalle. Siksi tästä muistuttelinkin täällä joka vuosi, että blogin lukijoilla ei näin pääsisi käymään :)

   Poista