lauantai 27. maaliskuuta 2021

Ruukun vaihto pelargonille ja leikkaus

Ruukun vaihto rungolliselle pelargonille on nyt vihdoinkin tehty. Talvella se putosi ikkunalaudalta lattialla ja sen saviruukku meni täysin palasiksi. Siitä asti se on joutunut olemaan väliaikaisessa muoviruukussa, ja ihan vinossa. Uskomattoman sitkeitä nämä pelargonit. 

Rungollisen pelargonin leikkaus...

Ikkunalla talvehtineet pelargonit ovat siis olleet hyvässä lehdessä läpi talven. Ne olisi voinut leikata jo aikaisemminkin, mutta ehdin nyt vasta puuhaan. Leikkaan ja vaihdan mullat aina kuun mukaan, kasvavalla kuulla. Koetan valita sieltä niitä parhaimpia päiviä, niin juurtuvat ja kukkivat hyvin.
Leikkasin ensin kuolleet versot pois. Niitä oli onneksi vain muutama. Samoin kukat poistin, mutta en nuppuja. Koska haluan näistä reheviä, niin en nyt lyhentänyt kaikkia versoja. Sen verran leikkasin, että oksia jäi tasapuolisesti kummallekin puolelle runkoa. Silloin se pysyy hyvin pystyssä. Lisäksi poistin muutamia lehtiä.


Ruukun ja mullan vaihto pelargonille...

Onneksi meidän lähikaupasta löytyi tätä juuri sopivaa ruukkukokoa. Pesin ruukun ja liotin sen vedessä, mikä on tapana tehdä näille saviruukuille ennen istutusta. Ruukun pohjalla oli aika iso reikä, joten laitoin pohjalle sanomalehden palan. En siis käytä pohjalla kevytsoraa tai muuta, sillä liikakasteluvaaraa ei noissa saviruukuissa ole.

Kevyesti rapsutin vanhaa multaa pois juuripaakun päältä, sivusta ja pohjalta. Sen jälkeen laitoin ruukun pohjalle uutta sammalkasvualustaa ja pelargonin ruukkuun. Sammalta tuli tietysti myös juuripaakun ja ruukun väliin. Koska ruukun ja juuripaakun väli oli tosi kapea, sammalta oli helppo tökkiä alaspäin lusikan varrella. Lopuksi laitoin juuripaakun päälle ohuen kerroksen sammalkasvualustaa. Sitten olisikin voinut kastella, mutta kastelen ehkä vasta huomenna, sillä olin esikostuttanut sammaleen.
Pidän näitä nyt muutaman päivän pois auringonpaisteesta, niin toipuvat rauhassa mullan vaihdosta.

Tämän suoremmaksi en runkoa saanut. Oikeastaan se on juuri sopivasti vinossa, niin näyttää rennon  kotoisalta 😊

Litteitä nämä ikkunalla talvehtineet pelargonit...

Näitä rungollisia pelargoneja on kaksi jäljellä. Nämä on ne, jotka kylvin siemenistä ja leikkaamalla pidin ne rungollisina. Alun perin niitä oli enemmän, mutta säästin vain nämä. 
Ne talvehtivat kapealla ikkunalaudalla, joten niiden täytyy olla litteitä, vaikka ovat leveitä. Alla kummatkin kuvat ovat samasta pelargonista ennen leikkaamista.

Talvella ikkunalla niiden on todellakin oltava litteitä eli ruukun levyisiä 😊

Tuoksupelargonin taimet samaan ruukkuun...

Sain syksyllä blogin lukijalta kaksi tuoksupelargonin tainta, jotka istutin omiin pieniin ruukkuihinsa, koska silloin ikkunatilaa oli vähän. Nyt istutin ne samaan ruukkuun ja latvoin versot, sillä haluan tästäkin tuuhean. Tulipas samalla ihana tuoksu.
Kiitos Senja vielä taimista! Ne lähtivät hyvään kasvuun ja tältä ne näyttävät nyt yhdessä. 

Lisää postauksia pelargoneista ja niiden talvisäilytyksestä...


Kevätterkuin Sari

2 kommenttia:

  1. Ihania nuo rungolliset pienet puut. Minulle on ihan uutta, että niitä voi noin leikata ja pitää muodossaan. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Nämä tavalliset pelargonit kestävät tosi hyvin leikkaamista ja muotoilua. Toki menee hetki, ennen kuin leikattu oksa taas kukkii. Onneksi niitä ei tarvitse leikata kuin näin keväällä, ehkä hieman kesällä ja tietysti syksyllä, jotta taas mahtuvat ikkunalaudalle.

      Poista