maanantai 8. heinäkuuta 2019

Pelargoneilla mullalla on merkitystä, ja hassu tomaatin taimi

Täytyy todeta, että mullalla on iso merkitys pelargonien kasvussa. Toki hoidollakin on oma merkityksensä, unohtamatta oikeaa kuun vaiheen valintaa istutuksessa, pistokkaiden otossa ja siementen kylvössä. Olen niin ihmetellyt näitä siemenestä kylvettyjä pelakuitani, kun osalla niistä on niin paksut varret.

Rehevät pelargonit sammalkasvualustassa...

Nämä pelargonit, jotka olivat myös ensimmäisessä kuvassa, olen kylvänyt siemenistä tammikuun jälkipuoliskolla huolella kuun mukaan "puutarhurin työpäivänä".  Sen jälkeen ne on koulittu isompiin ruukkuihin ja lopuksi istutettu saviruukkuihin. Ne ovat kesän sateelta suojassa parvekkeella.


Aiemmin olen aina laittanut pelakuut muoviruukkuihin parvekkeelle, koska muuten multa kuivuu liian nopeasti. Nyt uskalsin kokeilla saviruukkuja, kun mullaksi laitoin sammalkasvualustaa. Sammal nimittäin imee kosteutta ikään kuin varastoon, josta sitten kasvi voi sitä ottaa. Tavallisessa mullassa ei ole tätä ominaisuutta.
Punavalkokukallinen on kukkinut jo toukokuusta alkaen ja valkoinen kesäkuun alusta. Nämä oli myös kylvetty ja koulittu sammalkasvualustaan. Ruukussa on siis 100% sammalta, eli Biolan Kasvusammalta.
Pelargoneja kuten muitakin kesäkukkia pitää lannoittaa. Siitä oma postaus Aika lannoittaa kesäkukat ja ryhmäruusut - varastolannoitus.

Halpa multa, turvemultaruukku ja sammalkasvualusta... onko eroa?


Kylvin maaliskuussa lisää pelargoneja siemenistä, koska testailin kuun vaikutusta kylvöissä. Taimia oli niin paljon, että tein sammalla pienen multatestin.

 Vasemmassa reunassa on turveruukussa turvetta. Keskellä oli ruokakauppaketjun omaa halpaa multaa, jossa pelargonin taimi ei lähtenyt hyvään kasvuun. Jouduin lusikalla kaivamaan multapaakun ruukusta pois, jotta näin juurten kunnon. Multa olikin kovettunut kummallisesti ja taimen juuret tosi pienet.
Oikealla on paksuvartinen pelargoni sammalkasvualustassa. Sen juuristo piti kasvualustan hyvin koossa.

Halpismullassa juuret eivät voineet selvästikään hyvin. Siksi tämä pelargoni ei kasva. Näin kävi kaikille tähän multaan istutetuille taimille.

Turveruukussa ja turpeessa kasvavat taimet voivat paremmin, mutta niiden juuret eivät kasvaneet turveruukusta läpi. Yksikään näistä taimista ei ollut rehevä, mutta ei surkeakaan.

Suosikkini - sammalkasvualusta...

Tämä testi vahvisti sitä tuntumaa, mikä minulle on tullut sammalkasvualustasta. Se on aivan huippu tuote sisäkukille ja kuumalle parvekkeelle kesäkukille. Se pysyy ilmavana ja tosiaan imee vettä itseensä niin, että kasvi tarvittaessa pystyy sitä ottamaan käyttöönsä.

Lisäksi 100% sammalkasvualusta on ekologinen, koska sammaleen otto kitusoilta voidaan tehdä noin 30 vuoden välein. Sen sijaan turpeen otto suolta tuhoaa suon lisäksi ympäristöä ja vesistöjä. Kookoskasvualusta taasen on ulkomainen tuote ja sen valmistukseen käytetään ymmärtääkseni paljon vettä alueella, jossa vedestä on pulaa.

Olen testaillut ja käyttänyt monille kasveille Biolanin Kasvusammalta, vaikkakin se ei ole luomua. Se on nimitäin lannoitettu kivennäislannoitteella. Mutta se on niin ekologinen kasvualusta, että se on tällä hetkellä suosikkini. Biohiilimullan ohella 😊


Nyt tätä kirjoittaessani tajusin, että enpäs ole testannut sitä vielä piharuukuissa. Siis taivas alla. Taidan ehtiä vielä tehdä sen tänä kesänä. Pitää vain muistaa laittaa kasville painava ruukku, sillä sammal on todella kevyttä.

Hassu tomaatin taimi...

Minulta jäi yksi siemenistä kylvetty tomaatin taimi yli ja se on saanut olla ikkunalla. Nyt otin sen lattialle, jotta sain kuvan. 
Se on kyllä niin hassu pienessä ruukussaan, vai mitä 😂
Arvaatte varmaan, mitä kasvualustaa eli "multaa" ruukussa on?

Kuun mukaan tehty kylvö onnistuu varmimmin...

Siitä kylvötestistä lyhyesti... kun kylvää ns. parhaimpina päivinä, siemenet lähtevät nopeaan kasvuun. Ja hyvä kasvu jatkuu.
Ns. huonoina päivinä kylvetyt taimet lähtivät kyllä kasvuun hieman hitaammin. Ja mikä mielenkiintoista, jatkossa ne olivat muutenkin hitaampia.
Onneksi jos on kylvänyt väärään aikaan, niin tilanne korjaantuu, kun koulii tai istuttaa taimet oikeaan aikaan.
Lisää näistä kuun mukaan tehtävistä puutarhatöistä Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla.

Jos kaipaat lisäohjeita pelargoneista...


Kesäterkuin Sari 


10 kommenttia:

  1. Hei
    Kysyn nyt ihan eri asiaa, kun edellä. Miten kävi viime talven etelänruusuruohon ja esikoiden siemenien kanssa? Onko näkynyt kasvustoa? Haluaisin kokeilla myös tuolla tavalla jos siinä onnistuit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvettiin esikot esikkoalueelle, joten ensi vuonna vasta näkee kukista, miten onnistui. Todennäköisesti hyvin, sillä siellä on paljon taimia näkyvissä.
      Ruusuruoho sen sijaan kylvettiin kylvölaatikkoon ja siruetana pääsi sinne syömään taimia. Muutama taimi näyttää ruusuruoholta, mutta sekin varmistuu vasta kukista. Eli odotellaan :)

      Poista
  2. Tulin samaan lopputulokseen omassa kasvualustavertailussani, jossa vertasin saman valmistajan kylvömultaa ja kasvusammalta keskenään. Eli kylvömultakaan ei ollut marketin halvinta osastoa. Aion jatkossa käyttää kasvusammalta ehdottomasti ainakin pistokaslisäyksessä, todennäköisesti ainakin osittain myös kylvöissä. Jos kiinnostaa käydä vilkaisemassa testini loppupäätelmiä, ne löytyvät täältä:
    https://hiidenkivenpuutarhassa.blogspot.com/2019/06/kasvualustavertailun-loppupaatelmat.html
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sammaleessa on paljon hyviä ominaisuuksia, joten ei ihme, että se on näin ylivertainen taimikasvatuksessa. Ja jos vertaa kylvömultaa ja ruokaketjun omaa halpismultaa, niin kylvömullassa taimet kasvavat huomattavasti paremmin. Eli mullalla eli kasvualustalla on merkitystä! Kiva tuo blogijuttusi :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Taitaa Kasvusammaleen suosio vain kasvaa :) Sitä kun kerran kokeilee, niin heti ihastuu sen helppouteen. Ja ne säkitkin on niin kivan kevyitä kantaa.

      Poista
  4. Hei! Mahtava tomaatintaimi! Sitten kysymys joka ei liity nyt näihin edellä mainittuihin mutta osaatko sanoa vieläkö vuorimännyn vuosikasvaimet voisi typistää? Unohdin juhannuksen tienoilla ja täällä 4-vyöhykkeellä ovat jo aika komeita vuosikasvaimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä jättitaimi, vaikka ruukku on niin pieni ;)
      Itse olen joskus heinäkuun puolella ne leikannut ja ei tullut ongelmia. Sitä sanotaankin, että parempi leikkaa vaikka vähän myöhemmin kesällä, kuin jättää leikkaamatta.

      Poista
  5. Kiitos tästä vertailusta. Tuskailin multia etsiessäni keväällä, kun ei voi ostaa hyvin painavia säkkejä, saati sitten bussissa kuljettaa niitä. Sitten lähikaupoista ostin mitä siellä nyt oli. "Mullat" vaikutti hyvin turvepitoisilta, vaikka ostin taimi-, kaktus- tai mitä tahansa multaa. Nyt seuraavana keväänä tietää mitä hakea vaikka ei sitä voi olla lähikaupassa. Tarvitsin silloin multaa pelargoneille, tomaatille, kaktuksille ja mehikasveille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurin osa pussimullista on valmistettu etupäässä erityyppisestä turpeesta. Niissä voi kyllä olla lisänä myös hiekkaa tms. Paljon mullan laatuun vaikuttaa se, millaista turvetta siinä on.
      Kaktuksille ja mehikasveille kannattaa laittaa kaktusmultaa, koska ne pitävät hyvin läpäisevästä ja hiekkapitoisesta mullasta.
      Kasvusammal sopinee kaikille muille, tosin en ole sitä kokeillut kuin amaryllikselle, tomaatille, pelakuille, saniaiselle ja kesäkukille.
      Sen yksi ihana etu on keveys, etenkin jos joutuu kantamaan pussin kotiin :)

      Poista