maanantai 1. heinäkuuta 2019

Hyötytarhan kuulumiset - omavaraisuus kotipihalla

On taas kuukauden Suuntana omavaraisuus -yhteispostauksen aika, aiheena Eteneminen ja resepti. Ihan ensimmäiseksi täytyy kertoa, että meidän seudulla maa on todella kuivaa. Sateita on tullut vähän, ehkä alle 20 mm koko kesäkuussa. Kuivuus näkyy jo pihoilla paikoitellen kuivahtaneina nurmikkoina. Ja meillä se vaikuttaa siihen, että kaivosta voi loppua vesi. Kastelut on nyt siis minimissään.

Kastelualtaissa kaikki hyvin ja munakoiso kukkii...

Kastelualtaiden päällä olevissa multasäkeissä samettikukat kukkivat niin ihanasti ja suojaavat syötäviä taimia rusakolta. Vielä se on ainakin toiminut. Samettikukkien sävy on tosi jännä, ja ne olen  itse esikasvattanut siemenistä.

Säkeissä on muutama munakoison taimi, mitkä nyt kukkivat. Siemenpussissa luki, että kukkia kannattaa sumuttaa kevyesti, niin se edistää hedelmien muodostumista.Yllättävän kauniit kukat niillä ainakin on.
Näistä kastelulaatikoista enemmän Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha -postauksessa.

Peruna aloittelee kukintaa...

Aika järkyn näköinen tämä perunamaa. Näin kuivaa meillä on. Perunamaata ei kastella koskaan, eikä siis nytkään. Vaikka näyttää näin kituvilta, niin todennäköisesti tulee iso sato. Siemenperunat on nimittäin istutettu maahan tarkasti oikeaan kuun vaiheen aikaan hyvänä päivänä. 
Näillä on muuten kauniin vaaleanlilat kukat 😊

Herneet tuettu nyt pitkillä kepeillä...

Espanjansiruetanoiden takia, emme käytä kasvuharsoja keväällä. Joten kylmänarat kasvit kylvetään maahan vasta touko-kesäkuun vaihteessa. Siksi nämä herneen taimet on vielä pieniä.
Ekan kerran hernekepit on näin pitkät. Ne ihan huvittaa, sillä ei vieläkään meinaa uskoa, että herne kasvaisi yli polven korkuiseksi meidän maassa. 
Biohiili voi tehdä ihmeitä... kuten hyvin näkee Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla -postauksessa.
Herneiden takana näkyy etanaeste.

Uusintakylvöjä herneellä ja pavuilla... ne siruetanat ja harakat...

Pelkästään kuivuus ei ole haaste kasvimaalla, sillä meillä on niitä espanjansiruetanoita, jotka syövät taimet yhdessä illassa.  Eli uusintakylvöjä saa tehdä hieman. Vasta nyt saatiin etanaeste laitettua takaisin kasvimaan ympärille, joten kohta kylvetään taas muutama pavun siemen. Siis sekin kuun mukaan, nimittäin nyt maanantaina ja tiistaina ei kannata kylvää mitään.  
Meidän omakotialueella on myös harakkalauma ja naakkoja, jotka nyhtävät taimet ylös maasta. Taimet voi istuttaa kyllä takaisin, mutta yleensä ne on ehtinyt jo kuivua.

Alla kuva toisesta hernemaasta, josta säilyi vain muutama taimi. Onneksi uudet kylvökset ehtivät hyvin tehdä satoa. Tässä jopa mietin, että sitä etanaestettä voisi tehdä myös alaosan hernemaalle, kun se on niin tehokas ja helppo tehdä. Postaus siitä keskiviikolta Etanaeste ja espanjansiruetanat

Papujen seassa kasvaa selvästi jalopähkinän taimi. Oliskos oravat piilottaneet sen siemenen vai onkohan se tullut kompostimullan mukana. Hauska ylläri 😊

Mansikkamaasta eka sato...

Elokuussa istutetut mansikan taimet tuottavat jo kivasti satoa. Ja tätä mansikkamaata on kasteltu tänä vuonna vasta yhden kerran, se selittää marjojen pienen koon. Muuten mansikat voivat tosi hyvin. Tässäkin maassa on biohiiltä. Niiden istutuksesta on myös oma postaus eli Mansikan taimien istutus biohiilimultaan.

Ja se resepti, jonka on itse testannut...

Tähän aikaan suurinta herkkua on juuri poimitut mansikat ja jäätelö... kahvin kanssa 😊
Tämä resepti on helppo ja nopea tehdä.
Mansikat voi myös ostaa, ei tarvitse olla omalta pihalta 😋

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Mansikkaterkuin Sari

28 kommenttia:

  1. Täälläkin on ollut kuivaa, mutta kaivossa on riittänyt vesi. Tosin näyttää siltä että kasvien sijaan kasteluvedestä on nauttineet rikkaruohot :D ja mansikatkin ovat menneet räkättirastaiden suihin kun en kestä käyttää verkkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä iso asia, että kaivossa riittää vesi! Meillä nuo kaivot on vanhoja rengaskaivoja, ja onneksi nykyään on kunnallistekniikka. Tosin sitä vettä ei käytetä pihalla.
      Meillä on pakko käyttää verkkoa, kun on ne harakka- ja naakkaparvet. Verkkoon ei kyllä ole vielä yhtään lintua tarttunut kiinni, kun verkko on kaarien päällä. Toki tarkistetaan ainakin pari kertaa päivässä tilanne. Aiemmin kun verkko oli alempana, niin siitä sai pelastaa lintuja vähän väliä. Jokin juju siinä korkeammassa verkossa on, kun linnut jättävät sen rauhaan.

      Poista
  2. Teillä näyttää hyvältä. Meillä on myös ongelmia kasteluveden riittämisen kanssa ja ajattelin jatkossa seurata esimerkkiäsi biohiilen käytössä,josko se auttaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herneistä näkee hyvin sen biohiilen avun. Eli kun siemenet saa itämään ja pienelle taimelle, niin ne alkavat hyötyä biohiilestä ja lähtevät vauhdikkaampaan kasvuun. Nyt onkin jännä seurata kasvimaalla kasvien kehitystä, tuleeko yhtä hyvä sato kuin viime vuonna. Pitäisi kyllä tulla, sillä biohiilen vaikutus kestää vuosikausia :)

      Poista
  3. Täälläkin on ollut kuivaa. Onneksi viimeisen viikon aikana on vähän saatu sateitakin. Ihanaa heinäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sateet ovat selvästikin olleet paikallisia. Meillä naapurikunnassa satoi kunnolla, mutta meille tuli vain pari pisaraa. Nyt pidetään peukkuja, että tälle viikolle ennustetut sateet pitäisivät paikkansa.
      Oikein mukavaa heinäkuuta sinullekin!

      Poista
  4. Meillä ei ole myöskään ihan hirvittävän paljoa satanut. Mutta onneksi on lampi, mistä ottaa kasteluvettä kasvimaalle.

    Sanotaanhan sitä, että peruna ei tarvitse vettä kuin keittämiseen! Varmasti sinullakin heikkojen varsien alla muhii muhkeat mukulat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on kyllä iso etu, kun on lampi josta ottaa kasteluvesi! Silloin ei myöskään tarvitse niin tarkkaan miettiä, mitä kannattaa viljellä ja mitä ei :)
      Tuota sanontaa en ollutkaan kuullut. Se siis vahvistaa tulevaa suurta perunasatoa ;)

      Poista
  5. Minä vetäisin esimerkkisi innostamana biohiiltä kasvimaalle käytännössä joka laatikkoon. Saas nähdä onko miten apua. Sitä hupeni yllättävän vauhdilla, vaikka pakkauskoko oli käytännössä puoli jätesäkkiä. Vielä jäi paikkoja joihin ei sitä riittänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistithan ladata sen ennen levitystä jollain tyylillä. Sitä kyllä menee aika paljon, jos haluaa heti laittaa riittävästi.
      Mekin mielenkiinnolla seurataan nyt, tuleeko tänä vuonna yhtä ällistyttävä kasvu kuin viime vuonna. Heinäkuun lopulla pitäisi jo näkyä kasvussa tuloksia :)

      Poista
  6. Mahtava löytö tuo pähkinäpuu! :D Mansikkaa pitäisi täälläkin laittaa enemmän kasvamaan. Espanjansiruetanoita täällä ei ole, monenlaisia lintuja kylläkin. Meinasinkin tehdä häkin mansikkapenkin päälle :) Saisivat mansikat kasvaa rauhassa ja sitten vaan nostaisi häkin kannen kun haluaa itse kerätä marjoja....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan käsittämätöntä, miten se jalopähkinä on päässytkin multaan huomaamattamme. Sillä sen pähkinä on aika iso... ne on varmaan ne oravat olleet taas asialla ;)
      Laatikkoviljelyssä tuo häkki on varmastikin tosi kätevä! Meillä on rastasverkko kaarien päälle viritettynä. Se ei ole mansikoissa kiinni ja varmaankin se tekee sen, ettei linnut ole tarttuneet verkkoon. Eikä niitä näy edes mansikkamaan lähellä.

      Poista
  7. Mulla on muinakoisot kasvihuoneessa, eikä ne vielä kuki! Ja mansikoille viritettiin juuri verkko, koska joku kävi nappailemassa sieltä raakileetkin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvin siemenistä nuo munakoison taimet maaliskuun alussa ja ne on kukkineet jo jonkin aikaa. Riittävän aikainen kylvö saa ne kukkimaan aikaisin... näin luulen :)
      Olen kuullut, että rastaiden lisäksi myös oravat ja ehkä jokin muukin eläin käy nappailemassa mansikoita. Ei mikään ihme, onhan ne niin hyviä... ainakin kypsinä ;)

      Poista
  8. Kuivaa on ollut mutta ei niin kuivaa kuin viimevuosi. Tuota reseptiä pitää kyllä ahkerasti käyttää kun mansikka alkaa satoa tuottamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on ainakin yhtä kuivaa, sen huomaa niin hyvin pihojen nurmikoista ja kallioiden kuivuneesta kasvillisuudesta. Toivottavasti tulisi jo sateita!
      Resepti on helppo, ja tosi hyvä :)

      Poista
  9. Meilläkin munakoisoa ekaa kertaa kasvihuoneessa kokeilussa. :) Saa nähä mitä tulee.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan jännä nähdä, tuleeko siitä hedelmiä. Vielä ei ainakaan yhtään alkua näy, vaikka kukkia on ollut jo pitkään. Pidetään siis peukkuja munakoisoille :)

      Poista
  10. Ei ole sateita täälläkään kovasti saatu, kokonaissaldo 8+7 mm kesä-heinäkuulta tähän asti. Mansikat näyttää tosi hyvältä elokuussa istutetuiksi. Omani pistin istuttaen vasta keväällä, ehkä ensi vuonna sitten meilläkin jotain tulee. Munakoiso lienee perunan sukulainen kun kukat näyttää melko samalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä onneksi yöllä satoi pitkästä aikaa, ja taas ensi yöksi on luvassa uusia sateita :)
      Muistan, kun mansikantaimien viljelijä suositteli elokuun alkupuolella istuttamista. Silloin jo seuraavana kesänä pitäisi tulla marjoja. Oli kyllä oikeassa. Teidän mansikan taimet kasvavat nyt koko kesän, joten ensi kesänä on varmasti odotettavissa jo aika iso sato.
      Totta... munakoiso, peruna ja tomaatti ovat samaa Solanum sukua.

      Poista
  11. Minä en laittanut herneille tukia, liekö olen vielä pulassa niiden kanssa..? Ne ovat nyt sellainen mytty �� Onko tuella muuta ideaa kun että vievät vähemmän maapinta-alaa kasvaessaan ylöspäin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu varmaan hernelajikkeesta kuinka tärkeää tukeminen on, sillä osa kasvaa ainakin metrin korkeiksi.
      Tuettuna versot kukkivat paremmin ja sato on suurempi. Tietysti ne on myös silloin helpompi kerätä :)

      Poista
  12. Täälläkin kuivuus vaivasi kesäkuussa - siis juuri silloin, kun olin itse pari viikkoa poissa puutarhan ääreltä ja kastelu miehen varassa... Siksi tuntuukin, että kaikki on niin kituista ja pientä vielä. Perunamaata en itsekään ole koskaan kastellut (paitsi viime kesän järkyttävinä helteinä välillä pidin sadetinta päällä), ja hyvin satoa tuottanut. Jouduin jo eilen kaivamaan ensimmäiset perunat maasta, kun kaupasta ostetut pääsivät loppumaan kesken ruuanlaiton... :) Oli ilo huomata, että nyt jo löytyi oman nyrkkini kokoisia pottuja!

    Kauniit hernetuet sinulla! <3 Laitanpa idean itsellekin talteen. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun tuli sateet, niin kaikki kasvit lähtevät hurjaan kasvuun :) Tosin tämä viileys voi joitakin vähän hidastaa.
      Oma perunamaa on kyllä ihana kesällä. Sieltä saa haettua perunoita syksyyn asti. Täytyypäs tutkia, miten meidän perunamaalla on tilanne. Tässä työn tiimellyksessä ei ole tullut mieleenkään hakea pihalta perunoita ;)
      Hernetuennan tyyli on wanha, ja toimiva.

      Poista
  13. Voi, miten ihanan näköistä. Ihan kateudesta halkean. Meillä ei tänä vuonna kasva mitään... Voi harmitus. Mutta kiva katsoa sinun kuvia, tulee paremmalle mielelle! ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tämä vuosi on kyllä ollut haasteellinen kasvimaalla. Toisaalta, me osaamme jo valita kasvit, mitkä ovat varmoja meidän kuivassa maassa. Oli sitten sadekesä tai kuivakesä, ne kasvavat aina.
      Biohiilen ansiosta myös herne viihtyy, joka aiemmin ei oikein kasvanut.
      Jos yhtään lohduttaa, niin sää vaikuttaa aina... vaikka olisi kuinka hyvä puutarhuri. Eli aina jokin vähän epäonnistuu ja jokin kasvi tuottaa supersadon... eri vuosina eri kasvit :)

      Poista
  14. Yllärit ovat hauskoja. Usein tuntuu, että ne yllärit kasvavat jopa paremmin kuin oikeasti kasvatettavaksi laitetut. Ilmeisesti osoitus luonnonvalinnasta, vahvat jääneet eloon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllärit tosiaan piristävät puutarhurin päivää ;) Meillä on ollut yhden mansikan taimen luona pieni sormustinkukan taimi. Ei hennottu poistaa sitä... ja nyt se järkyn iso jättimäisine lehtineen. Sekin näyttää hyötyvän biohiilestä :)

      Poista