Äiti Maan päivä 22.4....
"Kansainvälinen Äiti Maan päivä on 22.4. ja se on YK: yleiskokouksen julistama, jotta muistaisimme elää arjessamme harmoniassa luonnon kanssa, ja jotta niin nykyisillä kuin myös tulevilla sukupolvilla olisi oikeudenmukainen mahdollisuus elää tasapainoista elämää maapallollamme."
1 - Tee nurmikosta kukkanurmikko...
Tavallinen nurmikko, jossa on etupäässä heinää, on epäekologinen. Siinä ei ole pölyttäjille ruokaa ja se muutenkin köyhdyttää pihaluonnon monimuotoisuutta.
Sen sijaan kun muutat sen kukkanurmikoksi, saat heti lisättyä kukkia pörriäisille ja pihan monimuotoisuutta. Samalla nurmikon hoito helpottuu.
2 - Onhan pihallasi mahdollisimman isoja puita...
Puut ovat tärkeitä ilman puhdistajia. Ne ovat myös monille hyönteisille, linnulle ja muille arvokkaita elinympäristöjä. Lisäksi puut ovat tehokkaita hiilensitojia.
Joten jos pihallesi vielä mahtuu puita, istuta niitä lisää. Valitse mahdollisimman isoksi kasvavia puulajeja, jotta lehtipintaa tulee mahdollisimman paljon.
Suunnittele puut ja niiden paikat pihasuunnittelun periaatteiden mukaan, jotta myöhemmin ne eivät aiheuta haittaa rakennuksille eikä naapureille.
3 - Kompostoi puutarha- ja biojätteet mullaksi...
Kun itse kompostoit pihalta tulevat puutarhajätteet ja keittiön biojätteet, saat hyvää multaa. Kompostimullassa on kasvien ja maan hyvinvoinnille tärkeää maan mikrobitoimintaa. Se on siis kasvien ja maan näkökulmasta kaikkein parasta multaa.
Samalla jätteitä ei tarvitse kuljettaa muualle, mikä on iso ekoteko.
Alla kuva puutarhakompostista valmistunutta multaa, odottamassa siirtoa kasveille.
4 - Minimoi kasvien kastelun tarve...
Monivuotisten pihakasvien kastelu kuivana kesänä, jolloin myös pohjavedet vähenevät, on tosi epäekologista. Nimittäin monivuotisia kasveja ei tarvitse kastella kuin istutusvuonna, jos ne on valittu oikein.
Valitse siis kasvit aina paikan olosuhteiden mukaan, mikä kuuluu pihasuunnittelun perusperiaatteisiin.
5 - Hoida pihaa luonnon omalla rytmillä...
Luonnossa ja kasveilla on omat rytminsä. Yksi tällainen on kuun rytmit eli kuun mukaan valitaan eri puutarhatöille sopivat ajankohdat. Tämä on vanhaa kansanperinnettä ympäri maailmaa.
Esimerkiksi omenapuiden leikkaaminen oikeaan aikaan, vähentää vesiversojen kasvua. Vesiversot eivät nimittäin ole hyviä puiden rakenteelle, eikä ne kuki ja tuota satoa.
Rikkaruohot saa myös helposti kitkettyä maasta, kun kitkee ne kuun mukaan katsottuina Kitkemispäivinä. Siitä muistuttelinkin maanantaina Kitkemispäivät kuun mukaan.
6 - Auta pikkulintuja...
Monet pikkulinnut on vähentyneet, koska niillä ei ole sopivia paikkoja pesintään. Linnunpöntöistä on siihen nopea apu. Parhaat pöntöt on tehty ihan tavallisesta laudasta ja ohjeita niiden valintaan ja sijoittamiseen löytyy BirdLife Suomi sivuilta.
Mitä enemmän pihalla on puita, pensaita, perennoja ja kukkanurmikkoa, sitä enemmän on myös pihan pikkulinnuilla ruokaa.
Inspiroivaa Äiti Maan päivää!
Puutarhaterveisin Sari
Kiitos näistä vinkeistä! Osa onkin pihallani jo kunnossa. Tuota kompostointia en ole uskaltanut aloittaa. Se taitaa kerätä rottia herkästi? Toinen, mitä olen harkinnut jo pitkään, on kukka nurmikko. Taidan ottaa sen tämän kevään projektiksi.
VastaaPoistaOle hyvä :) Puutarhajätteen kompostointi ei houkuta rottia. Etenkin jos hoitaa kompostia, jolloin puutarhajätteistä tulee nopeammin multaa. Kokeile ihmeessä, niin näet jo kahdessa vuodessa, miten kompostointi tuottaa hyvää multaa.
PoistaHyvä projekti sinulla tulossa :) Kukkanurmikosta on paljon iloa niin perhosille, pörriäisille kuin meille ihmisillekin.
Aika monta kohtaa on kunnossa, mutta kukkanurmikkoa ei vielä ole. Ehkä sellaisen voisi laittaa tuonne ihan tien viereen, jonne robotti ei mene:)
VastaaPoistaKuun mukaan tulee jo aika hyvin kasteltua ja suuren kitkemispäivän muistan, se kun on tyttären syntymäpäivä. Mutta lisääkin voisin vielä ottaa oppia sillä saralla!
Sinulla on selvästikin kivan ekologinen piha :)
PoistaHyvä idea kukkanurmikon paikaksi! Robottiruohonleikkuri ei ole paras mahdollinen kukkanurmikolla, etenkin jos haluaa paljon kukkia.
Hyviä kitkemispäiviä on muuten enemmänkin ja niistä on iso apu hankaliin rikkaruohoihin. Toki Suuri Kitkemispäivä on niistä se paras :)
Rikkaruohojen kitkemispäivä jutun yhteydessä kuva voikukista, se ei ole rikkaruoho.
VastaaPoistaVoikukat voivat olla viljeltyjä hyötykasveja, luonnon villivihanneksia, luonnonkukkia tai rikkaruohoja. Rikkaruoho on nimittäin kasvi, joka kasvaa paikassa, jossa sen ei haluta kasvavan. Kuvan voikukat olivat tällaisia rikkaruohoja ja siksi ne kitkettiin pois. Ne olisi voinut kyllä syödä, mutta vein ne kompostiin.
PoistaKotilot tykkää kompostista ja pitkästä ruohosta ja maatuvista lehdistä mutta minä en tykkää kotiloista saati siruetanoista.
VastaaPoistaMinäkään en yhtään tykkää siruetanoista, joita meidän alueella on paljon. Onneksi niiden kanssa oppii elämään.
PoistaHoidetussa kompostissa nilviäiset vähemmän viihtyvät, mutta tunkiomaisessa kompostissa niillä on hyvät oltavat. Kompostia kannattaa siis hoitaa, jo noiden nilviäisten takia.
Pitkässä heinikossa, eli kun nurmikko jätetään leikkaamatta, näkee enemmän kotiloita. Sen takia parempi vaihtoehto onkin ekologinen kukkanurmikko, jota voi halutessaan leikata vaikka kerran viikossa.