lauantai 30. joulukuuta 2017

Ekat siemenet kylvetty, jee!

Oli super ihanaa kylvää näitä rimpsureunaisien orvokkien siemeniä. Tuli melkein kevätfiilis, etenkin kun ulkona tihutti vettä. Miksi kylvän näin aikaisin? Sen takia, että se on niin kivaa!
Ja haluan näiden kukkivan aikaisin maalis-huhtikuussa. Onneksi näille on hyvä kasvatuspaikka aurinkoisella ja vetoisalla ikkunalla.

Talvenkestäviä orvokkeja...

Toissa kevättalvena kylvetyt rimpsureunaiset orvokit talvehtivat hyvin maahan istutettuina. Istutan aina kevään orvokit pihalle kesällä, osa talvehtii ja osa ei. Nämä itse kylvetyt rimpsureunaiset orvokit ovat talvehtineet todella hyvin. Ala kuva keväältä. Saas nähdä talvehtivatko nyt hyvin, kuulemma ovat kaksivuotisia tai ainakin lyhytikäisiä.

Viola wittrockiana `Germania`  - tarhaovokki

Orvokin kylvöniksejä...

Syksyllä jo hankin näiden rimpsureunojen siemeniä ja mykorritsa kylvömullan valmiiksi. Tähän aikaan niitä voi olla vaikea löytää, ainakin meiltäpäin.

 Olen nyt monen kokeilun jälkeen todennut laadukkaan kylvömullan tärkeyden kylvöjen onnistumisessa. Kokeiluista ja epäonnistumisista koetan muistaa postata lähempänä kevättä.

Toinen tärkeä asia näissä siementen kylvöissä on se, ettei mullanpinta pääse kuivumaan. Kylvörasian peittäminen muovilla pitää mullan kosteampana. Multaa kannattaa sumuttaa sumutepullolla esim. kerran päivässä.
Näiden lisäksi pienet taimet tarvitsevat paljon valoa. Ja aina kannattaa lukea siemenpussin ohjeet huolella. Nytkin vein kylvörasian viileään huoneeseen, sillä itämislämpötilana näytti olevan 15-18 astetta. Itämiseen menee 14-21 vuorokautta eli siksi orvokin kylvö tehdään aikaisin, yleensä tammikuussa.
Ja tietenkin kylvän näitä kukkivia aina kasvavan kuun aikaan. Se on syy, miksi tein kylvön jo nyt. Tammikuussa kasvava kuu on vasta 18.-30.1.2018.

Versotusta eli pienten versojen kasvatusta...

Innostuin samalla kylvämään syötävääkin. Reilun viikon päästä pitäisi jo päästä maistelemaan näitä.
Kylvin siemenet nyt multaan pieniin rasioihin. Minulla on myös versotuslaatikko, mutta se ei mahdu ikkunalaudalle... joulukukkien takia 😊


Lisää vinkkejä siementen kylvöihin ja jatkohoitoon:

Muita puuhia...

Istutin myös viimeiset kukkasipulit ruukkuihin kellariin. Jännä nähdä, milloin kukkivat. Vielä jäi pussillinen tulppaanin sipuleita, jotka aioin istuttaa pihalle 😋
Ryhmäruusujen talvisuojaukset on tekemättä, sillä odotellaan maanpinnan jäätymistä. Sääennuste lupailee pakkasten saapuvan ensi viikon lopulla, joten saas nähdä päästäisikö jo silloin suojauspuuhiin.

Terkuin Sari

14 kommenttia:

 1. Vau, nyt alkaa olla mukavaa puuhaa! Ihanat rimpsureunat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä se kevätpuuhailu alkaa :)
   Ihastuin niin näihin rimpsureunoihin, että kylvin niitä jo kolmantena vuonna. Ja varmasti ensi vuonnakin ;)

   Poista
 2. Ekat siemenet multaan ja tuo mullan tuoksu! Ihanaa!!

  Oikein kukkivaa ja kaunista uutta vuotta 2018!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosi ihanaa saada kädet multaan. Tänään ajattelin istuttaa yhden viherkasvin kokeeksi erikoiskasvualustaan, joten ihana "multapuuhailu" jatkuu :)
   Kiitos! Upeaa ja kukkarunsasta puutarhavuotta 2018 sinullkein!

   Poista
 3. Voi, tuo hetki on ihana! Ja rimpsukkaat myös!
  Täällä tuo odotettu ensihetki koittaa myös pian, sillä haaveissa orvokit äitienpäiväksi.
  Paljon iloa ja onnistumisia alkavaan vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, miten ekat kylvöt onkin joka vuosi yhtä ihanaa. Ja vähän hassua, että kylvän jo näitä kevätkukkia, vaikka osa talvisuojauksista odottaa vielä pakkasten saapumista. Pidetään peukkuja, että kylvöstemme ajoitus osuu nappiin :)
   Kiitos! Ihanaa ja antoisaa alkavaa puutarhavuotta sinullekin!

   Poista
 4. Aikaisinhan sinä aloititkin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, näiden orvokkien kanssa pitää alkaa aikaisin, jos haluaa niiden kukkivan aikaisin keväällä. Voi hyvinkin olla, että siemenet itävät vasta 20 päivän kuluttua ja siitä menee kauan, ennen kuin suostuvat kukkimaan. Katsotaan, miten onnistuu.

   Poista
 5. Apuva, eipä ole tullut mieleenkään, että multaa ei saisi näin aikaisin siemenviljelyyn! Tuo onkin hyvä pitää mielessä tänä vuonna. Käytätkö kasvatuksen aikana kasvilamppuja? Jos, niin olisi kiva kuulla kokemuksiasi niistä.

  Ihanan näköisiä nuo orvokit. Toivottavasti siemenet itävät hyvin. Itse yritän ensimmäistä kertaa keijunmekkoköynnöstä kasvattaa itse. Viime vuonna sain hyvin siemeniä kerättyä talteen. Jos yhden sadasta onnistuisin idättämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvömultaa löytyy varmasti puutarhamyymälöistä, mutta meillä ei ole täällä lähellä sellaista. Joten kantapään kautta olen oppinut hankkimaan kylvömullan ja tammikuun siemenet jo syksyllä valmiiksi.
   En käytä kasvilamppuja, vaan kasvatan ikkunalla, johon paistaa talvellakin aurinko. Taimet tulevat kyllä aikaisessa talvikasvatuksessa hieman honteloiksi, mutta se ei käytännössä haittaa. Kasvatan näitä orvokkeja ihan pienen määrän... ja täytyy toivoa aurinkoisia päiviä :)
   Pidetään peukkuja, että saat monta keijunmekon tainta kasvamaan. Tiesithän, että keijunmekon siemeniä ei peitetä mullalla. Siemen vaatii valoa itääkseen.

   Poista
  2. Sen muistan puutarhurin aikoinaan antamista ohjeista, että mullan pintaan siemenet :) Hän oli itse, kylvökokeilun epäonnistuneeksi luultuaan, kipannut siemenet multineen pois ja myöhemmin huomannut, että olivatkin mokomat itäneet omia aikojaan. Olivatko siemenet mullan sisällä vai päällä, miten lie. Ehkä sekä että.
   Jos siemeniä on säästynyt kylliksi, yritän tehdä erilaisia kylvökokeiluja oppiakseni, miten siementen idätys parhaiten onnistuisi. Ehkä multaa täytyy olla astian reunaan saakka ja vedellä sumutusta säännöllisesti. Tai sitten jotenkin toisin.

   Poista
  3. Kokeilut on aina niin mielenkiintoisia, ja opettavaisia :) Itse testailen nyt uudenlaista kasvualustaa versotuksessa, ja todella lupaavalta näyttää. Itse asiassa melkein helpompaa, kuin versotuslaatikossa. Laitan siitä juttua blogiin, kun saan kuvat otettua.
   Kylvöissä yksi tärkeimmistä asioista on pitää siemenet kosteana. Eli se säännöllinen sumutus on huippu tärkeää, etenkin mullan pintaan näkyviin jääville siemenille. Tsemppiä testailuun :)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos paljon palautteesta! Tässä talven ja kevään edetessä kylvöjuttuja tulee vielä lisää.

   Poista