tiistai 11. marraskuuta 2008

Syysistutuksia

Viime viikkoina minulla on ollut niin paljon puuhaa, etten ole ehtinyt kirjoitella tänne, enkä oikein lueskella muidenkaan blogeja. Toivottavasti, nyt rauhoittuu hieman . Onneksi viimeistään silloin, kun lumi tulee maahan ....
Laitoin parvekkeen pöydälle mehitähtiruukun, joka on lojunut lattialla, odottamassa pääsyä pihalle. Aioin istuttaa mehitähdet takaisin maahan.
Mutta ruukku onkin jo sinällään valmis syysistutus eli jätänkin sen talveksi pöydälle.
Tämä on sille jo kolmas talvi parvekkeella.


Saa nähdä aukeaako jouluruusujen nuput vielä tänä syksynä vai ensi keväänä.


Hyvää viikon jatkoa kaikille !

9 kommenttia:

 1. Lämmin kiitos, Sari! Tuli tuosta saviruukustasi mieleen, että tiedätkö miten niiden pinnan saisi nopeasti vanhan näköiseksi, kulahtaneeksi ja patinoituneeksi? Olen kaivanut omani maahan mutta vuodessa niille ei ole tapahtunut yhtään mitään. Välillä kaadan päälle piimää ja olutta (ja mieheni pitää minua täytenä hourupäänä) mutta kun ei niin ei. Mikä neuvoksi vai eikö mikään?

  terkkulit!

  VastaaPoista
 2. Mehikasvit ovat ihania, varmistuin nyt kokemuksestasi, että mehitädet viihtyvä ja talvehtivat terassillanikin.

  Jouluruusu on kaunis, mutta en ole saanut sitä kukkimaan. Yksi jouluntienoo hankin pari jouluruusua, mutta ei niistä mitään tullut.
  Viihtyvätkö viileässä ?

  VastaaPoista
 3. marja kristiina - olen kuullut, että saviruukun voisi "maalata" sammalseoksella. Eli matalaa sammalta, esim kiven päältä kerättyä, silputaan ja sekoitetaan oluen kanssa velliksi ja seos suditaan ruukun pinnalle. Ruukkua pidetään varjossa ja sumutetaan eli ruukku ei saa kuivua liikaa. En ole itse kokeillut tätä, mutta ruukun pitäisi sammaloitua näin helposti.
  Sen sijaan olen huomannut, että saviruukun pinta tulee vanhannäköiseksi, jos siinä on kasvi, jota kastelee ja lannoittaa normaalisti. Vesi ikäänkuin työntää "ravinnesuoloja" mullasta ruukun läpi, sen pinnalle.
  On varmaan muitakin "vanhennusaineita", mutta niissä on hyvä varmistaa, etteivät kemikaalit häiritse herkempien kasvien juuria.
  En upottaisi ruukkua maahan, vaan päin vastoin pitäisin sen maan päällä, jotta ilma, kosteus ja valo pääsevät osaltaan patinoimaan pintaa.
  Minullakin on ihana vanha ruukku, mutta se on hieman säröllä. Sitä en uskalla pitää talvella ulkona, ettei se halkea lopullisesti.
  Mukavaa viikon jatkoa !

  VastaaPoista
 4. arleena - tavalliset mehitähdet ovat erittäin talvenkestäviä puutarhassa ja siksi kestävät myös ruukussa hyvin. Talvenarat puutarhassa, eivät talvehdi ruukussakaan, loogista. Jos vesi kerääntyy ruukun pinnalle talvella, jäätyessään se voi tuhota mehitähdet. Mutta katoksen alla ei ole tätä ongelmaa. Tosin ystäväni on saanut isoissa (halkaisija ehkä 1 metri) ruukuissa ongelmitta talvehtimaan maksaruohoja yms ihan taivasalla, sateessa. Aina kannattaa kokeilla : )

  Jouluruusu on monivuotinen puutarhakasvi (hyvällä paikalla Etelä-Suomessa), jolla lehdet säilyvät talven. Se aloittelee ulkona kukkimisen heti lumen sulettua. Kuulemma nyt jollain pihalla jouluruusuissa on jo isot nuput. Eli se on ulkokasvi ! Sisällä se viihtyy parhaiten viileässä huoneessa tai viileällä ikkunalla. Torimyyjä kertoi, että jouluruusu talvehti hyvin parvekkeella viime talven, meillä Nurmijärvellä. Siitä minäkin innostuin nyt kokeilemaan : )

  VastaaPoista
 5. Ilostuin heti näkemästäni jouluruususta,minulla ulkona jo nupussa, eli maassa, ensimmäiset ostin kahdeksan vuotta sitten ja yksi kukki ympäri vuodet..naapurit ihmettelivät, se kukki myös lumen alla aina vaan..kunnes viime vuonna lopetti kukintansa yhtäkkiä, niinhän se käy niinkuin meille ihmisillekin. surullista..no mut nyt on uudet jo nupussa ja kukassa, eikä hätiä mitiä:) Onnea kukillesi sinulle myös.

  VastaaPoista
 6. Kauniita nuo mehitähdet ja erityisesti jouluruusut.

  Täytyy varmaankin yrittää jouluruusun kasvatusta, olen sellaisia jo useampana vuotena ihaillut, mutta en ole uskaltanut kokeilla.

  Hyvää loppuvikkoa.

  T.Sussi

  VastaaPoista
 7. sirkka - kasvit välillä pitävät lepojaskon, eivät kuki tällöin. Ja kun ne ovat levänneet, jatkavat taas kukintaa... Ystävälläni on pihallaan monta jouluruusua, valkeita ja viininpunaisia. Ne ovat niin upeita ja kukkivat pitkään : )

  sussi - on kiva kokeilla jotain uutta. Minulla on kotona sen verran lämmintä, että en usko jouluruusun viihtyvän olohuoneessa. Laitoin sen siis lasitetulle parvekkeelle ja sieltä se näkyy olohuoneeseen.

  VastaaPoista
 8. Minulla ollut ongelmia mehitähtieni kanssa, viime talvena mädäntyivät melkein kokonaan sain pelastettua laakeaan saviruukkuun, nyt taidan kuskata pojan parvekkeelle talveksi.

  VastaaPoista
 9. tia - mehitähdet ovat kivikkokasveja eli vaativat läpäisevän maan maahan istutettuna. Ja ruukussa, ruukun pinnalle kerääntyvä vesi mädännyttää tai jäätyessään muuten tuhoaa ne.
  Muutenhan mehitähdet ovat superhelppoja. Kuvan mehitähtiruukku on välillä kuivahtanut niin, että lehdet ovat aika kurttuisia. No kastelun jälkeen ne palautuvat meheviksi. Näin talvella pidän ruukkua kuivahkona ja kastelen vähän kerrallaan. Istutin miniruukkuun pikkumehitähden, saa nähdä säilyykö hengissä....

  VastaaPoista