perjantai 13. lokakuuta 2023

Ekat talvisuojaukset pihan kasveille

 
Olemme viritelleet jo ensimmäiset talvisuojaukset tietyille pihan kasveille. Nimittäin peurat ja kauriit alkavat taas vierailla pihalla enemmän, etsimässä maukkaampia kasveja. Loput talvisuojaukset laitamme vasta sitten, kun puista ja pensaista on lehdet pudonneet alas. Tai jos pitkä sääennuste lupailee pysyviä pakkasia, niin sitten juuri ennen pakkasten alkamista.


Marjakuusi suojattu verkolla...

Metsäkauriit ja peurat syövät marjakuusen versoja herkästi, etenkin lehdettömään aikaan. Suojasimme tämän marjakuusen jo jokin aika sitten verkolla. Jotta verkko oli helpompi laittaa sen ympärille, marjakuusen versoja sidottiin hieman yhteen. 
Kauriit ja peurat syövät myös tuijia, mutta meillä ainakin tähän asti tuijat on saaneet olla rauhassa. Toivottavasti jatkossakin, sillä niitä emme suojanneet.

Hedelmäpuiden talvisuojaukset runkosuojilla...

Hedelmäpuille on viritelty jo ekat talvisuojaukset eli muoviset runkosuojat rungon ympärille. Nämä muoviset spiraalimaiset runkosuojat on siitä hyviä, että ne on kestäviä ja ne on helppo kietoa myös isomman puurungon ympärille. 
Runkosuoja pitäisi olla tiiviisti ihan maahan asti, jotta se suojaisi maa ja lumen välissä liikkuvilta peltomyyriltä. Ei siis näin kuten kuvassa on. Tämän päärynäpuun alaosan kuori on jo niin vanha ja uurteinen, että tuskinpa se maistuu myyrälle.

Runkosuoja siis estää tähän aikaan peuroja, kauriita ja rusakoita syömästä puun kuorta. Myöhemmin syksyllä virittelemme nuorien hedelmäpuiden ympärille korkeahkot metalliverkot suojaamaan myös puiden oksistoa. Siitä kuvia Omenapuiden talvisuojaus -postauksessa.

Viinikärhön talvisuojaus fasaanien kulkureitillä...

Ehkäpä teistä joku muistaa sen, miten fasaanit talvella katkoivat viinikärhön kaikki versot poikki, kuten aiempinakin talvina. Niillä on kulkureitti talvella keinun jalan vierestä keinun alle. Nyt sitten ekaa kertaa laitettiin köynnöksen alaosaan verkko. Saa nähdä säilyykö nyt köynnöksen versot ehjinä. Toivottavasti 😊
Viiniköynnöksen alla kasvaa harmaakäenkukkaa, josta enemmän Harmaakäenkukka näyttävä perenna -postauksessa.

Daalian versot paleltuneet ja nosto kuun mukaan...

Tältä näyttää nyt meidän vanhat oranssit daaliat. Pakkanen on jo palelluttanut niiden varret ja seuraavaksi leikataan varret pois. Aiomme nostaa ne maasta kellariin vasta ensi viikolla, jolloin kuun mukaan on siihen hyvä ajankohta. Miten kuivattelemme ja säilytämme nämä juurakot, siitä lisää Ne uskomattomat daaliat pääsi talvisäilytykseen -postauksessa.

Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari


6 kommenttia:

  1. Siis syökö peurat myös marjakuusta? Naapureilla ne söi tuija aidan ja sen takia mietin meille marjakuusiaitaa. Ei siis olekaan peurankestävä valinta?!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peurat tosiaan syövät marjakuusta mielellään, kuten syövät tuijiakin. Tätä meidän marjakuusta ne ehtivät syödä, kun se oli vielä taimi. Sen jälkeen ollaan suojattu se syksystä kevääseen verkolla, sillä metsäkauriit ja peurat kulkevat sen lähistöllä. Pelataan siis varman päälle :)

      Poista
  2. Hei! Milloin on hyvä aika nostaa daalin juurakot ettei palellu maassa? Pakkasöitä lupasi talvi yllättää.🙋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Daalian juurakot voi nostaa maasta esimerkiksi nyt viikonloppuna 21.-22.10. kuun mukaan. Ensi viikoltakin löytyy monta hyvää nostopäivää, siis kuukalenterin mukaan.

      Poista
  3. Kiitos! Huomenna nostan pois. Viime yönä oli 6 astetta pakkasta maa vähän jäässä pinnasta jospa ei paleltuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Yleensä maan pinnan jäätyminen ei vielä palelluta daalian juurakoita. Meilläkin on jonain vuonna ehditty niiden nostoon vasta myöhään syksyllä, jolloin maan pinta oli jo jäässä. Ja kerran maa oli ihan lumen peitossa, mutta juurakot olivat silloinkin hyvässä kunnossa.

      Poista